Mit gondoltok Schiffer Andrásnak arról a megjegyzéséről, hogy a fidesz nem csak az első helyet nyerte meg a választáson hanem a másodikat is?
Mivel a parlamentben nemcsak a legnagyobb frakció, azaz a győztes lesz a fidesz, de a második helyezett, a második legnagyobb frakció nem a DK, hanem a KDNP frakciója.
https://www.youtube.com/watch?v=wdmkMYN_IUk
26:30-tól
Szerintem is igaza van. Sőt én találtam tőle egy másik elgondolkodtató megjegyzést :
Nem kétharmadnyian szeretik a narancsot, hanem ilyen sokan utálták a moslékot.
Én sokmindenben egyetértek vele, de ez egy baromság. Jól hangzik, de valójában mindenki tudja, hogy a KDNP nem létezik valódi pártként.
Egyetlen fideszes lista van, az nyert kétharmadot. Választás után, a parlamentben szétülhetnek nyolc frakcióba is, ez akkor is egyetlen pártlista.
#8, dehogyis. Azok külön pártok, rengetegszer indultak egymás ellen, külön listákon, nemcsak korábbi országgyűlési választásokon, de EP-választásokon, önkormányzati választásokon, stb. És mérik őket a közvéleménykutatók is, van 20% körüli, 10% körüli, 5% körüli köztük (és persze van KDNP-méretű, láthatatlan pártocska is, de azok közt is több jutott már saját jogon a parlamentbe, EP-be, önkormányzati képviselőtestületekbe, stb.).
De annyi igazság van a dologban, hogy hosszú távon egységesülés lesz a vége az ellenzéki oldalon is (vagy teljes eltűnés, felszámolódás).
Egyszerűen, sajnos, a választási rendszer olyan, hogy kétpártivá teszi a demokráciát. Nem véletlenül alakult mindenütt azzá, ahol ilyen rendszer van érvényben (USA, Egyesült Királyság, stb.).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!