Bukarest miért húzott el ennyire Budapest mellett bérekben és életszínvonalban?
Lehet itt fikázni a románokat, de ha külön választjuk a fővárost és a vidéket, vidéki átlagban nagyjából még egálban van a két ország, de Bukarest úgy lehagyta Budapestet mint a fene. Alig pár év alatt egyenlítődött ki, de már 1,4-1,5x annyira ugrott a bérszínvonal Bukaresten, milyen rövid idő alatt, köpni-nyelni nem tudunk olyan gyorsan fejlődnek.
Míg Budapesten teljes a gazdasági pangás, az istennek sem nőnek a langyhúgy (nagyvárosi színvonalban langyhúgy) bérek. Miért van ez?
Ezt a kérdést én is feltettem már, csak más formában. Amit meg sikerült tudnom:
-Akkor költözzél oda!!! (Kikezdhetetlen fideszes logika! :D Viccet félretéve ha már költöznék, akkor nyilván nem a minket valamivel megelőző Bukarestbe költöznék, hanem a minket sokkal megelőző Bécsbe. Főleg hogy románul nem tanultam az iskolában, németül tanultam. De attól még ciki, hogy a rendszerváltás után 32 évvel itt tartunk, hogy Bukaresten magasabb az átlag fizetés vásárlóereje, mint Budapesten.)
-Budapesten a segédmunkás keres félmilliót, diplomával egymillió alatt művészet keresni. (Akkor én csinálok valamit nagyon rosszul, meg az összes ismerősöm.)
-Jó, de Bukarest hogy néz ki és Budapest hogy néz ki. (Ez mondjuk jogos, de nem vigasz.)
-Gyurcsány jobb volt??? (Hát nem. Ezért nem Gyurcsány feleségére szavaztunk az előválasztáson. Fideszeseknek ez furcsa szokott lenni, de nálunk is óriási Gyurcsány elutasítottsága!)
-Sok kkv-nál dolgozó ember borítékba kapja a fizetése egy részét, az lehúzza a statisztikát. (Ez mondjuk igaz. De a románok arról híresek, hogy ott nincs feketézés? Nem hiszem!)
Nem lehetetlen. 2010-2020 között nagyobb arányban nőtek a Román bérek mint a magyar bérek.
"Miért van ez?"
Megemelték az állami fizetéseket, a versenyszféra pedig ment utána. Másik magyarázat az lehet, hogy a románok nem annyira tökkelütöttek, mint a magyarok, s nagyobb fizetéseket kérnek, ha pedig nem kapnak, akkor nem az interneten sírnak, hanem tovább állnak. Kb. 4x annyi román költözött külföldre, mint magyar, holott csak 2x annyian vannak (de a valóságban még ennél is nagyobb lehet a kivándorlás mértéke náluk).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!