Miért is üres az államkassza, ha rengeteg az adó?
A béreknek több mint a felét lenyúlja az állam, ha úgy összességében nézzük a munkáltatót terhelő adóktól az áfáig mindent. Magyarán abból a KSH szerinti bruttó 496ezer átlagbérből több bevétele lesz az államnak mint magának a dolgozónak. Az államkassza mégis üres. Hogyan lehet ez?
Egy kis matek:
-az bruttó átlagbér 496.000 Forint
-a foglalkoztatottak száma 4.713.000 fő
-Ha a bruttó bér felét nézzük, az államnak több mint 1.100 millió Forint bevétele van, havonta.
Ez azért így nem helytálló számítás.
Nem vagyok sem közgazdász, sem szakértő. Felületes tájékozottsággal is elég információt lehet összeszedni erről.
A KSH állami megrendelésre készít statisztikát.
Ezáltal az kerül bele, amit a megrendelő kér.
Az átlagbér számításba nem kerülnek bele a közfoglalkoztatottak és az 5 főnél kevesebb embert foglalkoztató vállalkozások.
Pont azok, akik lefelé húznák az átlagot.
Foglalkoztatottnak számít az, akinek a felmérést megelőző héten legalább egy 8 órás munka után jövedeleme volt. Szóval nem kalkulálhat azzal, hogy ez az összeg minden embertől, minden hónapban bejön
Ezt harmincvalahányezer ember megkérdezése alapján.
Beleszámít az is, aki gyed előtt kapott fizetést, de most épp az állam fizet neki, ahogyan a táppénzen, betegszabadságon,állásidőn lévő dolgozók.
A közel 5 millió foglalkoztatott kb 20%-a állami szektorban dolgozik vagyis a többiek termelik ki az ő fizetésüket is részben vagy egészben.
Mellette ott vannak a közel 80 ezres létszámú közmunkások, szintén a többiek termelik ki.
Szóval lényegesen kevesebb az a befolyt összeg, ha az állam tényleges "hasznát" nézzük.
Mellette ott vannak az ilyen-olyan okból adómentes vagy adókedvezményes személyek, ami megint csökkenti az általad kalkulált összeget.
De, tételezzük fel, hogy valóban van ennyi pénz.
Elosztod 9.7 millióval a lakosság számával.
Kb havi 120000 forint jutna minden egyes állampolgárra. Ha ezt megtehetné, hogy visszaosztja alanyi jogon mindenkinek, akkor ez bruttó összeg lenne.
De még nem fizette ki a nyugdíjasokat,a szociális hálóban tengődőket, nincs semmilyen közszolgáltatás, infrastruktúra, egészségügy, oktatás, semmi.
Nyilván nem ilyen egyszerű, ahogy én gyermeteg módon leírtam.
Nem csak ezek a bevételei vannak az államnak, meg persze nem csak ezek a kiadásai.
Csak próbáltam szemléltetni, hogy az az 1100 milliárd körüli összeg mennyire kevés, ha egy ország működtetéséről beszélünk.
Egyébként szerintem a fogyasztási adóból sokkal jelentősebb bevétele van az államnak, de rengeteg a kiadása is.
A számoktól függetlenül igen, én is úgy érzem, hogy eszetlen módon gazdálkodnak.
Már miért lenne üres??
Indokold meg ezt a valótlan állítást... köszi.
1200milliárd nagyjából a közfogis bérekre elég havi szinten.
Annyival kiegészíteném a 21-est, hogy100 ezer körül vannak.
Ennyi embernek havi szinten bér és járulékok kb annyiba kerülnek, mint ami a kérdező szerint befolyik az aktív dolgozók által összehordott adókból.
Olyan ez az ország, mint egy nagy putris család, akikhez naponta jár ki a Providentes üzletkötő.
Bőven túl nyújtóztunk az összes takarónkon,de még most is mástól várjuk a megoldást.
Akik a lopást emlegetik, magukból indulnak ki? Milyen tényleges információik vannak? Szánalmas ez az állandó tolvajozás...
EP képviselőnő tolvajozik, most folyik ellen a nyomozás, potom 5 milliárdot nyúlt le fiktív költségekre az EU-tól... Másik, szép sötét képviselő úr egy lakásügyben verte a vasat, bontást követelve. Mit ad Isten: nevezett szánalmas üresfejű senki a saját "parasztházát" karban tartatta, alapároktól a tetőig, remélhetőleg bontás elrendelés lesz a vége. Itt csak kb. 200 millióról van szó, érdekes, az enyveskezű képviselő sem kormánypárti. Azóta meg lett egy árnyékkormány, hát, a sötétség már összejött. A szép múltú senkiknél intézményesedett a lopás, amikor a kormányrúd közelében voltak, már sem vitorlát, sem evezőt nem hagytak az ország hajóján...
Azért, mert Márki Zay Péter háborúba küldené a gyerekeinket, + mert 99%-ban Gyurcsány.
Boldog karácsonyt mindenkinek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!