Akik árammal fűtenek azok beleférnek ebbe a havi 210 kilowattórába?
Attól függ. Esetünkben ok.
Nálunk hőszivattyú van geo tarifával. Ami azt jelenti, hogy két mérőóra elkülönülten méri a használati áramot 7x24 , míg a geo csak fűtést, hűtést, melegvizet. A geo tarifa viszont csak napi 20 órát ad áramot, viszont nem változott az ára.
Tehát akinek hőszivattyús háza van az eddig jól jár.
Én is tegnap okosodtam ki jobban a rendeletből, jobban átolvasva, az alábbiak szerint kell számolni:
(2523 kw / 365) * számlázási ciklus napjainak száma (pl. 31 nap) = havi limit
Ha a leolvasásod e fölötti, akkor arra fizeted a magasabb díjat.
Én is azt hittem hogy elosztom 12-vel az éves limitet azt' kész, de nem...
Nekünk a nappali nem éri el sosem, viszont a vezérelt az igen, legtöbb hónapban igen, meg is haladja (főleg ősztől tavaszig). Kb. 3-4 ezer forinttal magasabb számlára számítunk havonta.
#2 Aztán majd rájönnek hogy nem is olyan jó az... Csak addig lesz meleg amíg megy a klíma, ugyanis csak a levegőt melegíti és nincs SEMMILYEN hőtároló közeg.
Egy passzívházban vagy nagyon jó, maximum B vagy C besorolásig talán-talán lehet értelme. Az alatt semmi.
Hosszabb áramszünet esetén meg megy a fejvakarás majd.
Közel sem, 300-at fogyasztottunk tavaly.
Viszont a nemrég elkészült szigetelés és redőnyözés miatt már 36 fokban sem megy a belső hőmérséklet 26 fok fölé, ezért a klíma is töredékannyit jár. Tudatosabban használjuk a számítógépeket, nem járnak annyit feleslegesen, a hűtőkön és routeren kívül nem marad bedugva semmi, amikor nem használjuk.
A mérések szerint így a fogyasztás 200 körül mozog, amiből 50 KW csak arra ment el, hogy az asztali gépek, tévék, monitorok, hangrendszerek és egy UPS standby üzemmódban volt. Egy bedugható fogyasztásmérő aranyat érhet.
#5: Nem esznek azon ennyit, épp a minap olvastam egy cikket, visszakerestem, van sok komment is:
Én ezt mértem, nem cikkben olvastam.
A mobiltöltő 0,00 W volt. A notebook 0,6 W. A mosógép és egyéb hagyományos háztartási gépek a TV-n kívül 0,00 W.
CSAKHOGY. Az asztali gépek, erősítő rendszerek, TV-k, UPS-ek, klímák nem ilyenek, csak az otthoni szettem evett 35 W-ot, ami havonta úgy 25 KW. Akinek több asztali szettje van ahogy nálunk, ott már akkor elfogy rengeteg áram, hogy csak be van dugva. A standby üzemmód kényelmét fizeted 24 órán keresztül.
Ez van.
✎ 3/ válasza: [Én is azt hittem hogy elosztom 12-vel az éves limitet azt' kész, de nem...] 2022. aug. 17. 08:11
Nem értem, mi ezzel a gond.
Ha 12-vel osztod az éves kedvezményt, akkor 28, 29, 30, 31 napra is ugyanannyi kedvezmény lenne, holott, viszonylag egyenletes fogyasztás esetén 31 napos hónapban több a fogyasztás, mint 28 naposban.
12-vel történő osztás esetén minden hónapban 210,25 kWh fogyasztásig lenne rezsivédett ár.
Így viszont, hosszarányosan, 28 napos hónapban 193,55 kWh-ig, 29 napos hónapban 200,46 kWh-ig, 30 napos hónapban 207,37 kWh-ig, és 31 napos hónapban 214,28 kWh-ig számláznak kedvezményesen.
Az éves leolvasás után az elszámoló számlán persze az éves fogyasztásból legfeljebb 2523 kWh-ig a rezsivédett áron történik a számlázás, de miért fizetgessen előre valaki a 31 napos hónapokban magasabb piaci áras részt, csak azért, mert több napból áll a hónap? Igaz, ha a havi számlák alapján túlfizetés van akkor visszafizetik, de hónaphossz miatt nem akarnak „előleget” kérni.
✎ [Nekünk a nappali nem éri el sosem, viszont a vezérelt az igen, legtöbb hónapban igen, meg is haladja (főleg ősztől tavaszig). Kb. 3-4 ezer forinttal magasabb számlára számítunk havonta.]
Nem tudom, hogyan számoltad a különbséget.
Vezérelt árammérő esetén kb. 29 Ft-tal kell többet fizetni minden olyan kWh fogyasztásért, ami egy év alatt 2523 kWh felett van. (Ugyanis, az ÁFÁ-t és a rendszerhasználati díjat is tartalmazza a 62,884 Ft/kWh piaci ár, és rendszerhasználati díjat – ami kicsivel több, mint az áramszámla fele – és ÁFÁ-t eddig is kellett fizetni, illetve, fizetni kéne akkor is, ha nem történt volna változtatás.
Havonta, a naparányos rezsivédett fogyasztás felett is azzal kell számolni, hogy minden kWh 29 Ft-tal kerül többe. Az általad írt 3000-400 Ft/hó többlet 103 – 138 kWh havi többletfogyasztást jelent, pl. a januári 214,28 kWh-hoz képeset.
Persze, a havi egyenlőtlen fogyasztás csak akkor kerül számlázásra, ha a havi bediktálást választottátok.
"Persze, a havi egyenlőtlen fogyasztás csak akkor kerül számlázásra, ha a havi bediktálást választottátok."
Értelemszerűen, ezt választottuk két éve. Nekünk jobb az ha havonta van fizetve, aktuális fogyasztás szerint...
Értem mit akarsz mondani, de nem 29 Ft / kw, hanem 62,884 Ft - 23,52 Ft / kw túlfogyasztás esetén, azaz 39,364 Ft... Nem mindegy...
Elosztói alapdíj elhanyagolható szerintem...
"Aztán majd rájönnek hogy nem is olyan jó az... Csak addig lesz meleg amíg megy a klíma, ugyanis csak a levegőt melegíti és nincs SEMMILYEN hőtároló közeg"
Ember, ez nem így működik :D
A hőszivattyús megoldás így is jóval hatékonyabb, mint bármelyik más jelenleg használt fűtőeszköz. Egységnyi fűtőteljesítmény kevesebb energiát használ, mintha gázzal vagy fával fűtenél. Szerinted a hőtároló közeg csak úgy magától melegszik fel?
"Egy passzívházban vagy nagyon jó, maximum B vagy C besorolásig talán-talán lehet értelme. Az alatt semmi."
A besorolásnak semmi köze ahhoz, hogy mennyire hatékony egy hőszivattyús rendszer. Egy rosszul szigetelt házban ugyanúgy több energiába kerül egy stabil hőmérsékletet tartani a fűtőeszköztől függetlenül. Mindegy, hogy milyen besorolású az épület, ha teszemazt 22 fokon szeretnéd tartani a belső hőmérsékletet, a hőszivattyú minden körülménytől függetlenül kevesebb energiát fog használni a hőmérséklet szintentartásához, mint mondjuk egy gázzal működő radiátor, mert a hőtároló test és a levegő között az energia egy része elvész, ezért több energiát kell befektetned ahhoz, hogy azonos hasznos energiát (hőt) nyerj ki belőle.
Egy nagyon profi, modern gázkazán például átlagban 90-95%-os hatásfokon működik, ami azt jelenti, hogy minden egyes befektetett kilowattnyi energia 0.95kW hőteljesítményt eredményez. Ezzel szemben még egy viszonylag gagyi hőszivattyú is ideális helyzetben 300-400%-os hatásfokkal működik, ami valóságban kb 200-250%-os hatásfokot jelent. A drágább, modernebb hőszivattyús rendszerek akár 500%-os valós teljesítményre is képesek.
Nem egy kategória a két megoldás, nem véletlen, hogy a fejlett világ gyakorlatilag minden pontján ezerrel próbálják a kormányok rávenni a lakosságot, hogy mihamarabb váltsanak hőszivattyús rendszerre, mert nagyságrendekkel energiatakarékosabbak, mint gyakorlatilag bármilyen más fűtési rendszer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!