LMBTQ emberek.Ti hogy álltok a határon túli magyarsághoz? Mit gondoltok róluk?
#10 Pont nem esett le amit írtam. :) A Prideot egy lmbtq-val kapcsolatos szervezet szervezi meg, nem maga az lmbtq, függetlenül attól, hogy a szervezők közt van-e lmbtq személy. Ettől még pl vannak emberek, akik szintén az lmbtq valamelyik betűje alá tartoznak, és nem mennek el valami oknál fogva. Nem kijelenthető az, hogy az emberek, akik valami alapján egy csoportban vannak, azok egyformán is gondolkodnak. Ez olyan, mint amikor a könyvtár szervez xy könyv rajongóinak egy klubbot programokkal, és lesz, aki elmegy, lesz ami nem, de valószínűleg a rajongókról egyetlen olyan dolgot lehet biztosra mondani a gondolkodásukban, ami biztos közös, és biztos egyezik, még pedig azt, hogy szeretik xy könyvet.
A "Meseország mindenkié" könyv az aláírom, hogy szól egy célcsoportnak. Csak nyilván egy könyv nem csak egy művészeti alkotás jelen esetben, hanem termék is. És egy termék eladásánál fontos, hogy legyen egy célcsoport, mert minden igényt nem lehet kielégíteni. Nyilván egy termékrt felesleges olyan platformon hirdetni, ahol nem ér célt, de néha működő stratégia belibbenteni oda egy termék hirdetését, mert van, amikor a felháborodás miatti felkapottság nagyobb érdeklődést kelt, mint maga a célcsoportnak hirdetés. Például, ha én el akarok adni egy spéci húsklopfolót, akkor nem a vegák közt kezdem el hirdetni, nem őket nevezem ki eslődleges célcsoportnak. De ha azt látom, hogy ha a vegák közt is hirdetek, az nagyobb felháborodást, majd ezáltal nagyobb érdeklődést hoz, akkor nyilván ott is hirdetem, mert az hoz hasznot. De ez megint nem lmbtq specifikus dolog, mert azért így működik általában egy termék eladása, ha nem arról van szó, hogy leteszem a polcra, és vagy viszik, vagy nem, ha meg még fel is kapják maguktól, az extra jó. Én pl akkor hallottam a Meseország mindenkié című könyvről, amikor ledarálta az a kedves hölgy és nem a célcsoport fb csoportjai dobták be a hírt elsőre, pedig azért benne vagyok egy párban.
A harmadik példádról még nem hallottam konkrétat, de annyit tudok mondani, hogy mindenkinek más fáj. Az, hogy egy adott többség mennyire tud ezzel azonosulni, az egy másik kérdés. Mivel a transzneműség azért egy kissebbségi dolog, nehezebb megérteni egyéb lmbtq embereknek is, nyilván megosztó lesz, ha valakinek ilyen jellegű baja van. És ha valami megosztó, akkor népszerűbb, jó marketing fogás, és lásd, ott vagyunk, mint az előző esetben. Ez olyan, mint múltkor a szülő-gyerek topicban a csaj, akinek a szülei nem vesznek lakást, pedig megígérték és telne is rá. Sok a válasz, többnyire a kérdezőnek mennek neki, mert nem ez az általános probléma itthon. És lássuk be, az emberek szeretnek összegyűlni háborogni. Innen meg már csak egy lépés terméket csinálni a felháborodás tárgyából, és eladhatóvá tenni. De ettől még nyilván nem csinál minden lmbtq személy megosztó, polgárpukkasztó terméket az ő másságából adódó problémából, de nyilván az látszik, aki megteszi, mert az azért is teszi meg, hogy látszon, aki meg nem, az azért nem, hogy ne látszon.
Jó, akkor én leszek az, aki a kérdésre válaszol.
Biszexuális srác vagyok, 19 éves. Magyarországon születtem és itt is élek. Ugyanakkor több határon túli magyarral is találkoztam, beszélgettem már. Egyrészt, velem egykorú erdélyi magyarokkal, másrészt pedig egy felvidéki magyar családdal. Ez utóbbinál meglepődtem, mert egy eléggé népes család volt, viszont olyan szintű összetartást figyeltem meg köztük, amire ritkán látni példát. Ugyanakkor kedvesek és nyitottak is voltak.
A határon túli magyarokról nincs egy konkrét véleményem, mert egy nagy létszámú sokaságról van szó, rengeteg különféle emberrel. Akiket én ismerek, ők mind rendesek és kedvelem is őket. De például amikor Vona Gábor volt Erdélyben és páran ordítoztak vele, na ők nem szimpatikusak. Ezzel arra akarok kilyukadni, hogy határon túli magyarból is van ilyen is és olyan is. De ugyanez igaz a magyarországi magyarokra, sőt az LMBTQ közösségre is.
Ugyanakkor azt is megfigyeltem, hogy számukra sokkal fontosabb a magyar identitásuk, mint mondjuk nekem, vagy a környezetemben élőknek. Valószínűleg kicsit máshogy is élik meg és ez igazából érthető is. Úgy gondolom, nincsenek könnyű helyzetben. Sőt, párhuzamot vélek felfedezni a határon túli magyarok és a magyarországi LMBTQ emberek helyzete között.
- Mindkettőjüknek van egy identitása, amiről nem tehet, de nem akarja/nem tudja feladni
- Mindkét csoportot bántják bizonyos emberek emiatt az identitás miatt
- A kormány látványosan nem tesz semmit, hogy csökkentse az ezekkel a csoportokkal szembeni gyűlöletet (sőt, alkalmanként akár még rá is játszik)
- Elviekben mindkét identitás megélhető a négy fal között
Az utolsó pont alatt azt értem, hogy például az erdélyi magyarok megtehetnék, hogy csak a házukba tesznek ki zászlót és az utcán pedig románul beszélnek, mint ahogy két meleg srác is eljátszhatja nyilvános helyen, hogy csak haverok. De szerintem egyik közösséggel szemben sem korrekt ezt elvárni. Igenis tehesse ki az Erdélyben élő magyar is a magyar zászlót a házára, beszélhessen nyilvánosan is magyarul és járhasson megemlékezésekre úgy, hogy emiatt senki nem cseszteti. És igenis két meleg fiú/lány is járhasson kézenfogva bárhol, anélkül, hogy emiatt bántás érné őket és igenis hagy lobogjon a szivárványos zászló bármelyik házon anélkül, hogy valaki ezért a benn lakókra törné az ajtót.
Végül még annyit tennék ehhez hozzá, hogy sajnos se a határon túli magyarok nem szívelik túlzottan az LMBTQ embereket, se az LMBTQ emberek a határon túli magyarokat (legalábbis az eddig látottakból én ezt a következtetést vontam le). Vagy pedig tojnak egymásra. Mert bár elsőre két teljesen eltérő közösségnek tűnünk, de valójában sok közös van a két csoport helyzetében. Szerintem, ha nyitottabban állnánk egymáshoz és törekednénk arra, hogy megértsük a másik problémáit is, akkor nem ott tartanánk, ahol. Sajnos a magyar társadalom eléggé szét van szakadva. Ez már az itteni válaszokból is kiütközik, amik azt mondják, hogy egy liberálist/LMBTQ tagot (én mindkettőnek vallom magam) csak a saját érdekei vezérlik.
12-es, az azért durva hogy azzal együtt hogy idén kettő Pride is volt itt, és az egész nyugati budzsé ott van a popitok alatt, te párhuzamba hozod a határontúliakat, akiket senki nem támogat, sőt, aki titeket szokott nyomni, azok óbégatnak a leghangosabban az állampolgárságuk elvételéért... 🙄
Victim mentality 101.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!