Lesz beleszólása a Budapestieknek a Fundan egyetembe?
Kérdező
Az hogy kinek mibe van beleszólása az függ a kérdéstől.
Az országunkban képviseleti demokrácia van. Ez azt jelenti hogy közvetlenül kevés dologba szólhatunk bele - ezek a népszavazások.
A többi esetben képviselőkön keresztül szólunk bele az ügyekbe, ez a parlamenti és önkormányzati képviselőket jelenti. Akkor van lehetőséged beleszólni amikor választások vannak és eldöntheted hogy ki legyen az aki képvisel téged, akinek átadod a jogodat a beleszólásra.
Nem azért mert ez valakinek a hobbija, hanem mert a történelemben kialakult ennek a rendszere hiszen így volt praktikus és működőképes. Nem lehet mindent népszavazással eldönteni. Sem érteni nem értünk mindenhez, sem ismeretünk nincsen mindenhez a szükséges mértékben a hatásokról, lehetőségekről, következményekről és költségekről, sem idő nincsen erre. Már olyan egyszerű kérdésekben is hogy döntsünk, hogy akarunk-e vizitdíjat fizetni vagy legyenek-e zárva a boltok vasárnap, hónapos kampányok kellenek és még akkor is az emberek nagy része nem átgondoltan szavaz hanem attól függően hogy mit mondanak neki azok a politikusok akikben megbízik.
A Fudan egyetemről az emberek 99,99%-a most hallott életében először amikor bejelentették hogy itt lesz a kampuszuk. Az emberek 99%-a azt sem tudja még most sem, hogy mit is fognak ott majd tanítani és milyen szintű az egyetem, annyit tudnak hogy kínai és hitelt vesznek fel hozzá.
Hiába lenne kampány, hiába próbálnák a pártok, a szakértők kiokosítani belőle az embereket, a népszavazásra el sem menne a szavazók fele vagy még nagyobb része. Akik elmennek azok 80%-a nem a saját ismeretei alapján szavazna, hanem megint csak a pártok véleménye alapján. A szavazás itt is szimplán egy kormánypárti-ellenzéki párharc lenne, ahelyett hogy valóban értelmes döntés születne.
A demokrácia lényege nem az hogy gyakran menjünk szavazni és jó sokba kerüljön, hanem hogy legyen vezetője a városnak, országnak és a vezetők gyorsan hozzanak meg olyan döntéseket amikkel lehet működtetni a gazdaságot és élhessük az életünket egyre jobban.
Lehet kezdeményezni népszavazást a Fudan ügyében. De egy ilyen beruházásnál ez nem lesz jó döntés. Vagy többen lesznek akik ellenzik - akkor a főváros elesik egy hatalmas lehetőségtől és még csak fel sem tudják fogni akik ellenezték, hogy mit veszítettek vele. Vagy többen lesznek akik szerint megvalósulhat - ezt soha nem fogják elfogadni és demokratikusnak tekinteni akik ellenzik, éppen úgy tiltakoznak majd ellene tovább.
A fővárosnak vannak vezetői, ahogy az országnak is. Nekik vannak szakértőik és ők le tudják tárgyalni hogy mi legyen ezzel a beruházással. Én vagy Piri néni a Xi. kerületből nem fogjuk tudni megmondani, hogy az állam ki tudja-e fizetni ezt a beruházást, milyen járulékos költségekkel fog járni, mennyi bevételt hoz majd a fővárosnak, milyen adóbevételek keletkeznek majd az államnak az építkezés során, mennyit jelent a nemzetközi megítélésünkben és így a későbbi gazdasági lehetőségeinkben ha itt egy ilyen tudásközpont veti meg a lábát vagy éppen hogy milyen változtatások lesznek szükségesek az építkezés miatt Budapesten. Én és Piri néni azt látjuk amit a politikusok, médiamunkások mondanak róla és azt döntjük el hogy melyiknek hiszünk. Ez nem arról lenne döntés hogy legyen-e a Fudan egyetem, hanem arról hogy hányan mennek el a népszavazásra a fideszesek és hányan az ellenzéki összefogás támogatói közül. Ennek meg mi értelme lenne?
A Városliget fejlesztésénél lehet tökéletesen látni hogy mennyire befolyásolja egy hazug félrevezető kampány az embereket. ha előtte megszavaztatják, akkor nem valósul meg belőle semmi. Most, hogy egyre nagyobb része készen van, már a budapestiek is látják, hogy nem volt igaz amit róla az ellenzékiek állítottak és hogy nagyon fontos beruházás amitől hatalmat nő a főváros értéke, színvonala. Pont ahogyan a Vár felújításától és minden más hasonló beruházástól is - amik ellen minden esetben hergelték az embereket az ellenzékiek.
Vagy ahogyan a Nolimpia kampány is végbe ment. Már maga a kampány is átverés volt, a momentum csak hírnevet akart és ezért feláldozott gy olyan tervet ami még hónapokkal előtte is közös célként lett elfogadva a budapesti közgyűlésen a pártok képviselői által.
Erre semmi szükség, értelmetlen. ha a döntések így születnének akkor soha nem épülne meg semmi sem.
elég fura szitu.
mert eleve az egyetemisták a legjobban kaphatóak a tüntetésekre.
most meg?
hogy elvette a fidesz a leendő diákvárosukat a kínaiak miatt, sehol semmi.
karácsony meg az a-beszéljük meg, egyezzünk meg- típus amit kiröhögnek az ilyen fidesz bűnözők.
így rá sem lehet ebben számítani.
szerintem ha győz az ellenzék és lesz új alkotmány, akkor fel lehet majd mondani.
valószínűleg lesz egy jelentős kártérítési díj, de én nem látom be, hogy miért is kellene ezt a magyarságnak megfizetni, amikor a hazaáruló fidesz kötött szerződést?
12
Igen, DE a választás ELŐTT, a kormány választási programjában HOL volt a Fudan?
13
Nem vettek el semmit a diákvárosból, csak hozzácsapták + a kínai egyetemet, amire semmi szükség.
Minket nem érdekel, sem a Fundan egyetem sem a diákváros. Egyik sem hoz hasznot. A diákok úgyis elmennek. Minek diákváros? Minek egyetem ide?
A lényeg, hogy jól éljünk; alacsony legyen a rezsi, jó a fizu, ne jöjjenek ide vademberek. Mond hogy nincs igazam!
#18 "Az a fura, hogy a jobboldali vezetés kommunista egyetemet hozna ide."
Nem.
Az a "fura" bár megszokott, hogy ti, akik a legalább névben baloldaliakat támogatjátok, ti hisztiztek amikor egy elvileg veletek egy ideológiához tartozó országból egyetem jönne ide.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!