Orbán miért nem mond le a júniusig meghosszabbított (teljhatalom) felhatalmazásáról, ha egyszer semmit nem csinál az omikron terjedése ellen?
Olvastam, hogy egész Európában csak nálunk kezelik a legkevésbé az omikron terjedését. Tegnap már 74%-ra nőtt a pozitív tesztek száma, ami szakértők szerin 10% fölött már kontrollálatlan terjedésnek számít. Hát a 74% az kicsit több mint a 10%, tehát mondhatni, igen kontrollálatlanul terjed nálunk.
Csak azt nem értem, a semmittevéshez miért kell teljhatalom és különleges felhatalmazás Orbánnak?
Azért azt tisztázzuk, hogy NINCS teljhatalma a kormánynak, szemben sok országgal, mint pl. Franciaország, még ilyen esetben sem.
A 27/2021. (I. 27.) korm. rendelet és a 2021. évi I. törvény kizárólag a koronavírus és annak terjedésével kapcsolatban ad nagyobb hatalmi mozgásteret a kormánynak.
Másfelől ezt a 74%-ot hol olvastad?
A különleges jogrend a 27/2021. (I. 27.) korm. rendelet 1.§-nak visszavonásáig érvényben van. Szóval keményen tévedésben vagy.
Tévedésben vagy! A SARS-COV-2 koronavírus-járvány miatt van érvényben különleges jogrend
2022. június 1-ig meghosszabbították a veszélyhelyzetet még decemberben.
"kizárólag a koronavírus és annak terjedésével kapcsolatban ad nagyobb hatalmi mozgásteret a kormánynak"
Nem csak kormánynak ad nagyobb mozgásteret, hanem a polgármestereknek is. Én el tudom képzelni, hogy a kormány másra is felhasználta a felhatalmazást, de egy polgármesterről jut eszembe egy konkrét eset. A 17. kerületben a polgármester a járványhelyzetre hivatkozva nem írt ki pályázatot az új sportcsarnok üzemeltetésére , hanem pályáztatás nélkül adta oda (volt) fideszeseknek. "Nyilván" egy foci meccset vagy kézi EB-t kikerül a vírus, de a nyilvános pályázatokon futó tűzként terjed.
Már 2021. június 15-től a helyi képviselő-testületek újra ülésezhetnek, így a polgármesterek és a főpolgármester un. teljhatalma megszűnt.
A kézilabda VB-n rendszeresen tesztelték a játékosokat, sportvezetőket is. Szűrtek is ki COVID-s játékost is. A labdarúgó EB mérkőzésein az UEFA, mint főszervező előírásai és a magyar állam, mint a helyszínt biztosító közösen jártak el, pl. teszteléssel kapcsolatban.
Ami Budapest XVII. kerületében 2020. november közepe és 2021. június közepe között a polgármester egyedi rendeleti útján történt, az lehet aggályos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!