Ezek közül mivel értesz egyet, és mivel nem? És miért?
„Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke szerint ( [link] ) az internetes szavazás lenne a legjobb megoldás – van erre példa több országban –, de szerinte a Fidesz számára ez a legkevésbé kívánatos módszer. A párt célcsoportjába ugyanis éppen azok a viszonylag fiatalabb és képzettebb emberek nem tartoznak bele, akik elboldogulnak a világhálóval. A Civil Választási Bizottság elnöke azért szeretné kiterjeszteni a levélszavazást, mert »aki külföldön keresi a megélhetés lehetőségét, az aligha támogatja a regnáló kormányt, amelynek intézkedései miatt kényszerült elhagyni Magyarországot.«
Mások viszont úgy látják, az az állítás sem igaz, hogy a külföldi levélszavazatokkal biztosan leváltható lenne az Orbán-kormány, hiszen levélben csak pártlistára lehet szavazni, és abban a politológusok többsége is megegyezik, hogy a jövő évi választás az egyéni körzetekben dől el.”
Láthattuk a világ sok pontján, hogy az internetes szavazás a legkevésbé alkalmas egy valódi társadalmi döntés meghozatalára. Egyrészt részben kiesnek belőle olyanok, akik nem mozognak az internet világában, másrészt könnyen befolyásolható és nehezen ellenőrizhető, bizonyítható a csalás, harmadrészt pontosan ezen kettő miatt a legkevésbé fogadják el az emberek hitelesnek.
4 évente 1 alkalommal mindenki fel tud állni és el tud menni szavazni, hogy a kis kezével behúzzon 1-2 X-t egy papírra. Akinek betegsége nem engedi, oda meg elviszik az urnát.
Az ég világon semmi nem indokolja azt hogy internetes szavazás legyen ilyen társadalmi kérdésekben, mint a parlamenti vagy önkormányzati választások.
A levélszavazás lehetősége ott van minden külföldön élő magyar előtt. Egyet kell hozzá tennie, szüntesse meg a magyar lakcímét. Ha nincs magyar lakcíme, nem szerepel a helyi választási névjegyzékben, azonnal szavazhat levélben.
Csak akkor bizony neki is 1 szavazata lesz, csak pártlistákra szavazhat és egyéni jelöltre meg nem. Mert levélben csak így lehet szavazni, ahhoz hogy valaki egyéni jelöltre is szavazhasson, kell a magyar lakcím és mivel a szavazás napjáig a jelöltek visszaléphetnek, kieshetnek, csak úgy oldható meg, ha személyesen szavaz egy konzulátuson rájuk.
Fiatal vagyok és nem fideszes, de hülyeségnek gondolom az online-szavazást.
Nekem pl. sokkal egyszerűbb, sőt gyorsabb is elmenni a szavazóhelyiségbe, ami nincs 5 percre és leadni a szavazatot kb. fél perc alatt.
Neten gondolom húszféle biztonsági cuccon kéne bebiztosítani, hogy tényleg én vagyok és még nem regisztráltam, bepötyögni az összes adatomat, majd ilyen visszaigazoló e-mail, olyan kód sms-ben, aztán nagy nehezen vagy beenged vagy nem. Általában ezek így szoktak működni a magyar gyakorlatban. A covid regisztráció sem működött normálisan. Sokan nem kaptam visszaigazolást, és regisztráció nélkül sem kerültek a rendszerbe. Akkor választásnál ugyanekkor az lenne, hogy így járt...?
Amit meg az első is írt: sokkal könnyebb így csalni. Még a "rendes" szavazásnál is van valamennyi csalás.
"Egyrészt részben kiesnek belőle olyanok, akik nem mozognak az internet világában" :D
Szerintem nem is kellene digitális analfabétáknak beleszólást engedni a politikába. :)
Az, hogy nem mindenkinek biztosított a levélszavazás, az igazságtalan, de
én ettől még látok különbséget a külhoni és a külföldi magyarok között. Aki külhoni, az maradt ott, ahol született, aki külföldi, az lelépett innen.
#3 "Szerintem nem is kellene digitális analfabétáknak beleszólást engedni a politikába. "
Miért nem?
Attól mert valakinek soha életében nem kellett számítógépet használnia, még ugyanúgy joga van szavaznia és lehet hogy ezerszer jobban érti a politikai rendszerünket, a történéseket, mint te.
Attól mert tudod nyomkodni a telefonodon a like gombot, még érteni nem fogod mi az amiről a választás szól.
Az amerikai elnökvàlasztàs után én csakis a személyesen leadott, és kézzel, papíron, azonnal összeszàmolt szavazásban bízok.
Tudom, kőbaltás megoldás, nem trendi, stb, viszont viszonylag megbízható és nem olyan lassú.
Magyar meg persze, hogy valami zavaros rendszert preferált, ő olyan fajta, bármi is a neve.
Maradjon csak a bünözők kártérítési követeléseinek milliárdjainál, 50% sikerdíjért.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!