Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Kik a kata vállalkózok,...

Kik a kata vállalkózok, melyik területet érinti?

Figyelt kérdés
2022. júl. 18. 14:39
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
100%
Én pl. a kis nyugdíjamat egészítettem ki vele, az éves árbevételem 2 millió körül volt, a covid óta meg még annyi sem. És ne felejtsd el azt sem, hogy ez árbevétel, ebből még vannak költségek is. Én nem bújtatott foglalkoztatott voltam, hanem tényleg egyéni vállalkozó. Saját magamnak szereztem a megrendelőket, tárgyaltam velük, szerződést kötöttünk, elvégeztem a munkát a saját eszközeimmel, átadtam, kiszámláztam, vállaltam érte felelősséget. Mindig új megrendelő után kellett néznem, mert amit csináltam nekik azt hosszú évekig használták. Tehát szó sincs semmiféle bújtatott foglalkoztatásról. Ez már a számláimból is látszik, mert mindig más és más cégeknek számláztam. És ezeket a számlákat mindig be is kellett küldenünk a NAV-hoz, tehát nagyon egyszerűen láthatták volna, hogy ki a bújtatott foglalkoztatott, és ki a valódi vállalkozó. Soha nem fordult elő, hogy ne adtam volna számlát, mért is tettem volna, hiszen úgyis bőven belefértem a keretbe. Az adót azokban a hónapokban is befizettem, amikor éppen nem jött be egy fillér sem. Cserében viszont nem kaptam érte semmit sem.
2022. júl. 18. 21:38
 22/27 anonim ***** válasza:
100%
#20 A kárörvendők mindig is örömködnek. Ha csak az adminisztráció növekedésével b@cnak ki valakivel, akkor annak.
2022. júl. 18. 21:42
 23/27 anonim ***** válasza:
100%

20: akkor ez azt jelenti, hogy akik kiesnek a katából, azok vagy visszamenőlegesen vagy csak jövő év elejétől lehetnének átalányadózók, de hogy lehet visszamenőlegesen, mert szerintem nem - gondolom, hogy nem gyűjtögettek költségszámlákat lévén, hogy katásként nem is tudtak költséget elszámolni, akkor nekik hogy lesz?

22: ez igaz és eléggé elszomorító! :(

2022. júl. 18. 21:47
 24/27 anonim ***** válasza:
100%
21: ezt nagyon szépen leírtad, na így van ez!
2022. júl. 18. 21:49
 25/27 anonim ***** válasza:
100%

"Ez már a számláimból is látszik, mert mindig más és más cégeknek számláztam. És ezeket a számlákat mindig be is kellett küldenünk a NAV-hoz, tehát nagyon egyszerűen láthatták volna, hogy ki a bújtatott foglalkoztatott, és ki a valódi vállalkozó. Soha nem fordult elő, hogy ne adtam volna számlát, mért is tettem volna, hiszen úgyis bőven belefértem a keretbe. Az adót azokban a hónapokban is befizettem, amikor éppen nem jött be egy fillér sem. Cserében viszont nem kaptam érte semmit sem."

!!!

Tehát csak bullshit duma a bújtatottak kiszűrésére fogni a szigorításokat, szerintem nem az volt a cél...!

2022. júl. 18. 21:51
 26/27 anonim ***** válasza:
100%
#25 Nem hát. Jó pár éve csak olyan számlázóprogramot használhatunk, ami be van kötve a NAV-hoz, és minden számlát automatikusan beküld. Tehát egyszerű rápillantással lehetett volna látni, hogy nem vagyok csaló. Én tulajdonképpen egyszeri megbízások sorozatát teljesítettem, de hasonló egyértelmű a helyzet pl. egy könyvelőnél is. Őnekik ugyan állandó az ügyfélkörük, de több tucat, lehet hogy 100 körüli vállalkozásnak könyvelnek. Melyiknek kéne ezért fölvennie őket alkalmazottnak? A katát pont az ilyen vállalkozásokra találták ki. Ha pedig az volt a baj, hogy túl sok pénzt is lehet keresni 50 ezer adóért, akkor inkább lejjebb kellett volna vinni a bevétel plafont, nem pedig fölemelni 18 millióra. Vagy valami sávos rendszert kialakítani. Ezzel szemben mit csináltak? Több százezer embert kizártak a katából, akik meg bent maradhattak azoknak fölemelték a plafont 18 millióra, de meghagyták havi 50 ezer adót.
2022. júl. 18. 22:24
 27/27 anonim ***** válasza:
100%

"inkább lejjebb kellett volna vinni a bevétel plafont, nem pedig fölemelni 18 millióra. Vagy valami sávos rendszert kialakítani."

Ezzel egyetértek!

Én bevételtől tettem volna függővé, hogy ki-mennyi adót fizessen be és aki még a minimálbért sem éri el katásként, az nyugodtan fizesse max. az 50-et.

2022. júl. 18. 22:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!