Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Csak szerintem felháborító ez?

Csak szerintem felháborító ez?

Figyelt kérdés

25 éves vagyok, mesterdilplomás pálykezdő tanár. Mivel a tanárképzés 6 éves volt, pont kicsúsztam a SZJA-mentességből.

12 osztályos suliban tanítok gimnazistákat, az alsó tagozaton pedig van egy pálykezdő tanító, aki velem egyszerre diplomázott. Mivel az ő képzése csak 4 év volt, így még 2 évig kapja a SZJA-mentességet.

Tehát én, aki 6 évet tanultam ezért, mesterdiplomával rendelkezem, én a szakmunkás minimálbért kapom.

A nálam fiatalabb, aki csak 4 évet tanult, alapszakos diplomája van, ugyanezt a bért kapja + mellé egy vagyont SZJA-mentesség miatt.

Normális ez így? Gyakorlatilag egy takarító is többet visz haza nálam, folyamatosan a étkezéseket hagyok ki, így spórolok, hogy egyáltalán a bérelt szobámat fizetni tudjam.

2022. febr. 18. 19:25
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
33%

Megértem a tanárokat, csak ha reálisan végiggondoljuk, akkor az a valóság, hogy senki nem szorított a te fejedhez sem fegyvert, hogy márpedig te akkor is tanárnak fogsz tanulni. Nem egy olyan személyt ismerek, aki teljesen más munkát végez, mint a végzettsége. Ha te irigykedve nézed a takarót, mert többet keres nálad, akkor minden jogod meg van arra, hogy válts és egy hét múlva már te takarítsd a wc-t. Tanárnak lenni hivatástudatból kell, nem pénzért.

A másik dolog még,hogy ez a Szja mentesség pont arra buzdít, hogy ne az iskolapadot koptassa egy csomó fiatal, hogy minél később kelljen dolgoznia, hanem végezzen el szakmát és álljon minél előbb munkába.

2022. febr. 18. 19:38
 12/17 anonim ***** válasza:
76%

Szerintem jogosan érzed ezt igazságtalannak.

Torz a rendszer. Nem életkorhoz, hanem pályakezdő státuszhoz kellene szabni a kedvezményt és a tanári fizetéseket is rendezni kellene, hogy vonzóbb, megtartóbb legyen. Azért ne keseredj el, fiatal vagy még, fel a fejjel :-)

Egyébként anyagiak alapján a korrepetálás tényleg jó kiegészítő lehetőség. Úgy hallom már 3-4 ezres órabérek vannak és azután adót sem fizetnek, jellemzően nem nézik az SZJA kulcsokat.

2022. febr. 18. 19:45
 13/17 anonim ***** válasza:
71%

Látom, sokan nem tudnak elszakadni attól, hogy tanár tette fel a kérdést.

.

A most bevezetett szja-mentességnek lesznek hátulütői.

Nevezetesen:

- gyakorlat nélküli kezdő szakmunkás többet fog kapni, mint a gyakorlattal rendelkező munkavállaló (bármi legyen is az a munka, amit végez),

- ha a megfelelő kort eléri, lesz kellő gyakorlata is tán, hirtelen lecsökken a kézhez kapott bére.

2022. febr. 18. 19:57
 14/17 anonim ***** válasza:
45%
14: Ez a minél korábbi munkavállalásra ösztönöz. Egyébként az én szakmámban egy tapasztalt szakember 2-3szorosát keresi egy kezdőnek, szóval az adókedvezményekkel semmi nem borul fel. És hát a gyerekkedvezmény sem jár, ha felnőtt a gyerek, na bumm. Attól se dőlt össze a világ.
2022. febr. 18. 20:01
 15/17 anonim ***** válasza:
Hülyének néznek bennünket. Tulajdonképpen az szja mentesség pontosan erre lett kitalálva hogy ne tanulj hanem termelj. Azt csak mi tudjuk hogy a diploma érték, a diplomás munkahely pedig többet hoz a konyhára mint az a néhány év adómentesség.
2022. febr. 20. 20:54
 16/17 anonim ***** válasza:
68%

Azért érdekes hogy mi van itt egyesek fejében. ...Ez a srác 6 évig "élősködött", Mészáros Lőrinc meg egy sikeres, self-made vállalkozó, NEMZETI nagytőkés, ugye?

Azt amúgy mondja már meg nekem valaki hogy mégis hogy kéne diplomát szerezni ideális esetben?? Saját pénzből amiért #megdolgozott? Mikor? Középiskola alatt??? Meg, hogy "tudta hogy sz@r lesz a fizetés" ...akkor senki menjen tanárnak???

Tényleg elképesztő ma már szégyellnie kell magát egy diplomásnak, mert hát "hogy képzeli ő ilyen szerencsés?". Nem elég hogy a gyári munkás kétszer-háromszor annyit keres (itt jegyezném meg, hogy semmi baj nincs a gyári munkával, nem lenézendő, és a fizetést sem sajnálom tőlük), még gyűlölködve fröcsög is, hogy "hő hülye diplomás naplopó". És akkor erre most még jön ez az igazságtalan, rendszertelen, felelőtlen pénzosztogatás.

Szeretném jelezni, hogy ez nem szociális politika, hanem szavazatvásárlás! A szociális politika az lenne, ha megemelnék a minimálbért, ha MINDEN tanár fizetésemelést kapna és nem random kedvezményeket, és ha úgy általában az oktatásba és az egészségügybe fektetne a kormány, nem pedig a borzasztó hatékonytalanul működő "#NEMZETI nagytőkébe", meg az élsportba.

A kérdezőnek: Ez tényleg felháborító, teljesen igazad van. Az lenne a helyes ha az olyan kollégáitok is összefognának veletek, akik kapnak kedvezményt. A szolidaritás itt kezdődne.

2022. febr. 23. 11:23
 17/17 anonim ***** válasza:
Nem! Teljesen abszurd amit művelnek az SZJA-val.
2022. márc. 30. 23:22
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!