Támogatnál a magyar történelemszemléletben és oktatásban egy ilyen váltást vagy nem? Miért?
A britek nem vér szerint, hanem terület szerint határozzák meg magukat.
Ezért számukra a történelmük nem a 6. századi angolszász invázióval kezdődik, hanem szerintük a Stonehenge-t építő neolítikus ősemberek, a bronzkorban betelepülő kelták, a rómaiak, akik létrehozták Britannia Provinciát, a szintén kelta származású Arthúr Király épp annyira britek, mint Viktória Királynő.
Támogatnátok, hogy mi is így terület szerint határozzuk meg a magyarságot?
Tehát a nálunk is a bronzkori, Kárpát-medencében élő keltáktól kezdődjön a történelmünk, a római Pannonia Provincia lakói is magyarok legyenek, Pannonia pedig az első magyar állam, és a 9. század végén bejövő magyar törzsek csak egy újabb adaléknak számítsanak a területileg meghatározott magyarságba?
Igen, ideje lenne már, hogy civilizált népekhez kössük magunkat, és abbahagyjuk ezt a pusztai, törzsi parasztkodást a mongol lovakkal meg a sámándobokkal.
Legszívesebben kiléptetném az országot a Türk Tanácsból, betiltanám a Kurultájt, ezek helyett pedig római és kelta hagyományőrző rendezvényeket szerveznék.
Én azt támogatnám, hogy egységes történelemtudomány legyen. Fizikából sincs német fizika, angol fizika, indiai fizika vagy orosz fizika. Ettől még mindenki büszke lehet a saját fizikusaira, de a fizikai törvények ugyanazok.
A történelemben is ez a helyzet. A mohácsi csata történetileg ugyanaz Törökországban mint Magyarországon. A II. Világháborúban ugyanaz történt, attól függetlenül, hogy Németországból, Franciaországból vagy Oroszországból nézzük.
Jelenleg a történelmet minden hatalom igyekszik kisajátítani. Túlértékeli a neki tetsző eseményeket és elfelejti, amik nem szimpatikusak.
Úgy gondolom, sokkal élhetőbb lenne a világ, ha az iskolákban tényeket tanítanánk, nem egy hősi mítoszt!
"Nem kell, hogy átírd a múltam
Azt, ami csak pont úgy volt
Nem kell, hogy szégyelld a múltam
Ahogy volt, úgy volt…"
Zorán
A magyar identitással, főleg a jobb oldalon komoly bajok vannak. Ez abban is látszik, amit a kérdező mond. Vér szerint nézik a származást, de vér szerint már a honfoglalókhoz sincs sok közünk. Ha vér szerint kéne nézni az eredetet, akkor az ország jó részének szláv identitása kéne, hogy legyen, egy másik nagy csoportnak meg germán.
És ha ezzel szembesíted őket, akkor általában jön a mellébeszélés, hogy "dehát minden nép kevert" és hogy "a tetteitől lesz magyar az ember" meg hasonlók. De ha ezt mondod, akkor közben ne azt énekeld, hogy "egy vérből valók vagyunk", meg mond hogy a "a magyar rassz", vagy hogy "Árpád unokája vagyok". A másik ami ilyenkor szokott történni, hogy letagadják ezt és felhoznak ilyen bulvár oldalakról "tanulmányokat", hogy a magyarok genetikailag tiszták már 5000 éve. Nagy bajok vannak.
Szerintem a magyar embereket a nyelv és a kultúra köti össze. Ezt a türközést pedig egyenesen gáznak tartom. A világ egyik legkártékonyabb, legkevesebbet alkotó csoportja, néhány kivétellel, mint a törökök. A nagy részük rablónomád volt, akiket csak a zsákmány hajtott. Ha Kínában, vagy Kelet - Európában azt mondtad valakinek, hogy vadember, akkor nagy valószínűséggel egy türk jutott eszébe. Nem is értem hogy fér ez össze egyesek fejében a dicső múlttal. Főleg, hogy volt nálunk egy (2) Tatárjárás is, amiből azért első kézből megtapasztalhattuk őket. A másik kategória meg, hogy ezt a türközést megpróbálják összemosni valamilyen spiritualitással és természetközeliséggel. Mert aztán nagyon spirituális portyázni.
Nem igaz, hogy nincs közünk a honfoglalókhoz, hogy nem a honfoglalók leszármazottai lennénk. Vér szerinti szláv, vagy német sem létezik, nincs szláv vagy germán gén sem. Innen is látszik a műveletlen balos büdösproliságod.
Minden népet a nyelv és a kultúra köt össze, gratulálok a felismeréshez. A jobbosok sem mondanak mást. Pont ezért lenne problémás amit az angolok csinálnak, vagy magyarnak tekinteni mondjuk a pannonokat. Szóval nincs semmi baj a magyar identitással, csak a balosok fejében vannak nagy gondok.
A török népekről sem tudsz semmit, látom.
Nemzeti radikálisként azt vallom, hogy a magyaroknak gazdag nyugati, és ugyanolyan gazdag keleti kulturális örökségük is van. A magyarság definiálható származási, és identitási alapon egyaránt, számomra édesmindegy, hogy ki melyikből vezeti le a magyarságát (amúgy nem is zárja ki egymást a kettő.)
A magyar kulturális örökségnek igenis része a Kárpát-medence ún. honfoglalás előtti múltja is. Egyébként a mai magyarokat mindig is több tőröl fakadó népnek tartottam (ami szinte minden népről elmondható).
Számomra megfér egymás mellett a kurultáj, és a templomba járás, és sosem gondoltam, hogy egyik kizárná a másikat.
Annyiban mindenképpen egyetértünk, hogy szemléletváltás kell az emlékezetpolitikában. Remélem, hogy elő tudunk állni egy konszenzusos megoldással.
8. Nem vagyok balos. És de, a vérrel szoktak jönni és úgy nézik a származást. Szerinted miért jutott ez először az eszébe a kérdezőnek? Árpádékhoz pedig akár tetszik, akár nem, már alig van közünk. Ha nincs olyan, hogy szláv, vagy germán vér, akkor magyar vér sincs. Nekem mindegy, de nem is én szoktam ezzel jönni.
A török népekről pedig eleget tudok. Ez az igazság. Ők felelősek nem kevés közép - ázsiai, letelepedett civilizáció pusztulásáért. Mindenki csak menekült előlük. Válogatás nélkül gyilkoltak. A tatárok a falvakból civileket gyűjtöttek össze, majd a kezüknél egy kötéllel összevarrták őket és élő pajzsként tolták őket maguk előtt, amikor behatoltak egy ostromolt városba, mert a védők nem szívesen lőttek a sajátjaikra. Ugyanezt csinálták a csatában is, csak akkor csatasorba állították maguk elé őket. Felégették Bagdadot, az emberiség akkori tudásának egyik legnagyobb tárát. A vezérek elriasztás gyanánt gyakran a lemészárolt emberek tetemein emelt fapadlón ettek: [link]
A várárkokat gyakran a civilek hulláival töltötték fel, hogy át tudjanak kelni ott. Végigerőszakoltak minden falvat, nem véletlen, hogy ilyen gyorsan eltürkösítették a leigázott területeket. Magyarország lakosságának a fele odalett a Tatárjárás alatt. Ezek tények. És ugyanúgy leírták őket Keleten, mint Nyugaton, miközben egymással nem álltak erős kapcsolatban. És mielőtt még azzal jönnél, hogy "dehát azok a mongolok voltak", nem. A mongol sereg nagy részét török népek tették ki. Ezt nagy büszkén hangoztatni is szokták, ahol csak lehet. De ha máshonnan szeretnél példát, ott vannak a timuridák is, akik piramisokat építtetek fejekből a leigázott városok terein, a szeldzsukoknak pedig nem véletlenül sikerült görögteleníteni Anatóliát olyan rövid időn belül. De a leszármazottjaik, a törökök is büszkélkedhetnek az örmény népírtással. Két féle törökkel találkoztam. Az egyik tagadja az örmény népirtást, míg a másik azt mondja, hogy ha szívóznak megcsinálják megint. Képzeld ha mondjuk a németek tagadnák a Holokausztot.
És igen, mindenki tett szörnyű dolgokat, de a legtöbben legalább kreáltak is a leigázott földekre. A török népek pedig csak élősködtek. Mondj nekem egy híres türk felfedezőt, feltalálót, tudóst, vagy festőt, írót, zenészt, szobrászt. Mondj egy híres várost, amit ők építettek. Törzsi szinten voltak egészen a 19. századig. És nem, azok a városok nem számítanak, amik a birodalmaik alá kerültek, mert azok vagy ki lettek irtva és elnéptelenedtek, vagy pedig ha a védők megadták magukat, akkor továbbra is az őslakosok éltek ott, csak a nomád uraiknak adóztak. Csak a legfelsőbb rétegük élt civilizált körülmények között. Mondom, ezalól a törökök kivételek, mert ők valóban civilizálódtak, miután muszlimok lettek. De a pogány türkök még fürödni sem fürödtek, mert a Tengrizmusban a víz szent. Sokan közülük a mai napig jurtában laknak.
Ez lenne a dicsőség?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!