Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Szerintetek is káros a gazdasá...

Árokpart kérdése:

Szerintetek is káros a gazdaságra nézve, hogy viszonylag lassan alakul meg az új Országgyűlés és az új kormány?

Figyelt kérdés
Az ember sajnos a pénztárcáján is megérzi ezt a köztes időszakot, mármint amíg csak ügyvezető kormány működik.
2022. ápr. 11. 23:18
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

Ember!

Nem ügyvezető kormány van, hanem rendes kormány.

┌ 20. cikk

(1) A miniszterelnök megbízatásának megszűnésével a Kormány megbízatása megszűnik.

(2) A miniszterelnök megbízatása megszűnik

a) az újonnan megválasztott Országgyűlés megalakulásával;

22. cikk (1) A Kormány a megbízatása megszűnésétől az új Kormány megalakulásáig ügyvezető kormányként gyakorolja hatáskörét. ─┘

↑ Magyarország Alaptörvénye

Mivel nem alakult meg az újonnan megválasztott Országgyűlés, nem szűnt meg a miniszterelnök megbízatása, így a kormány megbízatása sem szűnt meg. Márpedig a Kormány a megbízatása megszűnésétől az új Kormány megalakulásáig van ügyvezető kormány; de most nem ez az állapot van.

Minden választás után egy hónap múlva volt az új országgyűlés alakuló ülése.

Például, 2018-ban április 8-án volt a választás, április 24-én volt az alakuló ülést előkészítő tárgyalások megkezdése, május 4-én volt az alakuló üléssel kapcsolatos politikai megállapodás aláírása, május 8-án volt az országgyűlés alakuló ülése, akkor tett a köztársasági elnök javaslatot a miniszterelnök személyére, május 10-én volt a kormányprogram elfogadása, a miniszterelnök megválasztása, eskütétele, és május 18-án történt a Kormány megalakulása (eskütétele).

Nem tudom mihez képest tartod lassúnak, de 2018-ban 40 nappal a választás után alakult meg a kormány, a kérdésedkor még 8 nap telt el a választás óta. 1990-től, május 18. előtt még nem alakult meg új kormány; a 2018-as volt a leggyorsabb.

Úgy van, ahogyan a 6-os válaszban szerepel: még nincs is jogerős választási eredmény. Töménytelen mennyiségű panasz, kifogás van a Nemzeti Választási Bizottság előtt, jó részük benyújtója nem fogadja el az NVB határozatát és a Kúriához fellebbez. Még nincs, de várható, hogy az előző választásokhoz hasonlóan, lesznek a Legfelsőbb Bírósághoz, majd az Alkotmánybírósághoz fellebbezők is.

Rossz pénztárcád van, ha ügyvezető kormány hatását érezteti veled.

2022. ápr. 12. 01:18
 12/12 anonim ***** válasza:
48%
Nézd csak meg, az milyen káros lesz, amikor megalakult!
2022. ápr. 12. 01:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!