Az 1970-es években milyen következményekkel járt,ha valaki elkezdte hangosan szidni az oroszokat és Moszkvát?
"Itthon is voltak emiatt letartóztatások."
A hetvenes években? Te sem ebben az országban éltél akkoriban, valljuk be!
"De, kizárható volt a hetvenes években."
Látom, a mítosz, hogy a Kádár-kori diktatúra ennyivel "puhább" volt és nem is volt olyan vészes, még mindig erősen tartja magát...
A 60-as években még bőven voltak koncepciós perek: lásd "Fekete Hollók" pere, vagy a zuglói nyilasper.
Illetve a Kádár-korszakban is voltak tüntetések (főleg március 15-én), amiket bebörtönzések követtek. Tehát ha valaki szidta a Szovjetuniót és mondjuk ezt csoportosan tette, azokat bevitték. Ha magányosan, akkor esélyes, hogy helyben megverték. Azért azt ne felejtsük el, hogy 56 emléke mélyen benne égett a rendszerben és féltek is tőle a vezetők.
Attól a rendszertől még a '80-as években sem volt idegen a karhatalmi erőszak.
Elég volt annyi, hogy valaki "rosszkor volt rossz helyen", vagy nem tetszett a rendőröknek az illető megjelenése...
Tehát az a kijelentés nem állja neg a helyét, hogy kizárt.. nem volt kizárható, de törvényszerű sem.
Én is ismertem olyan, akkor közel 60 éves embert, aki nyílvánosan is káromkodásaiba foglalta a kommunizmust, szavaiból ítélve, annak külön istene lehetett.
Többnyire csak röhögtek az emberek de volt 2-3 komolyabb afférja is a káromkodások miatt, az ivókból neg rendszeresen kitessékelték, ha nagyon rajta volt az istenezés, mert senki nem kívánta, hogy ott találkozzon össze valamelyik érzékeny lelkületű elvtárssal.
Az valóban igaz, hogy ennyiért a '70-es években már börtönbe bem vittek embereket, de "elbeszélgetésre" bevihették azért is, ha csak unszimpatikus volt valaki, vagy egyszerűen kiosztották a helyszínen a pofonokat
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!