Miért az iskolázottság határozza meg leginkább a pártpreferenciákat Magyarországon?
A Medián mérése szerint ez a döntő szempont a pártpreferenciáknál.
E szerint a Fidesz támogatottsága:
Budapesten
- a diplomások körében: 21%
- az érettségizettek körében: 35%
- a szakmunkásképzőt végzettek körében: 56%
- a 8 osztályt vagy kevesebbet végzettek körében: 59%
Vidéki városokban
- a diplomások körében: 35%
- az érettségizettek körében: 45%
- a szakmunkásképzőt végzettek körében: 65%
- a 8 osztályt vagy kevesebbet végzettek körében: 80%
Községekben
- a diplomások körében: 49%
- az érettségizettek körében: 55%
- a szakmunkásképzőt végzettek körében: 71%
- a 8 osztályt vagy kevesebbet végzettek körében: 80%
Ha a Medián mérése valós ez azt jelenti, hogy ha csak a diplomások szavaznának; az összefogásnak 2/3-a lenne és a Mi Hazánk helyett vélhetően a Kutyapárt jutott volna be a Parlamentbe.
Vagy nem mondták meg, hogy kire szavaztak. Én diplomás vagyok, én is szidom a Fideszt, 4-en mégis akkora X-et nyomtam rájuk, hogy füstölt.
5-ös vagyok, nagyon szomorú látni, hogy ennyien képtelen értelmezni, hogy miről szól egy közvéleménykutatás, mi a módszertana, és mik lehetnek a hibái...
Kezdjük ott, Március 31.-i Medián közvéleménykutatás csak azok válaszait rögzítette, akik biztos szavazóként azonosították magukat. Mindenki, aki még nem döntött arról, hogy melyik pártra szavaz, vagy hogy egyáltalán elmegy-e szavazni, az egyből kiesett, az ő válaszaik nem tükröződnek az eredményben. A mintavételi hibaszázalék +/- 3,2% volt, tehát a mérttől ekkora eltérés még simán belefért (ez például a Mi Hazáknál be is jött, akiket 4,5%-ra mértek, és 6%-ot kaptak). Ebből arra lehet következtetni, hogy a Fidesz sokkal jobban meg tudta fogni azokat, akik nem voltak biztosak abban, hogy kire fognak szavazni.
Az, hogy egy ilyen közvéleménykutatás eredménye nem egyezik meg a választás valódi végeredményével, egyáltalán nem váratlat, mert nem ugyanazt mérik. Csak sajnos nagyon sokan a közvéleménykutatások módszertanáról semmit nem tudnak, csak azt, amit a kedvenc sajtóorgánumuk mond nekik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!