Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A retroszocializmus korszak...

A retroszocializmus korszak miért volt fejletlen?

Figyelt kérdés
Úgy értem maga a rendszer/korszak.. Attól, hogy van egy korszak,eszme, ideológia a technikai fejlődésnek miért nem voltak fontosak? És itt most tényleg csak a technikára fektetném a hangsúlyt. Emlékszem gyerekként a nyolcvanas évek végén csak egy fekete fehér tévénk volt,a sógoroknál meg már videolejátszó volt minden háztartásban.. És ugye nem is beszélve az autóvásárlásról. Felért egy ünnepel ha valaki egyáltalán kocsihoz tudott jutni. És még ugye sok minden..

2022. jún. 5. 08:04
 1/4 anonim ***** válasza:
55%
Nyilván mert akkor az volt az emberek élete.
2022. jún. 5. 08:31
 2/4 anonim ***** válasza:

Nézőpont kérdése a fejlettség/fejletlenség.

80 után a szoc.országok közt a top 5-ben mozogtunk ellátásban,

elégedettségben.Mindenki tudott jövedelemhez jutni, volt munkahely,de sokan nem tettek semmit a fizetésükért,jellemzően a pártkáderek.

Viszonylag olcsó volt építkezni,sok esetben ez a köztulajdon kárára is ment.

Legjobb példa erre a fuvarozás,pl. állami,tsz sofőr munka után 4 sörért vitte haza a 3 m3 sódert,amiből a vevő a bányában csak egynek az árát fizette ki zsebbe. Ilyen akciós megoldásokkal minden ágazatban könnítettek anyagi helyzetükön az emberek.

Szénfüstösek és szürkék,kormosak voltak a nagyvárosok ,akkortájt kezdték a népet az orosz vezetékes gázra szoktatni.Falvakban hemzsegett a haszonállat,nem ismertük a damilos kaszát,az árokpartokat kevés helyen kaszálta az útfenntartó,mert a parasztság kézikaszával vágta,vitte haza az állatainak.Egy 1500-as Lada státusszimbólum volt,100-as Skodámmal középen érezhettem magam.Olcsó volt az élet,de sokmindenhez sehogy nem lehetett hozzájutni átlagembernek.Banánnal először 1989-ben laktam jól,Bécsben...

Jó a kérdés,saját emlékekből sok-sok oldalt tonék írni

2022. jún. 5. 09:00
 3/4 anonim ***** válasza:

Fontosak voltak, de a gazdasági berendezkedés nem tette lehetővé, hogy mindenkinek színes tévéje, meg autója legyen.

Ha előveszel egy 12. osztályos történelemkönyvet, vagy beszélgetsz olyanokkal,akik akkoriban már felnőttek voltak és átlátták a helyzetet, hamar megértheted.

2022. jún. 5. 09:08
 4/4 anonim ***** válasza:

1. vagyok

Első új 55 cm-es színes tv-met 1993-ban vettem,addig nem szántam rá magam,mert egy évig ráment volna a fizetésem fele.

2022. jún. 5. 09:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!