A Terror Háza múzeum bemutatja az '56-os forradalmárok túlkapásait is?
Nem csak jólelkű forradalmárok mentek akkor az utcára, hanem a csőcselék is. Ismerősöktől tudom, hogy a feldühödt emberek egy egyszerű titkárnőt rángattak el a pártházból, aki talán párttag se volt, a bele lógott az utcán. Egy másik eset volt, amikor valami szülésznő kivágta az ablakon egy orosz gyerekét. Ezek közül sokan lettek aztán "mártírok". Wittner Mária is nagyon gyanús nekem, a szeme se áll jól, bár őt elengedték.
Mielőtt bárki belekötne, nem védem a kommunista rendszert, biztos vagyok benne, hogy akkor is voltak szörnyű tettek, hogy rengeteg valódi jószándékú hős volt az '56-osok között, de ne legyünk naivak, biztos hogy voltak szép számmal olyanok is, akik megérdemelték a büntetésüket.
A Terror Házában erről esik szó? És ami ott van, az mind hiteles? Nehezen hiszem el, annak a bolond nőnek, aki igazgatja.
Sok köztörvényes bűnözőt is kiszabadítottak, akik folytatták viselt dolgainkat. Sajnos minden forradalom, fegyveres konfliktus vele járója a túlkapás.
Oroszok brutalitásáről sem lehetett beszélni, nagy része most is tabu.
"Ismerősöktől tudom"
Már jól kezdődik.......én is tele vagyok olyan 90+ éves ismerősökkel akik személyesen is részt vettek a forradalomban.....
#1 #4 #5
Attól nem kell félni hogy akárki is elhallgatná a szovjet megszállás alatt történteket. Most megemlíthetném hogy pár éve a kormány "Gulág-emlékévet" tartott (amibe beletartoznak a II. vh.-s szovjet hadifogolytáborok), de szerintem jobb ha a Terror Házánál maradunk. Csak fel kell menni a múzeum weboldalára és megnézni az állandó kiállítás leírását. Elég sokat írnak ott a "málenkij robotról".
A kérdező kérdését megválaszolva, a Terror Háza nem a terrorról szól általánosságban, hanem egy nagyon specifikus világnézetet próbál az emberekbe súlykolni ami egyenlősegjelet tesz a kommunizmus egésze és kizárólagosan a fasizmus legbrutálisabb magyarországi megnyilvánulása között (nyilas diktatúra). Ezzel egyrészt felmenti a Horthy-rendszer vezető elitjét a náci népírtó háborúban való bűnrészesség alól és elhallgatja rendszer igen erős fasiszta elemeit, amik aztán jelentősen megkönnyítették Magyarország hadbaszállását a nácik oldalán és a nyilas hatalomátvételt. Másrészt pedig megpróbálja bemocskolni a 40 évnyi szocializmus emlékezetét, ami tetszik vagy nem tetszik de képes volt Magyarországot kiszakítani a feudális viszonyok közül és méghozzá úgy, hogy ebből az emberek nagy többsége jól járjon.
Nem.
A dühösebb forradalmárok mindenkit megtámadtak akinek bármilyen köze is volt az elnyomó párthoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!