Sokak szerint Orbán meg fogja úszni az elszámoltatást. Hogyan?
ma 20:32
G7-en olvastam de most nem találom az adott cikket de jó lesz ez is:
Ner-es cégek árbevétele egy alkalmazottra 247,3 millió és az adózott eredményük 30,8. Ez 12,45%.
Magyar cégek árbevétele egy alkalmazottra 136,4 millió és az adózott eredményük 9,1. Ez 6,67%.
Külföldi cégek árbevétele egy alkalmazottra 117,2 millió és az adózott eredményük 6,9. Ez 5,89%.
Szóval jó eséllyel túlbecsültem mennyivel lopnak többet a NER-es cégek. (mert ez az előny simán származhat abból is, hogy a jövedelmezőbb szerződésekért állnak sorba)
Meglepődtem, hogy tudtál linkelni, bár hozzá kell tennem, hogy magad ellen dolgoztál ilyen szempontból.
Az általad leírt számok között a különbség nem 10%, hanem 80% (~247,3/136,4). Nem értem, hogyha a saját adataid is azt adják vissza, hogy a NER-es cégek kb. duplaannyit kaszálnak, mint azok a cégek amik el is végzik a munkát alvállalkozókként, akkor miért mondasz olyanokat, hogy "túl is becsülted", hogy mennyit lop a NER?
ma 21:13
az a 247 vs 136 az hogy 1 alkalmazottra mennyi az árbevételük.
Pl. Alapítok egy céget amiben csak én dolgozok, elnyerek egy 100 milliárdos megrendelést amit utána kiadok más cégeknek, hogy ők építsék meg az utat.
Akkor az én cégemben az egy főre eső árbevétel 100 milliárd lesz, de ha mondjuk kifizetek 90 milliárdot az alvállalkozóknak hogy csinálják meg a munkát akkor a cégem 10 milliárd hasznot kaszált csak, ami 10%os haszon.
Ha az alválalkozomnak van 1000 munkása, akkor náluk 1 alkalmazottra az árbevétel csak 90 millió lesz, de ha mondjuk ők a munkát meg tudják csinálni 80 milliárdból akkor az ő adózott eredményük is 10 milliárd lesz, 11,1% a hasznuk.
Azért raktam be a második linket is, hogy lásd a NER-es cégek mennyi megrendelést kapnak az összes EU-s forrásból, mert ez hogy 1 alkalmazottra mennyit kapnak csalóka, mert sokkal kevesebb alkalmazottal dolgoznak, mert a tényleges munkákat legtöbbször átpasszolják másoknak.
ma 21:46
Az egy főre eső adózott eredményt elosztod, az árbevétellel és szorzod 100-al. De a hozzászólásomban meg is tettem neked és szépen kiszámoltam, hogy mennyit nyernek a NER-es cégek, mennyit a magyarok és mennyit a külföldiek.
12,45% vs 6,67% vs 5,89% ezek a konkrét hasznok. Szóval ha mondjuk egy NER cég kap 100 milliárdot akkor abból 12,45-öt rak zsebre, egy magyar cég 6,67 milliárdot míg egy külföldi 5,59 milliárdot.
A második linken meg lehet látni, hogy 2017-ben NER cégek 369 milliárdnyi megrendelést kaptak. (nem számolom ki 17-ben milyen haszonkulccsal dolgoztak de kb. olyasmi lehet mint a 2020-as amit kiszámoltam, meg úgyis csak az arányok érdekesek) így ők kb 46 milliárdot raktak zsebre, míg mondjuk ha külföldi cégekkel csináltattuk volna akkor meg lehetett volna spórolni 28 milliárdot, a teljes összeg 7,5%-át.
"így ők kb 46 milliárdot raktak zsebre, míg mondjuk ha külföldi cégekkel csináltattuk volna akkor meg lehetett volna spórolni 28 milliárdot, a teljes összeg 7,5%-át."
Jajj Istenem. Mostmár értem, hogy mit akarsz mondani, de ez tartalmilag köszönőviszonyban sincs annak, amit ezelőtt állítottál, azaz: "a többi céghez képest 5-10%-kal magasabb az adózott eredményük"
A teljes projektköltséghez mért 10% és a versenytársak nyereségéhez mért 10% egészen más dolgok. A linkjeidből teljesen kítűnik, hogy a NER-es cégek magasabb haszonkulccsal dolgoznak, mint 10%.
tegnap 22:22
Akkor rosszul fogalmaztam, mert úgy értettem hogy mondjuk egy nem NER-es cég 7%-ot rak zsebre, akkor egy NER-es 13%-ot. De téged mint adófizető nem az érdekel hogy te pénzed mennyire jól hasznosul? Aztán lehet hogy dupla akkora a nyeresége egy NER-es cégnek de a neki adott x összegből nem kétszer annyi autópályát/kétszer annyi kórházat lehetne mondjuk építeni hanem csak 5-10%-kal többet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!