Milyen volt ma a gigantikus tanár-felvonulás?
" Ismerek családon belüli tanárt. Négykor kelnek hogy az önök senkijének próbáljanak segíteni. "
Ez hogy jött ki? Az oktatás a legtöbb iskolában 8kor kezdődik. A nulladik óra az 7-kor, de az már a tanár szíve joga hogy miért szivatja a gyerekeket nulladik órával, hiszen egy 12 éves számára sokkal megterhelőbb a 0. óra mint egy 40 éves számára aki már amúgyis csak 5-6 órát alszik míg a 12 évesnek még 9 órát kellene. Egyszóval a nulladik óra az egy olyan kitolás a gyerekekkel, hogy ha 30 gyerek szív akkor szerintme jogos hogy az is szívjon aki kitalálta. Mert semelyik iskolában nincs kőbe vésve hogy kötelező a 0. óra, meg lehet tartani az órát 7. órában is.
Ha egy tanár 4kor kel, az azt jelenti hogy mondjuk ha egy órát is készülődik, 3 óra az út az iskolába? Ebben az esetben pl. Debrecenből jár fel Pestre?
Ez eléggé marginális eset szerintem, hogy valaki az ország másik felében tanítson.
Amit én látok (igen, családi, ismerősi körben) hogy kb 7-kor kelnek a tanárok, fél órát készülődnek, fél óra az út az iskolába (mivel sok iskola van a városban, nem kell a világ végére járni dolgozni, mint egyes munkakörökben), és mondjuk heti 3-szor délután 2 fele már mindig otthon vannak. És igen, látok olyat is, hogy pénteken már délre otthon, meg h egy nap be se kell menni. Nyilván ez nem mindenkire igaz, főleg a kezdőkre nem, de azért van ilyen is.
Amit Ön állít, hogy 4-kor kelnek, az inkább a pék szakmára jellemző, na meg a buszsofőrökre.
"Az oktatás a legtöbb iskolában 8kor kezdődik. "
Én szakmunkásba 7-re kellett bejárjak első órára.
És időnként volt nulladik óra is, mert délután más képzés volt az iskolában, nem tudták volna későbbre rakni.
"Mert semelyik iskolában nincs kőbe vésve hogy kötelező a 0. óra, meg lehet tartani az órát 7. órában is."
De van olyan iskola, ahol a hétfő nulladik óra mindenkinek osztályfőnökivel indul.
11
Jól sejtem hogy nem kezdő tanárok az ismerőseid?
Mert azoknak osztályt varrnak a nyakába, meg napközi ügyeletet meg reggeli ügyeletet...
"De van olyan iskola, ahol a hétfő nulladik óra mindenkinek osztályfőnökivel indul."
Oké ez egy nap a héten, az azért nem jelenti azt hogy mindennap 4-kor kell kelni. Én amúgy visszaemlékezve a 12 évre amit általános + középiskolában töltöttem, talán az osztályfőnöki órák 10%-a volt megtartva. Mondjuk olyan volt hogy osztályfőnökin pótoltunk be valamit mert a tanár beteg volt előtte való héten. De nem emlékszem rá h osztályfőnökin valaha lett volna vmi, pl. alsóban ott még volt ilyen beszélgetés meg matrica osztogatás, aztán utána már csak az osztálykirándulásokat beszéltük meg egy-egy, meg azon díszitettük a tantermet, meg ilyesmit. Szóval azért én ezt a 0. óra osztályfőnökit nem venném komolyan, sztem amelyik osztályban az ofő (és a gyerekek is) normálisak, ott egész egyszerűen megbeszélik hogy elmarad
"Jól sejtem hogy nem kezdő tanárok az ismerőseid?
Mert azoknak osztályt varrnak a nyakába, meg napközi ügyeletet meg reggeli ügyeletet..."
Egyrészt sztem ez a "osztályt varrnak a nyakába" egy kicsit erős túlzás, én nagyon kevés tanárt láttam akinek ne lett volna osztálya, általában azoknak a tanároknak nem volt saját osztálya akik full bolondok voltak, vagy 70 évesek, vagy nagyon fiatalok és látszott rajtuk h max 1 évet maradnak a suliban. Szerintem ha valaki tanári pályára megy, az tisztában van vele hogy lesz osztálya, azért ennek van jó oldala is, bárki bármit mond, a gyerekek nem csak mulatóst bömböltetnek meg mobiloznak, főleg a kicsik, némelyik gyerekben tök sok szeretet van, aki kedvesen de határozottan áll hozzájuk az megtalálhatja a közös hangot velük, csak sokan sajnos lusták ehhez... Aki semmiképp nem akar saját osztályt az menjen el egyetemre tanítani, vagy menjen tesitanárnak, nekik jellemzően nem volt osztályuk. De ez kicsit olyan minthogy bármilyen munkahelyre mész, előbb utóbb eljön az idő hogy el kell kezdened foglalkoznod másokkal, legyen az alkalmazott, ügyfél, vagy utas... Nem zárható ki teljesen az interakció a legtöbb munkából.
Valóban van kezdő tanár ismerősöm akinek sok mindent varrnak a nyakába, de ő nem is emiatt panaszkodik leginkább, hanem ez idősebb tanárok miatt, akik beszólogatnak neki, lejáratják a gyerekek előtt.
Vannak ismerőseim akik már régóta a pályán vannak, ők azok akik 2 körül már otthon vannak.
Mellesleg azért a kezdő tanárnak se kell soha napi 8 óránál többet dolgoznia. A párja aki multinál dolgozik, mindennap 10-12 órákat dolgozik... Neki nem 30 gyereket kell elviselnie viszont ha nem mosolyog eléggé az ügyfél hülyeségéhez, akkor másnap kirúgják. És ha kell, akkor egész éjszaka dolgozik. Gondolom ő keresi meg a hiányzó pénzt...
"A nulladik óra az 7-kor, de az már a tanár szíve joga hogy miért szivatja a gyerekeket nulladik órával"
Neked aztán sok közöd van az oktatáshoz, ha még azzal sem vagy tisztában, hogy nem a tanár dönt a beosztásról. Ráadásul nálunk a nyelvi előkészítősöknek minden nap volt nulladik órája. Nem a tanulók szivatására, hanem pusztán annyira tanárhiány volt, ami azóta csak mégtovább romlott.
"délután 2 fele már mindig otthon vannak"
Meg ahogy Móriczka elképzeli...
Csak mondom, 16 óráig kötelező napközi van.
Mikor estire jártam, akkor a tanár nyáron is este 8-9 óráig végig ott volt velünk, miközben vitte a nappalis rendes osztályt és a felnőttképzésben résztvevőket. Habár előfordult közte egy-egy lyukasórája, de az kevés, hogy hazamenjen, vagy bármit is elintézzen.
Milyen.?
Nevetséges,siralmas,szánalmas.!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!