Mi a véleményetek arról hogy még Romániában is szeretik Orbán Viktort?
Doktor Orbán Viktor Mihály miniszterelnök úr még Romániában is nagy szeretetnek és tiszteletnek örvend.
Mi a véleményetek?
Hát én Romániában élek, de nem tapasztalom ezt a fenenagy népszerűségét a románok körében.
Megkockáztatom, hogy a Nézőpont intézet esetleg ezúttal is rászolgál a nevére - és inkább a (kormányzati) nézőpont számára kedvező számokat szolgáltatja, mint hogy az objektív valóságot tükrözné...
Orbán Viktor népszerűsége a magyar közösségen belül vitathatatlan, különösen a 40-50 fölöttiek körében és a tömbmagyar térségekben (ezekre a helyekre érkezett rengeteg magyarországi közpénz, stadionok épültek, templomok, iskolák újultak meg, stb.).
Ugyanez a román oldalon egyáltalán nem vált ki szimpátiát, sőt, egyre hevesebb támadások kereszttüzébe kerül a kisebbségi magyarság és az orbáni nemzetpolitika - Bukarestből nézve úgy interpretálják, hogy Orbán "felvásárolja" a Székelyföldet, azaz az ország kellős közepén, két-három megyében lassan erősebb a befolyása Budapestnek mint Bukarestnek.
Erre mindenféle válaszlépéseket lebegtetnek - persze a valódi válasz az lenne, ha Románia erőteljesebben és nagyobb összegekkel támogatná a Székelyföldet (korábban az elsorvasztása volt inkább a célja a román politikának), ez a támogatás pedig kizáró jellegű volna.
Ha Bukarest nagyobb támogatási összegeket kínálna mint Budapest és azok lehívását attól tenné függővé, hogy ne lehessen rá magyar támogatást is lehívni, akkor percek alatt visszaszerezhetné a kontrollt a Székelyföld fölött (és erre mutató jelek vannak is, az RMDSZ kormányra kerülésével megnyílt nagyobb mozgástér miatt újra erősödik a román állami finanszírozás és a vele járó kontroll).
Hogy Orbánnak lehet egy átmeneti népszerűség-növekedése a tanulatlanabb átlagemberek között, azt nem vitatom (hogy ekkora lenne, az viszont abszurd!), de ez addig tart, ameddig a bezinárstop (amit év végéig terveznek, ha jól tudom, Magyarországon fenntartani).
Amúgy nem igaz, hogy Romániában ilyesmi nincsen, csak nem a benzin árát "stoppolták", hanem a fizetéskor igényelhetsz kompenzálást: azaz az állam kifizeti a piaci ár egy részét, nem pedig leszorítja az árat. Emiatt pl. nem szabadul el az infláció és nem romlik a lej úgy mint a forint...
Hosszú távon szerintem a romániai lakosság is megérti majd (a magyarok nem biztos, túlságosan is az MTVA-propaganda köldökzsinórján lógnak, főleg az idősebbek), hogy Románia a valóságban sokkal-sokkal jobban kezeli az egész helyzetet mint Magyarország.
Engem kifejezetten megnyugtat, hogy az ország új, saját területén lévő fekete-tengeri olaj- és földgázmezők kitermelésébe kezd bele, mint hogy az oroszokkal egyezkedjen. Szerencsére van mihez nyúlnia...
Az új kitermeléssel együtt az ország gázszükségleteinek 90%-át már ezen a ponton tudják a télre biztosítani, döntően saját forrásból (és nem orosz eredetű importból).
Életemben nem örültem még annak ennyire, hogy Romániában élek és nem Magyarországon, mint most.
Szerintem az nagyon is nagy teljesítmény, hogy egy Ukrajnával szomszédos ország, Oroszországhoz ennyire közel, képes a közel teljes gáz- és kőolajszükségletét a ruszkiktól teljesen FÜGGETLEN forrásból biztosítani, és még gabonája is van elég ahhoz, hogy az orosz-ukrán gabonaválságra is vidáman fütyülhet!
Én örülök annak, hogy Románia nincs kitéve az orosz zsarolásnak ebben a fojtogató geopolitikai helyzetben.
Drágább lesz az energia? - biztosan. Máshol is drágább lesz. Valószínűleg ki fogjuk fizetni az árát az új gázmezők kiaknázásának, az ahhoz szükséges infrastruktúra kiépítésének, érezni fogjuk a számlákon. De ez van, mások is érezni fogják. De legalább nem zsarol és gyarmatosít egy nagyhatalom azzal, hogy ad-e vagy nem ad gázt. Van saját!
Ja, és mégvalami: óriási erdős területek is vannak, fafűtésre is sokan átállhatnak (át is álltak sokan, háborútól függetlenül). És Románia területén fakad a legtöbb folyó, itt folyik át legnagyobb vízhozammal a Duna, Cernavodán remek atomerőmű működik!
Románia 30 éve dolgozik azon, hogy energetikailag ne függjön Oroszországtól. Most fog csak kiderülni igazán, milyen helyesen tette eddig is!
Ritkán dicsérem a román politikát, de ebben igazuk volt!
Magyarország meg drágán fogja megfizetni az olcsó gázát, az hétszentség. Mert politikai ára lesz, ami nincs rajta a rezsiszámlán, de kifizeti a magyar nép. Persze hogy olcsó lesz, már csak azért is, hogy megbontsák az EU egységét és Moszkva vazallusává tegyék Budapestet.
Nyilvánvaló, hogy azt fogják csinálni, hogy Magyarországnak olcsó gázt adnak, másoknak meg drágát, vagy semmilyet - hogy azt mutassák, velük kell együttműködni, ha jót akarsz magadnak, nem az EU-val.
Ha Magyarország lesz olyan hülye, hogy az (átmenetileg!) olcsóbb gázért Moszkva csatlósa legyen, akkor lelke rajta, gyarmatosíthatja saját magát.
Én jelen pillanatban örülök annak, hogy Románia képes ellátni magát, és nem kell Moszkvának pitizni, hogy ne fagyjunk meg télen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!