Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi értelme van annak, hogy a...

Mi értelme van annak, hogy a dohányboltba csak 18 felett lehet bemenni?

Figyelt kérdés
Németországban minden boltban árulnak cigarettát legyen az Aldi, Lidl vagy újságos. Az oké, hogy 18 alatt ne vegyen valaki cigitt, de mért nem vehet valaki például kolát vagy újságot magának 18 alatt a dohányboltban?

2022. szept. 1. 15:42
 1/9 anonim ***** válasza:
30%
Trafikmutyi, keress rá
2022. szept. 1. 15:44
 2/9 anonim ***** válasza:
50%

Korábban ez volt, a cigarettát együtt árulták mással.

Eredmény: nem csökkent a dohányzók száma.

Most megpróbálkoznak ezzel, nagyon szigorú a nemdohányzók védelméről szóló rendelkezés.

Így sokkal nehezebben jutnak hozzá azok a fiatalok a dohánytermékekhez, akik a szüleik engedélye és segítsége nélkül akarnak cigizni.

Van barátunk, akik sajnos maguk szoktatták rá a gyerekeiket a cigire. Nem úgy, hogy gyere, szívd el, hanem azzal, hogy mindennapos, teljesen természetes volt náluk a dohányzás és amikor 15-16 évesen a fiúk úgy gondolták hogy ők majd cigizni fognak, akkor onnantól a szülők nekik is megvették a cigarettát a magukéval együtt. De így volt ez a piával is. Aztán meg csodálkoztak, hogy a majdnem duplájára emelkedett jövedelmükből még sem élnek jobban - pedig csak az volt a megfejtés, hogy korábban 1 alkoholista ivott és 2 ember cigijét fizették, akkor meg az 1 alkoholista mellett a 2 fiú is állandóan sört meg egyebet ivott és 4 ember cigijét kellett fizetniük napi szinten.

Tehát ha a szülő benne van, akkor értelmetlen a dohányboltok 18 év alatti tilalma.

Azonban ha a szülő nem partner abban, hogy a gyereke is függő legyen, ő maga sem jár dohányboltba, akkor a fiatal nem is találkozik cigarettával - sokkal kevesebb az esélye, hogy dohányos lesz belőle.

"Amíg 2009-ben a férfiak 32 százaléka dohányzott minden nap, addig 2019-ben ez az arány 27 százalékra csökkent.

A nők esetében 22 százalékról 20 százalékra esett vissza a dohányosok aránya. A 15-17 év közötti fiatalok esetében a 2009-es 16,7 százalékos arány tíz év alatt tíz százalékra csökkent. "

[link]

A csökkenéssel együtt is még mindig hatalmas nálunk a dohányosok aránya, azonban a nagyon szigorú törvény nélkül nem is csökkent volna a dohányosok aránya. A fontos az, hogy a legfiatalabbak között nagy a csökkenés mértéke, mert ahogy telik majd az idő, közülük később is egyre kevesebben lesznek dohányosok és még 10 év elteltével még jelentősebb lehet majd a csökkenés a törvény előtti számhoz képest.

2022. szept. 1. 15:56
 3/9 anonim ***** válasza:
42%
Mert ez a törvény!
2022. szept. 1. 15:59
 4/9 anonim ***** válasza:
46%
#2 és mivel tudod alátámasztani, hogy a trafikmutyi és a dohányosok csökkenése között ok-okozati összefüggés van?
2022. szept. 1. 16:01
 5/9 anonim ***** válasza:
62%

#4 Semmiféle trafikmutyiról nem beszéltem.

Nem megy az olvasás? Hogy milyen összefüggés van aközött amiket te kitalálsz, azt ne nekem kelljen már megmagyarázni!

2022. szept. 1. 16:07
 6/9 anonim ***** válasza:
48%
Engem lepontoztatok, pedig tökéletes választ adtam, ez a törvény és kész.
2022. szept. 1. 16:10
 7/9 anonim ***** válasza:
14%
Most ezzel mi a bajod kérdező, feleslegesen kötekedni akarsz? Ha újság kell, vagy kóla, mért nem veszed meg máshol? Milyen idiótaság már egy amúgy nem feltétlenül okos törvénybe csak úgy a semmiért belekötni? Úgy is ez marad a törvény ha van értelme ha nem. De a semmiért kötöszködni nincs.
2022. szept. 1. 17:07
 8/9 anonim ***** válasza:
Melyik dohányboltban van újság? Én még sehol sem láttam.
2022. szept. 1. 17:45
 9/9 anonim ***** válasza:
Plusz forgalmat generál a trafikok részére - azzal, hogy akit beküldenek megvenni a 18 év alattiak részére a portékákat, az is kap valamit a szívességért a trafik kínálatából a szívességéért.
2022. szept. 1. 23:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!