Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Fideszesek, szerintetek...

Fideszesek, szerintetek mennyire jó ötlet most az, hogy az állam megvásárolja a Vodafone-t 715 milliárdért?

Figyelt kérdés
Oké, a felét a 4iG fizetné ki, de mivel ez Lölö cége nyugodtan mondhatjuk azt, hogy a 4iG is az adófizetők pénzéből fizet. Fidesz szavazók, szerintetek is erre az üzletre kell elverni a pénzt a rezsicsökkentés helyett?

2022. aug. 23. 00:10
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
20%

"A Vodafone pedig 2019-ben 15 milliárdot, 2020-ban pedig minusz 1-2 milliárdot hozott össze."

Mármint eredményt.

Ami ugye úgy számítódik, hogy a bevételből kivonják a kiadásokat (ráfordításokat).

Ilyen kiadás a vállalat összes dolgozójának fizetése, az összes ingatlan, földterület amit vásároltak az adott évben, meg persze az összes adó, amit befizettek.

Na már most, ha én elköltök 100 millió forintot arra, hogy vegyek 100 millió forintért egy hatalmas földterületet, akkor én ebben az évben masszívan veszteséges vagyok és vége a világnak?

Nem. Ugyanúgy megvan az a 100 millió forintnyi értékem, csak készpénz halmazállapot helyett földterület halmazállapotban. A profit mégis mínusz 100 millió forintot mutat!!

Ennyire egyszerű bármit mínusz profitúvá tenni papíron.

És hogy miért akarna valaki mínusz profitot csinálni?

Megmondom. Azért, mert a profiton 10% társasági adó van.

Ha meghagynám a bankban a 100 milliót, akkor abból 10 millió ft adót kellene fizetnem.

De ha veszek belőle földet, akkor ugyanúgy megmarad az az értékem, viszont nincs profit (mínusz 100 millió), ezért egyetlen forint adót se kell fizetnem.

Ennyi.

Nyilvánvalóan pénzt hoz a vodafone cég, hiszen azért van itt már sok éve és azért vásároljál fel egymást folyamatosan. (matáv? Pannongsm? Upc? Telenor? Ismerősek ezek? Nem csődbe mentek - hanem felvásárolták őket, mert annyi pénzt termeltek!)

Úgyhogy nagyon sok pénze lesz ebből a magyar államnak. Abból pedig nagyon sok dolgot tudbak csinálni az embereknek, vagy csak nekik adni, ahogyan eddig is.

-egy könyvelő

2022. aug. 23. 10:52
 22/26 anonim ***** válasza:
90%

"Na már most, ha én elköltök 100 millió forintot arra, hogy vegyek 100 millió forintért egy hatalmas földterületet, akkor én ebben az évben masszívan veszteséges vagyok és vége a világnak?

Nem. Ugyanúgy megvan az a 100 millió forintnyi értékem, csak készpénz halmazállapot helyett földterület halmazállapotban. A profit mégis mínusz 100 millió forintot mutat!!"

Nem mutat. Nézd meg a számviteli törvényt, illetve egy könyvelési példát. Annak a földterületnek csak az amortizációja könyvelhető el költségként, ami ennél a konkrét példánál maradva még az is lehet, hogy 0%, ez a földterülettől függ. Ingatlanoknál 2-5% körül mozog a leírási kulcs általában, termelőeszközöknél pedig pl. 10-20% között.

"Ha meghagynám a bankban a 100 milliót, akkor abból 10 millió ft adót kellene fizetnem."

Ha beruházásra költöd azt a 100 milliót, akkor is ugyanúgy adóznod kellene utána. Definíció szerint kevered az egyszerű- és az összetett gazdasági eseményeket. Keress rá a neten, te egyszerű gazdasági eseményekről beszélsz, amik csak a vállalat vagyonát érintik. Az összetett gazdasági események pedig a vállalat eredményét is érintik. Fenti példánál maradva, a beruházás és (általában) annak aktiválása egyszerű gazdasági esemény. A beruházás első értékcsökkenésének a leírása viszont már összetett gazdasági esemény.

"-egy könyvelő"

Micsoda véletlen! Én is!!! Gondolom akkor nem esik nehezedre ezt az egyszerű, készpénzes földterület vásárlást lekönyvelni a számomra :)

2022. aug. 23. 11:57
 23/26 anonim ***** válasza:

"Mármint eredményt.

Ami ugye úgy számítódik, hogy a bevételből kivonják a kiadásokat (ráfordításokat).

Ilyen kiadás a vállalat összes dolgozójának fizetése, az összes ingatlan, földterület amit vásároltak az adott évben, meg persze az összes adó, amit befizettek."

Szerintem te kevered az eredménykimutatást a cash-flow kimutatással. Amit egy cég vásárol az nem automatikusan költség.

2022. aug. 23. 18:59
 24/26 anonim ***** válasza:
50%
Ismétlem immáron másodjára hogy nem a Vodafone -t veszi meg.ha a lepontozók nem is,de legalább a kérdező utánanézett volna.a Vodafone még a kormánynak is sok lenne.
2022. aug. 25. 05:06
 25/26 A kérdező kommentje:
A Vodafone magyarországi üzletágát veszi meg. Nyilván senki nem a teljes nemzetközi cég megvásárlásáról beszél.
2022. aug. 25. 11:56
 26/26 anonim ***** válasza:
100%
Hová lett egyébként a könyvelő barátunk? :D
2022. aug. 25. 15:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!