Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért az iskolázottság határoz...

Miért az iskolázottság határozza meg leginkább a pártpreferenciákat Magyarországon?

Figyelt kérdés

A Medián mérése szerint ez a döntő szempont a pártpreferenciáknál.

[link]

E szerint a Fidesz támogatottsága:

Budapesten

- a diplomások körében: 21%

- az érettségizettek körében: 35%

- a szakmunkásképzőt végzettek körében: 56%

- a 8 osztályt vagy kevesebbet végzettek körében: 59%

Vidéki városokban

- a diplomások körében: 35%

- az érettségizettek körében: 45%

- a szakmunkásképzőt végzettek körében: 65%

- a 8 osztályt vagy kevesebbet végzettek körében: 80%

Községekben

- a diplomások körében: 49%

- az érettségizettek körében: 55%

- a szakmunkásképzőt végzettek körében: 71%

- a 8 osztályt vagy kevesebbet végzettek körében: 80%

Ha a Medián mérése valós ez azt jelenti, hogy ha csak a diplomások szavaznának; az összefogásnak 2/3-a lenne és a Mi Hazánk helyett vélhetően a Kutyapárt jutott volna be a Parlamentbe.

2022. ápr. 28. 16:31
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
Pont a Medián volt a legfontosabb, Fidesz győzelmet jelzett, ha nem is akkorát, mint amilyen végül lett. Manapság nem olyan könnyű a közvélemény kutatóknak, mert sokan nem akarnak már válaszolni nekik, a régi időkben pontosabban tudtak mérni. Eleve voltak a bizonytalan szavazók, akik miatt a hibahatár elég magas. Ennek ellenére a Medián felmérései általában bejönnek. Az én értelmiségi ismerőseim közt mindenki Fidesz ellenes, vagy az ellenzékre, kutyapártra szavazott, vagy inkább nem mentek el szavazni, mert nem találták alkalmasnak egyik jelöltet sem.
2022. ápr. 28. 21:37
 12/13 anonim ***** válasza:

Vagy nem mondták meg, hogy kire szavaztak. Én diplomás vagyok, én is szidom a Fideszt, 4-en mégis akkora X-et nyomtam rájuk, hogy füstölt.

2022. ápr. 28. 22:49
 13/13 anonim ***** válasza:

5-ös vagyok, nagyon szomorú látni, hogy ennyien képtelen értelmezni, hogy miről szól egy közvéleménykutatás, mi a módszertana, és mik lehetnek a hibái...

Kezdjük ott, Március 31.-i Medián közvéleménykutatás csak azok válaszait rögzítette, akik biztos szavazóként azonosították magukat. Mindenki, aki még nem döntött arról, hogy melyik pártra szavaz, vagy hogy egyáltalán elmegy-e szavazni, az egyből kiesett, az ő válaszaik nem tükröződnek az eredményben. A mintavételi hibaszázalék +/- 3,2% volt, tehát a mérttől ekkora eltérés még simán belefért (ez például a Mi Hazáknál be is jött, akiket 4,5%-ra mértek, és 6%-ot kaptak). Ebből arra lehet következtetni, hogy a Fidesz sokkal jobban meg tudta fogni azokat, akik nem voltak biztosak abban, hogy kire fognak szavazni.

Az, hogy egy ilyen közvéleménykutatás eredménye nem egyezik meg a választás valódi végeredményével, egyáltalán nem váratlat, mert nem ugyanazt mérik. Csak sajnos nagyon sokan a közvéleménykutatások módszertanáról semmit nem tudnak, csak azt, amit a kedvenc sajtóorgánumuk mond nekik.

2022. ápr. 28. 23:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!