Ha idén áprilisban külföldön leszek, és ott tudok csak szavazni, akkor ahhoz külképviseleti névjegyzékbe kell kérnem magam. Ilyenkor a választókerületemben levő egyéni jelöltre nem is tudok majd szavazni, csak listára?
Én úgy tudom, hogy az állandó lakcímed szerinti egyéni jelöltre külföldről is szavazhatsz.
Azok a külföldi magyarok nem tudnak egyéniben szavazni akik külföldön is élnek, hiszen a lakcímük szerinti "körzetben" nincsen jelölt.
De én külföldön élek, külföldön dolgozom, csak Magyarországon ezt nem jelentettem be. Az adóhivatalnál (NAV) az ügyfélszolgálaton azt mondták, hogy nekik nem kell külön bejelenteni, az egészségbiztosítónál kellett volna bejelentenem, de a NAV-os hölgy azt mondta, hogy mintha automatikusan le lett volna közölve az egészségbiztosítóval, hogy én külföldön élek már, mert nincs semmi hátralékom (és nem fizetem külön a magyar TB-t). Azt mondták, hogy menjek el, biztos ami biztos, de még nem volt időm rá.
De ezt leszámítva nem tudom hol kéne/kellett volna bejelentenem, hogy külföldön élek?
A magyar állandó lakcímemet szeretném megtartani, attól még az a lakás az enyém, annak ellenére, hogy nem lakok ott.
A szavazáson pedig ha lehet, akkor szeretnék abban a vidéki körzetben szavazni, mert ha hazaköltözök, akkor mégiscsak ott fogok élni...
gúgli a barátod, 2 kattintásba került:
5-ös, ha nem akarsz válaszolni, ne válaszolj, de legalább ne írj lekezelő stílusban olyan hozzászólást, ami még csak nem is ad választ a kérdésre.
Amit belinkeltél, az maga a külképviseleti névjegyzékbe vétel, amiből pedig nem derül ki, hogy szavazhatok-e majd a választókerületi egyéni jelöltre vagy sem.
Szóval kösz, én is tudom, hol kell beadni a kérvényt, de nem ez volt a kérdés.
"A hazai címre bejelentkezés azért fontos, mert így nemcsak listára, de egyéni jelöltekre is le tudják adni a szavazataikat a külföldön élő magyarok."
Ez lett volna a válasz a kérdésre...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!