Budapesten elsősorban iskolai végzettségben van különbség a kormánypárti és az ellenzéki szavazók közt?
Sokszor hangoztatják, hogy Budapest ellenzéki város, de a számok alapján ez kicsit árnyaltabb. Én a választások előtt simán 20%-os ellenzéki győzelemre számítottam, ehhez képest lett 48-41, ami győzelem, de mégsem annyira fölényes. Ha a kutyapárti szavatokat az ellenzékhez számoljuk, a Mi Hazánk-osokat pedig a kormányoldalhoz, akkor 53-45 az arány. Persze ez csak feltételzés, de akkor is azt mutatja, hogy bizony vannak a Fidesznek bázisai a fővároson belül is és a lakótelepeken erősödik. Viszont a klasszikus jobboldali budai kerületeket pedig mind elbukta, szóval inkább egy felső-alsó társadalmi szegmensek közti ellentét kezd kibontakozni.
Ti hogy látjátok a fővárosi értelmiség és a fiatalok mekkora része lehet a kormány mellett? Mert tulajdonképpen az is lehet, hogy a Fidesznek simán belefér, hogy elveszítse őket, ha az ellenzéket párhuzamosan otthagyja a munkásréteg, de mindenképp egy jobboldali mag az értelmiségiek közt is kell legyen.
Én pl a műszaki egyetemen azt tapasztaltam hogy kb senki se támogatja a fideszt. Tegyük hozzá hogy amost "fiatal értelmiség" az akit telibevágott hoffmann rózsa elhibázott oktatási reformja és első kézből tudja milyen inkompetens tud lenni a mai kormány. Nem jó kezdés ha az lső találkozásod a politikával teljes káosz.
Ettől függetlenül van értelmiségi fideszes, jól lehet a legtöbb vagy a családi háttérmiatt, vagy egyszerű gyűlöletből, pl erősen baloldali közegben ért kudarc miatt.
Igen, erről olvastam is egyszer egy cikket, hogy egy fiatalnál két szociokulturális szempont nagyon jellemző, ha Fideszre szavaz, vagy az hogy vallásos, vagy az hogy a szülei erőteljesen kormánypárti szimpatizánsok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!