Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ha igaz amit az MVM (Mészárosé...

Ha igaz amit az MVM (Mészárosé) mond és naparányos elszámolás lesz, akkor kiderül, hogy a közlönyben megjelent dolgok és amit a Rezsi Malac mond az mind szemfényvesztés, hogy ne tudják az emberek mi vár rájuk?

Figyelt kérdés
Az éves elszámolási időszak alatti fogyasztását minden mérővel rendelkező ügyfél megtalálhatja az éves elszámolószámlája 3. oldalán, vagy az online ügyfélszolgálati felületeken, illetve a mobilapplikációkban. Az ügyfelek a kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosultak igénybe venni. Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz.
2022. júl. 21. 14:26
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
48%

Rhadtul nem vagyok fideszes, de attól még benne van a közlönyben, hogy naparányos lesz az elszámolás.

2022. júl. 21. 14:44
 12/18 anonim ***** válasza:
0%

10

Nekem válaszolhatnál, 2-es vagyok.

2022. júl. 21. 14:44
 13/18 anonim ***** válasza:
0%

11

Akkor biztosan te tudsz válaszolni a 2-esben feltett kérdésemre.

2022. júl. 21. 14:45
 14/18 anonim ***** válasza:
92%

Írj ki egy másik kérdést, arra való az oldal, én itt a kérdezőnek válaszoltam...

Amúgy nem tudom, tulajdonképpen nem is igazán érdekel engem ez a téma hiszen én diktálom havonta.

De a kedvedért bemásolok egy választ egy x. ugyanilyen kérdés alól:

"Látom sokan fenn akadtak azon a 1/365-nél, pedig a lényeg utána van.

-Ha éves elszámolásban vagy(évente 1x fizetsz), akkor elég egyértelmű

-Ha havi általányt fizetsz(előző évi felhasználás/12), akkor továbbra is elég egyértelmű

-Ha minden hónapban az előző havi tényleges fogyasztást fizeted, akkor van a "egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározás" Na ez a kicsit kérdéses pont. Elvileg azt jelentené, hogy nem minden hónapban ugyan annyi a kedvezményes gáz, hanem fűtésszezonban több, nyáron kevesebb vagy a saját vagy egy átlagos fogyasztási jelleggörbét figyelembe véve. De itt azért vannak kérdések, pl mi van, ha fűtésszezon végén felmondod a szerződést, és egy újat kötsz"

2022. júl. 21. 14:51
 15/18 anonim ***** válasza:

14

Nem olvastam azt a kérdést, ahol ez volt a válasz. Nekem ez már valami támpont. Köszi.

2022. júl. 21. 15:01
 16/18 anonim ***** válasza:
Kettesnek ott a 9.
2022. júl. 21. 15:02
 17/18 anonim ***** válasza:
43%

"De itt azért vannak kérdések, pl mi van, ha fűtésszezon végén felmondod a szerződést, és egy újat kötsz""

Na, ezért van a napi elszámolás.

2022. júl. 21. 15:04
 18/18 anonim ***** válasza:
92%

✎ 2/ „válasza”: Ha valaki részletezné, hogy éves leolvasás és havi átlag után fizetett számlából hogyan lehet naparányos elszámolást csinálni, megköszönném. 2022. júl. 21. 14:37

Ahogy összehoztad, úgy, sehogy.

A napi átlag kizárólag a kedvezményre vonatkozik.

Azt határozták meg, hogy egy évi fogyasztásból elektromos energia esetén 2523 kWh/felhasználási hely, illetve gáz energia esetén 1729 m³/felhasználási hely fogyasztásig rezsivédett áron számolnak, fölötte piaci áron.

Mivel havi számlát kapunk, így egy hónapra az éves kedvezmény 12-ed része járna. Csakhogy van 28, 29, 30 és 31 napos hónap is; nem lenne igazságos 31 napra is csak akkora kedvezményes lehetőséget adni, mint 28 hónaposra. Ezért, az éves kedvezményt nem 12 részre osztották, hanem 365 részre, azaz, 1 napi részre. És 28 napos hónapban ennek az 1 napi résznek a 28-szorosa, … 31 naposban ennek az 1 napi résznek a 31-szerese a kedvezmény.

Ilyen egyszerű.

Az erről szóló, mai Magyar Közlönyben megjelent 259/2022. (VII. 21.) Korm. rendelet ezt így fogalmazza meg:

„9. § (1) A lakossági fogyasztó az e rendelet szerinti kedvezményes mennyiségeket [*↓] időarányosan jogosult igénybe venni.

Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, amelynek alapján a felhasználó számára kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesíti, és az e feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron vagy versenypiaci költségeket tükröző áron."

Nincs napi elszámolás, az éves kedvezmény van a havi számlán szereplő időszak napjaihoz arányítva.

A számlázási lehetőségek továbbra is maradnak, ahogy eddig is, a felhasználó választhat, az éves leolvasáskor módosíthat. Marad a havi bediktáláson alapuló, az azonos mennyiségről kiállított részszámlás (az előző éves fogyasztás alapján) és a fogyasztási jelleggörbe alapú havi számlázás; majd leolvasáskor az éves számlázás és elszámolás.

┌ *

2. § (1) 2022. augusztus 1-jétől a lakossági fogyasztó az egyetemes szolgáltatótól 2523 kWh/év/mérési pont (felhasználási hely) fogyasztásig a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott áron jogosult villamos energiát vételezni

5. § (1) 2022. augusztus 1-jétől a lakossági fogyasztó az egyetemes szolgáltatótól 1729 m3

/év/mérési pont (felhasználási hely), azaz 59 132 MJ/év/mérési pont (felhasználási hely) mértékig

a) a földgázpiaci egyetemes szolgáltatáshoz kapcsolódó értékesítési árak megállapításáról és alkalmazásáról szóló miniszteri rendelet szerinti I. árkategóriában a „<20 m3

/h gázmérővel rendelkező lakossági felhasználók, kivéve fogyasztói közösségek” vásárlói körre meghatározott áron jogosult földgázt vételezni.” ┘

2022. júl. 21. 15:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!