Hogy lehet kiszámolni a pénzromlást?
Vegyünk egy egységnyi terméket, mondjuk krumplit. Nézd meg hány g-t tudtál venni (ez legyen 'a', mondjuk 1500g) . Nézd meg most mennyit tudsz venni (b, mondjuk 822g) .
Százalékszámítás következik.
100-(100xb/a) kapsz egy számot ez a százalék, ennyivel kevesebb krumplit tudsz venni 1000 ftodért (pl 45.2% a fentiek szerint, tehát 45.2%ot vesztett a forintod).
1. forintnál: Azt nézik meg hogy ugyanolyan termékeket most mennyi pénzért kapsz meg és mennyiért kaptad meg 1 évvel vagy 1 hónappal korábban.
Nem az elavuló műszaki technológiát kell nézni, hanem általánosan a termékeket amik az életünkhöz kellenek.
Erre van a ksh-nak egy inflációs kosara (az eurostat alapján, hogy összehasonlíthatóak legyenek az országok).
Ha megnézed az első linket, egy táblázatban fel van sorolva minden olyan termék amit figyelnek. Van benne élelmiszer, fogkrém, biztosítás, gáz, lakbér, fodrász - szóval egy általános lista. Minden megszabott időpontban megnézik, hogy átlagosan mennyit kell fizetni értük. Pl. mennyit kellett fizetni 1kg sonkáért, 1 hajvágásért januárban meg májusban, vagy 2021. decemberében meg előtte 2020. decemberében mennyi volt. A kettő közti különbség - a teljes lista összesítésével - hozza ki a pénzromlás mértékét.
Vagyis ha ma egy hónapig pont úgy akarsz élni, mint 1 évvel ezelőtt, akkor mennyivel több forintot kellett hozzá elköltened. Ezt nevezik inflációnak is.
2. devizákhoz képest: azt nézik meg, hogy ha forintért akarna valaki eurót vagy dollárt, jen-t vagy bármi más pénzt venni, akkor mennyi forintot kell érte adnia a nemzetközi szinten. Ha decemberben 1 euróért 370Ft-t kellett adni, most meg 390Ft-t kell, akkor a pénzromlás a devizapiacon ez a 20 Ft különbözet, azaz decemberhez képest 5,4%.
Röviden: kamatos kamat
Pénz értékének változásának hivatalos(!) meghatározásához a jegybanki alapkamatot veszik figyelembe, nem az inflációt.
Itt láthatod mennyi, viszont változó ideig tartottak az adott értékek.
Excel táblázatban =days() függvénnyel megnéztem mennyi ideig tartott az adott kamat, így azt figyelembe véve mennyit változott.
Szóval 2010 január 1-én 1000 forint, mai nap 1383,407 ft-nak tekinthető.
2000 január 1-jei 1000 ft, pedig ma 3353,489 forintnak felelne meg.
Inflációval számolva persze teljesen más érték jönne ki.
Köszönöm a válaszokat. :)
A segítségetekkel közben kiokosítottam magam a délután folyamán, 4-es én úgy tudom, hogy idehaza a forint múltbeli pénzérték meghatározás alapja az infláció, a devizaárfolyam, nominál- és a reálkeresetek (KSH). A KSH módszertani magyarázójában végén beleírták, hogy ha nincsenek nagy kilengések, akkor "az egyszerű és gyors" eredményekhez elegendő inflációval számolni, ami nem nagy eltérést mutat a többi ismérvek kihagyása nélkül is.
A KSH "egyszerűsített" módszertanát használva a 2000-ben lévő 1000 ft, 2021-ben 2515 forintot ért. A 2010-ben lévő 1000 ft, 2021-ben meg 1386 ft-ot ért.
A pénzérték visszafejtés végül kiderült, hogy egyszerű, a kumulált inflációval kell számolni, 2000, valamint a 2010-es és a 2021 közti időszak kumulált inflációját kell alapul venni, pl. 2000 és 2021 között a kumulált infláció 151,47%, tehát 1000/100*151,47=1514,7≈1515+1000=2515 ft :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!