Milyen választási rendszert látnál szivesen Magyarországon?
#10 vagyok.
Azzal egyetértek, hogy a 386 képviselő túl sok volt, a jelenlegi 200 valóban elég, vagyis kevesebb vál.kerület elég lenne, és azok értelemszerűen nagyobbak legyenek.
Ugyanakkor azt szimpla szemétségnek tartom, hogy egy nagyvárost felosztanak több vál.kerületre, és mindegyikhez hozzácsapják a körülötte levő falvakat is. Akkor legyen a város egyetlen (vagy legalábbis kevesebb) vál.kerület, a falvak meg tőlük független másik vál.kerületek.
Egy faluban másképp élnek az emberek, mások a preferenciáik, másképp gondolkodnak. Épp ezért ne legyen se a városi emberre ráerőltetve a falusi ember választása, se a falusira a városi emberé. Értelemszerűen ez 10-20 ezer fős kisvárosoknál nem működik, de nem is lényeges, mert az ott élők úgyis ezer szállal kötődnek a falvakhoz és a falusi életformához, vagyis a gondolkodásuk alapvetően hasonló.
1 poziciot maximum 8 evig lehessem betolteni, 1 szazalekos bejutasi kuszob, 2 fordulo, a korzetekben ugyan annyi ember legyen, a partok lista allitasahoz eleg legyen 5 helyen indulni, csak itthoni lakcimmel rendelkezo allampolgar szavazhasson, se Londoni se Kolozsvari.
Amin meg jo lenne de sehol se latok ra peldat, hogy a valasztasi jogot kossek valamilyen vizsgahoz, a teljesen hulyek ne szavazhassanak. Persze a teszthez oktato anyagot biztositanek minden valasztas elott.
Szerintem az 5%-os küszöb jó, ne kerüljön már be minden párt, akikre a kutya nem kiváncsi...
Sőt én behoznám, hogy ha koalícióba lépnek, akkor ahány párt állt össze, annyiszor 5% legyen a küszöb. A nem létező LMP, MSZP, Együtt PM, Párbeszéd csak az összefogásra akaszkodva tud egyáltalán megszólalni a parlamentben.
1990-ben a választási jog magyarországi lakóhelyhez volt kötve. Igen, ezt is vissza kéne hozni.
Majd utána ellenőrizni azokat, ahol tíznél több felnőtt ember van egyetlen lakásba vagy családi házba bejelentkezve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!