Nincs értelme beülni a Parlamentba. Hadházinak igaza van?
┌─ ✎ [Hadházinak igaza van?]
Bár háromszor is ilyen nevet írtál, gondolom HadházY Ákos véleményéről kérdezel.
A „terepmunkára” eddig is folyamatosan biztatták egymást. Én, a falunkban és a környező falvakban is, csak egy teljesen ismeretlen személy arcképes plakátját láttam néhány villanyoszlopon, „Legyen Magyarország Mindenkié” felirattal, ennyi volt a meggyőzés. Bár láttam videó felvételt, ahol Márki-Zay áldást osztó kartartással mondta budapesti fiataloknak, hogy menjenek el a legkisebb faluban is a kocsmába, és győzzék meg az embereket. Lehet, az tette lehetetlenné a küldetés teljesítését, hogy sok-sok év óta, közel-távol, híre hamva sincs falvakban kocsmának; ki tartaná el?
Nem tudom hány követője lesz a „Nincs értelme beülni a Parlamentba” mozgalomnak?
Ha arra gondol, hogy nem veszik át a mandátumot (egyáltalán nem veszik át, nem úgy, mint Fekete-Győr tervezi, hogy nem az alakuló ülésen, hanem utána), akkor nincs illetmény, üzemanyagkártya, lakhatási támogatás, ingyenes szolgáltatás igénybevételre jogosító képviselő igazolvány, irodafenntartási támogatás stb. Ha egyéni képviselőjelölt, akkor 90 napon belül kiírnak időközi választást. Ha listás mandátum, akkor az utána következők előre lépnek; vannak 279-en a listán. Ha senki sem veszi át, akkor kevesebb képviselő lesz a parlamentben. Még nagyobb arányú lesz a Fidesz, KDNP többség.
Ha úgy gondolja, hogy ülésekre nem járnak be, az is veszteséges számukra. Az országgyűlésről szóló törvény szerint, ha a képviselő egy hónapban 23 szavazáson nem vesz részt, akkor ugrik a havi képviselői illetmény 40%-a. 2*23 esetén 80%. Márpedig, van, hogy egy ülésnapon 30-40 szavazás van.
Abban igaza van, hogy azonnal el kéne kezdeni, mert évek kellenek hozzá.
A falvakban lassan szivárog a hír, az emberek bizalmatlanok az idegenekkel. Ha segítségre szorul, akkor segítenek, de ha észt oszt, akkor szó nélkül meghallgatják, aztán gyorsan el is felejtik, amit mondott. Nincsenek élő fórumok, nem nyüzsög a nép. Ha tízszer elmegyek a 600 méterre levő boltba, akkor az oda-vissza úton jó ha egyszer találkozom akár egyetlen emberrel is, és boltban is többnyire egyedüli vásárló vagyok. Még csengő is kevés portán van, házszám sincs mindenütt; a kutyaugatás féleségéből tudni lehet, hogy egy szökevény kutya járkál sietősen az úton, postás közelít, ismerős jött, vagy idegen. Ha idegen: nem hívtam, mi dolgom vele? Akiknek elő van fizetve ebéd házhoz szállítás, ha éthordós, akkor este kiakasztják a kerítésre az ürest, a szállító kicseréli, valamikor beviszik. Ha csomagolt, akkor a kiszállító csak felköti, felakasztja a kerítésre, és legtöbbször szintén nem is találkozik az ott lakóval. A hosszú ideje idejáró futárok már tudják, hogy kihez hogyan lehet bejutni, van ahol a kutya is beengedi őket, leteszik a szokott időjárásvédett helyre a csomagot, vagy tudják, hogy lehet előcsalogatni az ott lakót. Ha helyettes van, belehal. Itt, találkozáskor mindenki köszön, akkor is, ha életében először lát valakit. Még falugyűlésen is nagy hallgatás szokott lenni, fontos kérdések esetén is. Aztán a hazafelé úton, kis csoportokban kitárgyalják.
Ilyen közegben kell „terjedni”. Nem lehetetlen, de sok-sok idő és kitartás kell hozzá. És maguk felé fordítani a bizalmat. Persze nem elvont politikaelméleti elemzésekkel, hanem tűpontos rövid érvekkel. Le kell nyugodni, lehet, hogy jó ideig csak együtt kell hallgatni. Itt, a sietős városiakra azt mondják: futvaszarik. Nálunk a buszhoz se kell futni, ha valaki elmaradt és a sofőr nem veszi észre, akkor az utasok szólnak, hogy várjál már Béla, ott jön még valaki; netán nevén is nevezik. És persze nem úgy kell köszönni, hogy megjöttem én, az okos, hozzátok, begyepesedett agyú, félrevezetett, félpénzért megvásárolt ostobák. És majd átállítom a TV-csatorna sorrendet is. ─┘
[✎ 5/ anonim válaszából [Vagy esetleg tud valaki olyan példát, hogy valamit nem szavaztak meg? Vagy csak egyet, ahol fidesz-es képviselő nem-mel szavazott valami kormánypárti törvényjavaslatra, mert volt annyi gerince?] 2022. ápr. 26. 15:58
(Nem célszerű kiabálni (írásban: csupa nagybetűvel írni szót), mert felhívja magára a figyelmet az ember.
És nem célszerű kizárólagos kijelentéseket tenni, mert mindig van kivétel. Különösen, ha valaki érzékelhetően tájékozatlan abban a témában, amiben nagyhatározottságú elítélő kijelentést tesz.)
Sok olyan törvényjavaslat volt, amelyeknél egy, vagy akár több Fidesz képviselőcsoportba tartozó képviselő, kormány-, illetve kormánypárti képviselő(k) által benyújtott törvényjavaslat záró szavazásakor „Nem”-el szavazott.
Magamhoz méltatlannak tartanám, ha pl. „A független Lengyelország helyreállításának centenáriumáról”, „A 2019. év II. Rákóczi Ferenc-emlékévvé nyilvánításáról” és hasonló tárgyú törvényjavaslatokkal példálóznék.
Nagy visszhangot kiváltó, számos ellenzéki politikus által is kifogásolt eset volt az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetése, majd szintén közbeszéd meghatározó volt minden hosszabbítása.
Egyik ilyen volt a T/16367. iromány számú, Dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes által 2021-05-25 23:46-kor benyújtott javaslat. (Voltak is hangzatos tudósítású címek: Semjén megint az éj leple alatt akarja meghosszabbítani a kormány korlátlan hatalmát stb.)
A lényeg: be tudom mutatni, hogy egy Fidesz képviselő „Nem”-el szavazott: [link]
Ezzel bemutattam, hogy tudok egy olyan törvényjavaslatot, „ahol fidesz-es képviselő nem-mel szavazott valami kormánypárti törvényjavaslatra,”. ─┘
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!