Miért mindig más országok gazdasági modelljeit akarjuk másolni, ahelyett, hogy kifejlesztenénk egyet a saját országunkra optimalizálva?
Úgy értem, hogy a vezető Magyar pártok mind valamilyen más ország(ok)ban használt modellt akarnak másolni, és itthon használni, pl a Fidesz sok tekintetben a Kelet-Ázsiai fejlesztőállam modelljét másolja, és azt tekinti mintának (ennek sikeressége mondjuk kérdéses, de most nem ez a lényeg), az ellenzéki összefogás pártjai (legalábbis a legtöbb közülük) a Skandináv modellre szoktak hivatkozni, és az tekintik mintának.
De miért, mikor sem Kelet-Ázsiai, sem Skandináv ország nem vagyunk, az adottságaink mind társadalmi, mind természeti szempontból teljesen mások?
Miért nem próbálunk meg egy saját modellt felépíteni, ami igazodik az ország természeti és társadalmi adottságaihoz?
Ezt meg honnan veszed?
Elég jól fel van térképezve Magyarország geopolitikai szerepe és gazdasági lehetőségei.
Sok hibája van a Fidesznek de ezt az egyet biztosan jól csinálják.
Végre van stratégiánk és nem csak sodródunk az árral mit Gyurcsányék idején!
Sok betűdnek sok az alja.
A Fidesz az elmúlt évtizedekben a lehetőségekhez képest a leg gyorsabban hozta meg a lépéseit,gyorsan alkalmazkodva a változásokhoz az ország érdekeit és adottságait szemelőt tartva.
De nem lehet egyet kiemelni, összességében kell jónak lennie
#5, na az ilyen hozzád hasonló, magukat komolyan vevő hülyék miatt nem érdemes normális választ írni ezen a fórumon :D
A keleti nyitásnál nagyobb túlhypeolt buktát a Fidesz gazdaságpolitikájából keresve is nehéz mondani. Konkrétan 2012 óta csökkent az ázsiai országokkal való kereskedelem részesedése (5% alatti most már) és jobban függővé váltunk az EU-tól :DDD
Én mondjuk úgy látom, hogy a Fidesz egy nagyon új gazdasâgi modellt követ, csak nekünk kifejlesztve.
Amikor 4 éve beindult az infláció, nálunk egyedül, akkor olyan újszerű gazdaságpolitikát folytatott, hogy az összes közgazdász az országban azon rettegett, hogy ne dőljön be a forint. Szerencsénk volt, meg valószínűleg rettenetes mennyiségű pénzt öltek bele, hogy megússzuk az összedőlést. Persze ez a pénz lehet, hogy később hiányozni fog, de legalább mind részesei lehettünk egy igazi közgazdasági kísérletnek.
Szerintem ez a csok(hitel) is nagyon újszerű közgazdaságilag, hogy 10-25? évre megnehezítjük mindenkinek a költözését (ha tudod igazolni, hogy munka miatt költöztél, akkor 5 év, de nem adhatod ki az otthonit) és a lakáseladását. Legutóbb ilyet a törikönyvben olvastam a jobbágyok kapcsán, a közgazdászok mostanában a munkaerő mobilitására szavaznak. Szóval ez is egy nagyon különleges elképzelés, aminek a hatásait úgy 30-40 év múlva mérhetjük vissza igazán.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!