Nem lesz még nagyobb a pedagógógusok elégedetlensége a minimálbér emelés miatt?
Most mindenkinek hirtelen nagyon meg fog emelkedni a fizetése. 25 éves korig jön az adóvisszatérítés meg a minimálbér emelése. Viszont a pedagógusok ebből pont kiesnek. Nekik nem emelkedik semmi. Ráadásul Varga Judit szerint nem életszerű megint emelni
Az ATV-én elemezték a helyzetet és azt a következtetést vonták le, hogy hatalmas elégedetlenség lesz a bérfeszültség miatt. Már egy technikai dolgozó többet fog keresni, mint egy pályakezdő pedagógus. Ez hogy fog kinézni? Milyen elégedetlenségi hullám lesz itt?
" A tények azt mutatják, hogy NEM AKARNAK pedagóguspályára menni, ill. rövid időn belül elhagyják."
Ez így igaz, én is elhagytam, mint sok más szaktársam is. És az a vicc, hogy nem a pénz az elsődleges indok (legalább is sokaknál). Ha ugyanannyit keresnék tanárként, mint most, akkor sem mennék vissza...
"Most mindenkinek hirtelen nagyon meg fog emelkedni a fizetése."
Akkor én senki vagyok
"2. Miért sugallja mindenki az, hogy csak pályakezdő pedagógus létezik? Miért mindig csak az ő bérüket nézik egyesek?"
Tudod a probléma az, hogy a pályakezdő pedagógusból lesz a tapasztalt pedagógus, na most ha nem megy a diák tanárnak, vagy elvégzi de nem lesz belőle pályakezdő pedagódus, akkor később nem lesz belőle "öreg pedagógus"? Eddig tudsz követni?
Ha most több pedagógus megy nyugdíjba mint amennyi kezdő van, akkor idővel ez hatalmas -a mostaninál nagyobb hiányt fog okozni- és iskolákat kell majd bezárni emiatt. Tehát a ma pályakezdője lenen húsz év múlva a tapasztalt tanár, viszont ha szar a fizetés és nem megy el tanárnak alapból, akkor nem lesz.
Nem omlik össze az oktatás, csak a mostani alacsony fizetésekkel az elkövetkező 40 évre alacsony színvonalú tanári gárdát "vásárolunk" magunknak. Persze, mennek most is tehetséges emberek is tanárnak, ők ne vegyék magukra ezt, de jóval több tehetséges tanár lenne az elkövetkező 40 évre, ha mondjuk úgy 20 évvel ezelőtt a tanári fizetés a diplomás átlagfizetésnek bár a 90%-át elérné.
És gyanítom, hogy azok az emberek, akik a fizetés miatt nem mennek tanárnak, azok jóval nagyobb arányban hagyják el M.O.-t, mint más, és ők itt maradnának, ha normális életpályát biztosítanánk nekik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!