Karácsony Gergely miért utálja a bicikliseket? Miért nem bünteti szarrá a nagykörúti kerékpársávban indokolatlanul (szabálytalanul) álldogáló autósokat?
Szerintem pedig inkább a kerékpáros társadalom túlnyomó hányadának van szüksége arra, hogy felnőjön a kerékpározáshoz, mint közlekedési, mozgási kultúrához! A kerékpározás ugyanis nem csak annyiból áll, hogy veszel egy vagyonért valamilyen kerékpárt, aztán felpattanva rá éled ámokfutó életedet, - hanem szabályrendszereket követve be is kell illeszkedni a közegbe, ahol lehetőséget kap az ember a kerékpár használatára!
Jelenleg - a mentalitását tekintve ebbe a körbe nem tartozó szűk réteg kivételével - a kerékpáros-ételfutár-taxis kombó képviseli a legnagyobb két lábon járó állat populációt! Magasról fosik többségük mindenféle szabályra és úgy élik világukat, mint ha nekik épült volna egy személyben az egész bolygó! Gyakorlatilag ön- és közveszélyesek!
"Szerintem pedig inkább a kerékpáros társadalom túlnyomó hányadának van szüksége arra, hogy felnőjön a kerékpározáshoz, mint közlekedési, mozgási kultúrához!"
Értsük: A kerékpáros ne menjen be olyan utcába, ahol nem fér el mellette egy autó a fél méteres ráhagyással. A kerékpáros nem megy előre a lámpánál álló sorban, hanem kivárja, míg az 56. és 57. autó között előrearaszol. A kerékpáros nem fordul nagy ívben jobbra, hanem leszáll és áttolja.
Amiket felsoroltál, azok közül egyiket sem tiltja a KRESZ. Jó, de…a nagy ívben balra kanyarodást lakott területen KÍVÜLI FŐÚTVONALON, illetve kerékpársávról.
Azzal egyetértek, hogy a KRESZ-t legalább annyira be kellene tartania minden kerékpárosnak, hogy piros lámpánál megáll, elsőbbséget ad, nem megy menetiránnyal szembe, meg ilyenek. Persze a legjobb az lenne, ha minden szabályt igyekeznének betartani, de ez túl utopisztikus.
A magam részéről: igyekszem betartani a szabályokat kerékpáron is. Legfeljebb akkor nem, ha az adott szabály totálisan életképtelen és a megszegésével senkit sem zavarok.
Habár régi kérdés, egyetértek a kérdezővel. Valóban egy biciklisnek a KRESZ-t maradéktalanul betartania, szinte lehetetlen (vagy teljességgel lehetetlen...).
Példa:
Megyek az úton szabályosan, jobb oldalon. A következő kereszteződéstől kerékpárút vezet, tehet nekem kötelező lenne azon mennem. Csakhogy lehetetlen nekem szabályosan ráhajtanom a kerékpárútra, mert a túlsó oldalon fut, és a kereszteződésben nem lehet balra kanyarodni.
"Azzal egyetértek, hogy a KRESZ-t legalább annyira be kellene tartania minden kerékpárosnak, hogy piros lámpánál megáll"
Piros lámpánál is dudáltak már rám. Hogy miért akadályozom a balra kanyarodni akarókat, miközben nekik zöld. Mert oda volt felfestve a kerékpárnyom.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!