A retroszocializmus korszak miért volt fejletlen?
Nézőpont kérdése a fejlettség/fejletlenség.
80 után a szoc.országok közt a top 5-ben mozogtunk ellátásban,
elégedettségben.Mindenki tudott jövedelemhez jutni, volt munkahely,de sokan nem tettek semmit a fizetésükért,jellemzően a pártkáderek.
Viszonylag olcsó volt építkezni,sok esetben ez a köztulajdon kárára is ment.
Legjobb példa erre a fuvarozás,pl. állami,tsz sofőr munka után 4 sörért vitte haza a 3 m3 sódert,amiből a vevő a bányában csak egynek az árát fizette ki zsebbe. Ilyen akciós megoldásokkal minden ágazatban könnítettek anyagi helyzetükön az emberek.
Szénfüstösek és szürkék,kormosak voltak a nagyvárosok ,akkortájt kezdték a népet az orosz vezetékes gázra szoktatni.Falvakban hemzsegett a haszonállat,nem ismertük a damilos kaszát,az árokpartokat kevés helyen kaszálta az útfenntartó,mert a parasztság kézikaszával vágta,vitte haza az állatainak.Egy 1500-as Lada státusszimbólum volt,100-as Skodámmal középen érezhettem magam.Olcsó volt az élet,de sokmindenhez sehogy nem lehetett hozzájutni átlagembernek.Banánnal először 1989-ben laktam jól,Bécsben...
Jó a kérdés,saját emlékekből sok-sok oldalt tonék írni
Fontosak voltak, de a gazdasági berendezkedés nem tette lehetővé, hogy mindenkinek színes tévéje, meg autója legyen.
Ha előveszel egy 12. osztályos történelemkönyvet, vagy beszélgetsz olyanokkal,akik akkoriban már felnőttek voltak és átlátták a helyzetet, hamar megértheted.
1. vagyok
Első új 55 cm-es színes tv-met 1993-ban vettem,addig nem szántam rá magam,mert egy évig ráment volna a fizetésem fele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!