Átengedték a népszavazási kérelmet a fudan egyetemről. Hogy fogtok szavazni?
Azért a „hogy fogtok szavazni” még igencsak jövőidő.
A Nemzeti Választási Bizottság 20/2021. számú határozata a mai napon (2021. augusztus 30.) valóban hitelesítette a kérdést; olvasható a honlapjukon.
15 napon belül, szeptember 14-én 16 óráig felülvizsgálati kérelem nyújtható be. Ha megtörténik, akkor a Kúria dönt.
Ha nem lesz ellenző jogorvoslati kérelem, vagy lesz, de marad a helybenhagyás, akkor a Magyar Közlönyben kell kihirdetni.
Öt napon belül igényelhetők az aláírási ívek, kétszázezer támogató aláírást kell összegyűjteni.
Ha ezt hitelesíti a NVB, akkor értesítik az Országgyűlés elnökét, aki a legközelebbi ülésnapon az országgyűlés elé terjeszti.
Utána az Országgyűlés 30 napon belül dönt a népszavazás kiírásáról. Az ülésnapok közti szüneteket figyelmen kívül kell hagyni; azaz, nem számítanak a 30 napba.
Aztán az érvényességhez a választópolgárok legalább ötven százalékának érvényesen kell szavaznia. Az eredményességhez a szavazók legalább ötven százalékának egyetértő szavazata kell. (Az utóbbi bizonyára meglesz, az elsőben érzek bizonytalanságot.)
És, ha érvényes és eredményes is lesz a népszavazás, az az országgyűlésre nézve kötelező, de 180 nap lesz a jogalkotásra.
Én a diákvárost sem feltétlen támogatom, de még mindig inkább az, mint a Fudan.
Bár hivatalosan a kérdés így fog hangzani:
"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?"
Ez szerintem rossz kérdés. Ettől még itt lesz a Fudan. És ott, ahova szeretnék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!