"Azért csökkent a Fidesz alatt a munkanélküliségi ráta, mert 3 hónap után az embereket már nem számoljk bele!" - ezt már több helyről is hallottam. Ez tényleg így van, vagy csak városi legenda?
Így van. Az a bizonyíték, hogy megszűnik 3 hónap után a munkanélküli státusz vagy minek hívják most.
Ha a tényleges munkanélküliségre vagy kíváncsi, valósabb képet kaphatsz a gazdaságilag aktív korú népesség és az alkalmazásban állók számának összevetésével.
De erre mi a bizonyíték, hol van ez leírva? Vagy a munkanélküli segély idejére gondolsz?
Az munkanélküli segély (vagy álláskeresési járadék) 3 hónapig jár, de a járadékban részesülők száma nem egyenlő a munkanélküliek számával.
2019-ben 65ezren részesültek munkanélküli segélyben, és volt 155ezer munkanélküli.
Kérdező az aktívakat kell nézni, hogy mennyi a foglalkoztatottak száma. Ez pedig jóval magasabb a sok évvel ezelőtti számnál, még így a járványhelyzetben is.
A foglalkoztatottak számában a csökkenés az ami megmutatja hogy mennyien vesztették el a munkájukat - úgy hogy nem is találtak helyette mást maguknak, még ha csak ideiglenesen is.
2019. IV. negyedévben 4,520 millió foglalkoztatott volt, 1 évvel később 4,482 millió. A 2021 I. negyedévében pedig 4,568 millió fő. vagyis a járvány előtti időszakhoz, 2019 végéhez képest több a foglalkoztatott. 2020 január-márciusi időszakban a foglalkoztatás 4,466 millió fő volt, ha ténylegesen az egy évvel ezelőtti állapothoz nézzük. Mindez nem azt jelenti hogy ne lenne sok munkanélküli vagy ne vesztették volna el a munkájukat sokan, hanem hogy találtak is maguknak helyette másikat - még ha nem is olyan jót.
Ezt én vágom, általában én is ezzel érvelek, amikor azzal jönnek, hogy a valójában ugyanakkor a munkanélküliségi ráta, mint korábban, csak trükközéssel elérték, hogy 3 hónapig számolják bele a munkanélkülieket.
Most én nem akarom idekeverni a foglalkoztatottsági rátát. Engem csak annak a valóságtartalma érdekel, hogy TÉNYLEG csak 3 hónapig számít-e az ember munkanélkülinek. Én ennek alátámasztására semmi bizonyítékot nem találtam, pedig elég sokan mondják ezt. Talán csak egy szájról szájra terjedő hoaxról van szó.
#6 A KSH adatgyűjtésekor "Munkanélküli az, aki a vonatkozási héten nem dolgozott, és nincs is olyan munkája, amelytől csak átmenetileg, vagy – gyermekgondozási ellátás igénybe vétele esetén – tartósan volt távol, a kikérdezést megelőző négy hét folyamán aktívan keresett munkát, és két héten belül munkába tudna állni, ha találna megfelelő állást. Az a foglalkoztatottnak nem minősülő személy, aki már talált munkát, amelyben 90 napon belül dolgozni kezd, csak abban az esetben számít munkanélkülinek, ha – adott esetben – két héten belül munkába tudna állni."
Az újabb módszertan szerint pedig "Munkanélküli, aki az adott héten nem dolgozott, és nincs is olyan munkája, amelytől csak átmenetileg volt távol, a kikérdezést megelőző négy hét folyamán aktívan keresett munkát, a kikérdezés időpontjában rendelkezésre állt, azaz két héten belül munkába tudna állni, ha megfelelő állás kínálkozna számára, illetve már talált munkát, ahol 90 napon belül dolgozni kezd."
Tehát nem csak azok tartoznak bele a munkanélküli számba akik éppen munkanélküli ellátást kapnak, hanem mindenki aki munkát keres és dolgozni akar. Hogy pontosan hogyan veszik fel az adatokat, honnan vannak a számaik, azt nem tudom, de ebben a megfogalmazásban nem szerepel olyan kitétel, hogy az illetőnek éppen munkanélküli ellátásban kellene részesülnie.
Amiket leírtál, azokat megtaláltam ugyanilyen formában leírva 2010 előtt tartalmakban is. Az új módszertan szerinti leírást is.
Miben változott tehát a módszertan a Fidesz érában, amire az ellenzékiek hivatkoznak, hogy trükközik a Fidesz?
"Tehát nem csak azok tartoznak bele a munkanélküli számba akik éppen munkanélküli ellátást kapnak, hanem mindenki aki munkát keres és dolgozni akar."
Igen, ez egyértelmű, hisz nem egyezik a munkanélküliek számával a segélyben részesülők száma.
Statisztika ide vagy oda 2010 előtt a munkaltatottol folyton azt kaptuk: "ha nem tetszik 10 en allnak a kapuba helyetted"
Most meg kevesen vagyunk es nem talalnak szakembert pedig sokkal jobban keresunk mint akkor.
Szoval lehe realis alapja hogy magasabb a foglalkoztatottsag mert sok helyen tapasztalni a munkaero hianyt
#8 "Miben változott tehát a módszertan a Fidesz érában, amire az ellenzékiek hivatkoznak, hogy trükközik a Fidesz?"
Semmiben. Pont emiatt raktam be mindkettőt.
Csak az emberek nem tudják mi volt korábban - azt sem mi az új helyzet, hanem elhiszik a kedvenceiknek amit mondnak ahelyett hogy utána néznének.
Ugyanez volt az alkotmánynál is. Volt maikor olyan részek miatt panaszkodtak, hogy "a fideszátírtadiktatúraaa" amik benne voltak a régi alkotmányban is és semmit nem változtattak meg rajta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!