Miért van az, hogy egy csúcstechnológiás telefon az egy magyar átlagfizetés, amikor Gyurcsány idején 20 000 forint volt?
Gyurcsány idején a világ csúcskategóriás telefonja az ilyen Nokia 3410 vagy Siemens C40 volt. Akkoriban a wap volt nagy újdonság, meg a játékok. De a lényeg az, hogy az volt akkoriban a csúcs technológia és simán megfizethető áron volt, magyar átlagbér töredéke.
Most meg egy új iPhone az jól tudom több mint 200 000 forint. Tehát akkor ez azt jelenti, hogy bruttó 2 millió forintnak kellene lennie az átlag fizetésnek ahhoz, hogy ugyanolyan életszínvonalon éljünk mint Gyurcsány idején, reálbérekben.
A technológia állandóan fejlődik, globálisan, az teljesen független a kormányoktól. Volt idő amikor a szakóca volt egy csúcs eszköz meg olyan idők amikor még a ló volt a fő közlekedési eszköz stb. A technológia fejlődése az adott dolog.
De miért nem fejlődik hozzá a gazdaságunk is mint más országokban? A reál életszínvonal az nálunk csökken, máshol meg emelkedik a technológia fejlődésével egyenesben.
Miért van ez?
Luxusnak számító, high cuccokat eddig is olyanok vettek akiknek tellett rá, vagy nem bírtak magukkal és törlesztővel bohóckodnak miatta.
Vannak gyors, erős autók is, mégsem érdeke senkinek a gyártón és fogyasztón kívül hogy koreai autók eladásait szorongassák meg.
Vannak drága holmik, és ami nekünk nagy pénz az másnál elhanyagolható összeg.
Hogy a 3410 volt-e valaha "csúcsmobil", azt nem tudom (szerintem egy 6310i jobb volt, már csak a Nokia akkori számozásából kiindulva is), de szerintem maximum egy erős középkategória lehetett. Az árát végképp nem tudom. De hogy a nettó átlagfizetés 2002-ben nem 200 ezer forint volt, az biztos (a bruttó is csak 120). Egy erős középkategóriás telefon jelenleg simán 100 ezerből megvan, ami a nettó átlagfizetés töredéke.
Ugyanakkor csúcskategóriás telefonban mérni a fizetés erősségét szerintem gyenge próbálkozás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!