1945-1949 között milyen volt a közhangulat? Mielőtt a komcsik átvették a hatalmat, volt remény az emberekben, hogy hamarosan olyanok leszünk, mint Amerika?
Én arra emlékszem mikor az egyik szombat este a frontról egyben hazatért bajtársakkal piszkosul berúgtunk az egyik tanyasi kocsmában.
Éjfélkor már a szuronyospuskánkra a tyúkólból a csirkéket nyársra húztuk így rohangáltunk a faluban, hogy így jár minden orosz, majd megsütöttük és hazamentünk.
Éjfélkor?Szuronypuska?Szidtátok az oroszokat?Hogy nem lőttek le? Minden fegyvert begyűjtöttek a ruszkik.Hány éves vagy 90?
95 éves vagyok.
Még szellemileg teljesen friss,erre azért hozzájárult hogy a szervezetem a világháború alatt és után elég komoly éhezésnek volt kitéve, nagyon sovány vagyok még most is,ennyi idősen.
Gyógyszert nem szedek, orvoshoz nagyon ritkán megyek.
Gyula bácsi
1945-től,már kommunista hatalom volt .
Közhangulat,mindenki félt jöttek az akasztások,leszámolások,padlásseprés,kín és szenvedés .
#6 ezek a dolgok akkor még nem nagyon voltak itt Magyarországon.
A kérdésre válaszolva szerintem csak a régi életüket akarták visszakapni. A harcok elmúltával viszonylag nyugi volt, biztosan sokan reménykedtek. De azért a Vörös Hadsereg állandó jelenléte kezdte letörni ezeket a reményeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!