Sikerült összegyűjteni 470 ezer aláírást a népszavazáshoz! Egyre biztosabb a kormányváltás, ti is érzékelitek?
A Karácsony Gergely Szilveszter által 2021. július 21-én kezdeményezett „Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?” kérdést a Nemzeti Választási Bizottság 2021. augusztus 30-án a 24/2021. határozatával hitelesítette. A fellebbezések okán a Kúria Knk.I.40.793/2021/9. számú határozatát 2021. december 8-án hozta meg. A Kúria végzése 2021. december 10-én megjelenő Magyar Közlönyben megjelent. Az ellenzék 2021. december 15-én vette át az ajánló íveket, és 2022. január 21-én sikerült leadniuk az íveket. Az ellenőrzés max. 60 nap. Az ellenőrzés befejezése után a Nemzeti Választási Iroda, akkor további 3 napon belül a Nemzeti Választási Bizottság megállapítja az ellenőrzés eredményét, amely ellen 5 nap van fellebbezni a Kúrián. A legfelsőbb bírói testület határozatot hoz, melyet a meghozatalát követő 8 napon belül közzéteszi a Magyar Közlönybe. E közben a határozat jogerőre emelkedését követő munkanapon értesíti az Országgyűlés elnökét. Az Országgyűlés elnöke 30 napon belülre összehívja az Országgyűlés ülését, amely határozatot hoz a Népszavazás kiírásának lehetőségéről, mely határozatot 3 napon belül közzéteszi a Magyar Közlönybe közzéteszi és onnantól kezdve 15 napon belül lehet megtámadni a Kúrián, ami a megadott törvényes határidőn belül meghozza határozatát. Így legkorábban is csak valamikor nyáron lehet ebből népszavazás.
A Karácsony Gergely Szilveszter által 2021. július 21-én kezdeményezett „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?” kérdést a Nemzeti Választási Bizottság 2021. augusztus 30-án a 25/2021. határozatával hitelesítette. A fellebbezések okán a Kúria Knk.I.40.792/2021/10. számú határozatát 2021. december 8-án hozta meg. A Kúria végzése 2021. december 10-én megjelenő Magyar Közlönyben megjelent. Az ellenzék 2021. december 15-én vette át az ajánló íveket, és 2022. január 21-én sikerült leadniuk az íveket. Az ellenőrzés max. 60 nap. Az ellenőrzés befejezése után a Nemzeti Választási Iroda, akkor további 3 napon belül a Nemzeti Választási Bizottság megállapítja az ellenőrzés eredményét, amely ellen 5 nap van fellebbezni a Kúrián. A legfelsőbb bírói testület határozatot hoz, melyet a meghozatalát követő 8 napon belül közzéteszi a Magyar Közlönybe. E közben a határozat jogerőre emelkedését követő munkanapon értesíti az Országgyűlés elnökét. Az Országgyűlés elnöke 30 napon belülre összehívja az Országgyűlés ülését, amely határozatot hoz a Népszavazás kiírásának lehetőségéről, mely határozatot 3 napon belül közzéteszi a Magyar Közlönybe közzéteszi és onnantól kezdve 15 napon belül lehet megtámadni a Kúrián, ami a megadott törvényes határidőn belül meghozza határozatát. Így legkorábban is csak valamikor nyáron lehet ebből népszavazás.
Összefoglalva:
Még a legrövidebb esetben is a Nemzeti Választási Iroda ma (2022. január 22.) végez az ellenőrzéssel, a Nemzeti Választási Bizottság holnap (2022. január 23.) határozatban megállapítja, hogy a leadott ajánló ívek közül mennyi az érvényes. Ezt követően 5 nap van a fellebbezésre. Ha nem történik fellebbezés, akkor pénteken (január 28.) emelkedik jogerőre. Erről a Nemzeti Választási Bizottság elnöke a következő munkanapon (január 31.) értesíti az Országgyűlés elnökét erről. Az Országgyűlés elnöke a legkorábbi időre (február 1.) összehívja az Országgyűlés ülését, amin elrendelik a népszavazás kiírást. Az erről szóló OGY határozat még aznap megjelenik a Magyar Közlönyben, így innentől kezdve 15 nap van fellebbezni. Amennyiben nem történik fellebbezés, akkor is február 16-án tűzheti ki a köztársasági elnök a népszavazást.
A népszavazásról szóló értesítők kiküldése 2022. március 3-án kezdődik és március 23-án fejeződhet be. A népszavazás kampánya 2022. március 24-én kezdődhet és május 10-ig tarthatna.
Itt megjegyzendő, hogy 2022. május 10. keddre esne, és a jogszabályok szerint választást csak vasárnap lehet tartani. Nem lehet választást tartani ünnepet megelőző és követő napon. Mindenképpen kell 50 nap kampányra, mégpedig törvényileg.
Emiatt, hogyha minden úgy alakul, ahogy az ellenzék szeretné, akkor is legkorábban május 16-án lehetne róla népszavazást tartani.
A Fudan népszavazáshoz lényegében a kormány adta a lovat a főváros vezetése alá, hisz elvileg nem ment szembe a kezdeményezéshez. De nagyon nagy kérdés, hogy mennyire tudhat bárki pontos információt...
Kormányváltás, hinné vetted fiam.
Még nyerte a Fidesz újabb kétharmada, elvoltál tévedve.
A Nemzeti Választási Bizottság 2022. március 9. napján meghozta a 156/2022. NVB Határozatát, amelyben rögzítette, hogy a Szervező kb. 235.000 aláírásról tájékoztatta az NVI-t.
A Nemzeti Választási Iroda 218.761 aláírást ellenőrzött, amiből 250.505 volt érvényes, ami elegendő a népszavazás kiírásához.
Kérdés: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”
A Nemzeti Választási Bizottság 2022. március 9. napján meghozta a 157/2022. NVB Határozatát, amelyben rögzítette, hogy a Szervező kb. 235.000 aláírásról tájékoztatta az NVI-t.
A Nemzeti Választási Iroda 218.617 aláírást ellenőrzött, amiből 250.534 volt érvényes, ami elegendő a népszavazás kiírásához.
Kérdés: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”
Szóval népszavazás lesz. Az, hogy pontosan mikor az kérdéses. Várhatóan valamikor szeptember-októberben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!