Melyik választási adat az igazi? hogy van ez?
Szóval a táblázatott nem igazán értem (4 éves tudom, de attól még nem igazán értem hogy hogy is van)
Szóval jobboldalt "Országos listás szavazatok"
Baloldalt pedig "Az Országgyűlés összetétele"
Na ha jól értelmezem akkor a választási eredmény a jobboldali, és a baloldali mi?
Ha valaki röviden leírná/elmagyarázná azt megköszönném!
Röviden: két dologra szavazol, az országos listára, és a lakhelyed szerinti választókörzet képviselőjére. 106 egyéni körzet van, ezekben a legtöbb szavazatott kapott személy jut be az országgyűlésbe. Mindössze a maradék 93 helyről dönt az országos listára leadott szavazat.
Az első adat ez utóbbit mutatja, a második a képviselők arányát, ami a kettő együtt. Mivel az egyéni körzeteket többnyire a legerősebb párt jelöltjei viszik, ezért a rendszer erősen torzít a legerősebb párt felé.
Hosszabban: kicsit bonyolít a dolgon a töredék szavazatok rendszere, mely szerint a listás helyek kiosztásánál kis kompenzációt kapnak a pártok az egyéni körzetekben szerzet szavazataik alapján. De ezen nem sok hely múlik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!