Magasabbak lennének a bérek, ha győzne az ellenzék? Engem nem hat meg a demokrácia meg a liberalizmus, csak a bérek érdekelnek.
A bérek a Fidesz alatt is nőttek.
Talán nagyobb lenne a jólét, ha MZP nyerne? Könnyebben jutok lakáshoz?
Ha csak a pénz érdekel akkor menj külföldre, vicc nélkül, nincs az a kormány aki a következő 4 évben jobb életkörülményhez juttat majd. A fidesz amúgy most elinflálja a pénzt rendesen. Szórják ész nélkül a választás megnyerése érdekében. Amúgy meg a vásárló értékét nézd meg a pénzednek, hiába nőtt a fizud 50%al ha pl a lakások ára kb 250-300%al emelkedtek régiótól függően.
Az ellenzék euró zónába lépést ígér, amihez az infláció alacsonyan tartása feltétel. (Szerintem nem megvalósítható főleg a magas államháztartási hiány miatt de az biztos, hogy a fidesz már csak a leköszönés elötti és utáni pénzeket gyűjti be magának, azt meg mi fizetjük meg majd infáció formájában)
Szerintem nem. Illetve attól függ kiről beszélünk, de akik az átlag körül vagy afölött keresnek azok annak is örülhetnek ha marad a jelenlegi szintjük.
A csóróbbak elméletileg számíthatnak jobb fizetésre csak épp van egy olyan érzésem, hogy ha nem tudnak hozzá megfelelő gazdasági növekedést társítani akkor úgy fogunk járni, mint 2002-2010 között, hogy egy hirtelen életszínvonal javulás után szépen lassan mindent meg fog enni az infláció.
ma 17:00
Hol emelkedett neked régiótól függetlenül 250-300%-ot a lakások ára?
[link] Ezek az állam felé bejelentett valós árak alapján képzett indexek.
Budapesten 186%-kal kerül többe egy lakás, mint 2010 első félévében, városokban átlagosan 118%-kal kerülnek többe(Észak-Magyarországon +88% míg Közép-Dunántúl +142%-kal), míg községekben 52%-kal nőttek a lakásárak.
Eközben országon a nettó 132 ezerről felment 284 ezerre, ez 115%-kal magasabb fizetés.
Tehát lényegében véve Budapest és néhány megyeszékhely kivételével mindenhol annyival nőtt csak a lakásár mint amennyivel az átlagkereset, úgy hogy rekord alacsony fix kamat mellett lehetett forintban eladósodni.
Az elmúlt 4 évben 47%-ot nőtt a nettó átlagkereset, miközben 20% alatt volt az infláció. Ha nem is ez az ütem de ha nem lesz meg a következő 4 évben is legalább egy 10%-os reálbérnövekedés akkor az a kormány egyértelműen csapnivaló munkát fog végezni.
a jobb béreket a szakszervezetek harcolják ki a civilizáltabb országokban, nem pedig a kormányra várnak vele.
értelem szerűen a fideszenek nem érdeke a hatékony szakszervezeti működés, mert ez szerintük keresztezhetné a német multik érdekeit, és persze a munkavállalók is rádöbbennének, hogy jogaik vannak és nem tehet meg velük akármit a munkaadó.
az össz ellenzék nem nagyon nyilatkozott a témáról, de szerintem nem tennének olyat, hogy tűzzel vassal kinyírják a szakszervezeti működést és betiltják a sztrájkot, mint a fidesz.
ez pedig idővel jelentheti azt, hogy erősödhetnek a szakszervezetek és hatékonyabban tudnak fellépni a kihasználó/jogsértő munkáltató ellen, ami magasabb fizetést eredményezhet.
ilyen a rendkívül elterjedt minimálbérbe bejelentett, a többi boríték, vagy bérmimumra bejelentett, a többi műszakpótlék dolgok.
szintén optimizmusra adhat okot az ellenzék 10% programja, ami szerint adott cégnél nem dolgozhat az állomány 10%ánál több eu n kívüli munkavállaló.
vagyis a cégnek mérlegelnie kell a bevezetése után és ukránok hiányában, hogy megfizeti a magyarokat, vagy lehúzza a rolót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!