Ha igaz amit az MVM (Mészárosé) mond és naparányos elszámolás lesz, akkor kiderül, hogy a közlönyben megjelent dolgok és amit a Rezsi Malac mond az mind szemfényvesztés, hogy ne tudják az emberek mi vár rájuk?
Rhadtul nem vagyok fideszes, de attól még benne van a közlönyben, hogy naparányos lesz az elszámolás.
10
Nekem válaszolhatnál, 2-es vagyok.
11
Akkor biztosan te tudsz válaszolni a 2-esben feltett kérdésemre.
Írj ki egy másik kérdést, arra való az oldal, én itt a kérdezőnek válaszoltam...
Amúgy nem tudom, tulajdonképpen nem is igazán érdekel engem ez a téma hiszen én diktálom havonta.
De a kedvedért bemásolok egy választ egy x. ugyanilyen kérdés alól:
"Látom sokan fenn akadtak azon a 1/365-nél, pedig a lényeg utána van.
-Ha éves elszámolásban vagy(évente 1x fizetsz), akkor elég egyértelmű
-Ha havi általányt fizetsz(előző évi felhasználás/12), akkor továbbra is elég egyértelmű
-Ha minden hónapban az előző havi tényleges fogyasztást fizeted, akkor van a "egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározás" Na ez a kicsit kérdéses pont. Elvileg azt jelentené, hogy nem minden hónapban ugyan annyi a kedvezményes gáz, hanem fűtésszezonban több, nyáron kevesebb vagy a saját vagy egy átlagos fogyasztási jelleggörbét figyelembe véve. De itt azért vannak kérdések, pl mi van, ha fűtésszezon végén felmondod a szerződést, és egy újat kötsz"
14
Nem olvastam azt a kérdést, ahol ez volt a válasz. Nekem ez már valami támpont. Köszi.
"De itt azért vannak kérdések, pl mi van, ha fűtésszezon végén felmondod a szerződést, és egy újat kötsz""
Na, ezért van a napi elszámolás.
✎ 2/ „válasza”: Ha valaki részletezné, hogy éves leolvasás és havi átlag után fizetett számlából hogyan lehet naparányos elszámolást csinálni, megköszönném. 2022. júl. 21. 14:37
Ahogy összehoztad, úgy, sehogy.
A napi átlag kizárólag a kedvezményre vonatkozik.
Azt határozták meg, hogy egy évi fogyasztásból elektromos energia esetén 2523 kWh/felhasználási hely, illetve gáz energia esetén 1729 m³/felhasználási hely fogyasztásig rezsivédett áron számolnak, fölötte piaci áron.
Mivel havi számlát kapunk, így egy hónapra az éves kedvezmény 12-ed része járna. Csakhogy van 28, 29, 30 és 31 napos hónap is; nem lenne igazságos 31 napra is csak akkora kedvezményes lehetőséget adni, mint 28 hónaposra. Ezért, az éves kedvezményt nem 12 részre osztották, hanem 365 részre, azaz, 1 napi részre. És 28 napos hónapban ennek az 1 napi résznek a 28-szorosa, … 31 naposban ennek az 1 napi résznek a 31-szerese a kedvezmény.
Ilyen egyszerű.
Az erről szóló, mai Magyar Közlönyben megjelent 259/2022. (VII. 21.) Korm. rendelet ezt így fogalmazza meg:
„9. § (1) A lakossági fogyasztó az e rendelet szerinti kedvezményes mennyiségeket [*↓] időarányosan jogosult igénybe venni.
Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, amelynek alapján a felhasználó számára kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesíti, és az e feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron vagy versenypiaci költségeket tükröző áron."
Nincs napi elszámolás, az éves kedvezmény van a havi számlán szereplő időszak napjaihoz arányítva.
A számlázási lehetőségek továbbra is maradnak, ahogy eddig is, a felhasználó választhat, az éves leolvasáskor módosíthat. Marad a havi bediktáláson alapuló, az azonos mennyiségről kiállított részszámlás (az előző éves fogyasztás alapján) és a fogyasztási jelleggörbe alapú havi számlázás; majd leolvasáskor az éves számlázás és elszámolás.
┌ *
2. § (1) 2022. augusztus 1-jétől a lakossági fogyasztó az egyetemes szolgáltatótól 2523 kWh/év/mérési pont (felhasználási hely) fogyasztásig a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott áron jogosult villamos energiát vételezni
5. § (1) 2022. augusztus 1-jétől a lakossági fogyasztó az egyetemes szolgáltatótól 1729 m3
/év/mérési pont (felhasználási hely), azaz 59 132 MJ/év/mérési pont (felhasználási hely) mértékig
a) a földgázpiaci egyetemes szolgáltatáshoz kapcsolódó értékesítési árak megállapításáról és alkalmazásáról szóló miniszteri rendelet szerinti I. árkategóriában a „<20 m3
/h gázmérővel rendelkező lakossági felhasználók, kivéve fogyasztói közösségek” vásárlói körre meghatározott áron jogosult földgázt vételezni.” ┘
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!