Rendben van ez a politikai irányvonal?
Jelenleg egy gyorstalpalót végzett rendőr, vagy egy okj-s ápoló, vagy egy okj-s bölcsődei nevelő, vagy akár egy mekis diákmunkás is többet keres, mint egy mesterdiplomás gimnáziumi tanár, aki ezért elvégzett egy 6 éves egyetemi képzést
Szerinted jól van ez így politikailag, hiszen ez politikai döntés, ők döntenek a tanárok fizetéséről?
Ki nem szarja le, ki mit végzett el?
Ha valamiből túlkínálat lesz, az leértékelődik. Ez a piac.
A piac meg folyamatosan változik, hirtelen hatalmas igény lehet szakmákra.
2
Nem lesz igeny szakmakra, ezt jo lenne ha befejeznetek mar lassan 20 eve nyomjatok, hogy a festok meg vizszerelok milliomosok es limuzinnal maszkalnak a munkahelyre. Aztan valamiert mindig a kocsmaban fetrengenek lopott cigivel a zsebukben, kozel hajlektalan modra.
Kérdező, ez mitől politikai irányvonal?
Tanár vagyok. Tudom jól milyen alacsony a tanárok fizetése.
2010 után az első csoport akiknek drasztikus béremelése volt az pont a tanárok voltak, csak sok évvel később emelték az egészségügyben dolgozók bérét és évekig nem is olyan jelentős mértékben, mint a tanárokét az életpálya modell bevezetésével.
Azóta is volt minden évben béremelés infláció feletti mértékben.
Ami miatt ma már nem jelentős ez az emelés, hogy a minimálbért is sikerült nagyon megemelni és a piaci szektorban is jóval infláció felett voltak béremelések sok éven keresztül - nagy volt a reálbér növekedés. A tanárok fizetésénél meg nem.
Kell emelni a tanárok fizetését és a kormányzat is megmondta, hogy akarják is emelni, mert szerintük is szükséges.
Csak most nincs miből.
Értem én, hogy könnyű azt elhinni ami a ballib propaganda, hogy "mészárosellopta" meg "mindentelloptak" de ez nincs így. Az állam költségvetéséből az elmúlt években irdatlan kiadások voltak olyan hülyeségekre amik tőlünk, a kormánytól teljesen függetlenül voltak elengedhetetlenül szükségesek, de számunkra csak pénzköltést jelentettek, hogy kevesebb maradt másra - pl. tanárok béremelésére. Ilyen volt az illegális migráció miatti rengeteg kiadás, a pandémia bevétel csökkenése mellett a hatalmas egészségügyi kiadás, most meg az ukrán menekültekre és a hadsereg mozgósítására költött sok százmilliárd.
A "politikai irányvonal" 2010 óta pont az, hogy az oktatás nagyon fontos és több pénzt kell beletenni. Emiatt volt nem csak a béremelés, a felsőoktatás és a szakképzés fejlesztése sok-sok milliárddal, de a tervezett emelések is, a tanárképzés átalakítása is. A politikai irányvonal mellé azonban elkölthető pénz is kell a béremeléshez.
Az meg most nincsen.
"Értem én, hogy könnyű azt elhinni ami a ballib propaganda, hogy "mészárosellopta" meg "mindentelloptak" de ez nincs így."
Ebben semmi balliberális propaganda nincs, egyszerűen csak rohadtul zavar, hogy a fiam iskolájában (budapesti gimnázium) 2 év alatt most kapták meg a harmadik biológiatanárukat, mert az első elment a pályáról, a második meg csak átmeneti szerződéssel volt ott. A gyerek orvosira akar menni, de ezzel elveszik tőle az őt megillető minőségi oktatást. Nem minden szülőnek van pénze kifizetni a magánórákat, meg úgy sem, hogy jóval többet keresünk, mint egy tanár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!