Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » "Azért csökkent a Fidesz...

"Azért csökkent a Fidesz alatt a munkanélküliségi ráta, mert 3 hónap után az embereket már nem számoljk bele!" - ezt már több helyről is hallottam. Ez tényleg így van, vagy csak városi legenda?

Figyelt kérdés
Mi arra a bizonyíték, hogy három hónappal azután, hogy munkanélkülivé váltál, kiejtenek a rendszerből, és nem számolnak a munkanélküliek közé?

#statisztika #munkanélküli #ráta #munkanélküliségi
2021. máj. 3. 18:03
 1/10 molnarmarcell21 ***** válasza:
81%

Így van. Az a bizonyíték, hogy megszűnik 3 hónap után a munkanélküli státusz vagy minek hívják most.

Ha a tényleges munkanélküliségre vagy kíváncsi, valósabb képet kaphatsz a gazdaságilag aktív korú népesség és az alkalmazásban állók számának összevetésével.

2021. máj. 3. 18:11
 2/10 anonim ***** válasza:
14%
Mert nem osztogatja a segélyeket ész nélkül, a támogatásokat is adózott jövedelemhez köti és persze a rengeteg új munkahely.
2021. máj. 3. 18:11
 3/10 anonim ***** válasza:
87%
Sajnos igaz. Nem preferálom a tudatos élősködést, de ez nem változtat semmit a valóságon.
2021. máj. 3. 18:18
 4/10 A kérdező kommentje:

De erre mi a bizonyíték, hol van ez leírva? Vagy a munkanélküli segély idejére gondolsz?

Az munkanélküli segély (vagy álláskeresési járadék) 3 hónapig jár, de a járadékban részesülők száma nem egyenlő a munkanélküliek számával.

2019-ben 65ezren részesültek munkanélküli segélyben, és volt 155ezer munkanélküli.

2021. máj. 3. 18:21
 5/10 anonim ***** válasza:
80%

Kérdező az aktívakat kell nézni, hogy mennyi a foglalkoztatottak száma. Ez pedig jóval magasabb a sok évvel ezelőtti számnál, még így a járványhelyzetben is.

A foglalkoztatottak számában a csökkenés az ami megmutatja hogy mennyien vesztették el a munkájukat - úgy hogy nem is találtak helyette mást maguknak, még ha csak ideiglenesen is.

2019. IV. negyedévben 4,520 millió foglalkoztatott volt, 1 évvel később 4,482 millió. A 2021 I. negyedévében pedig 4,568 millió fő. vagyis a járvány előtti időszakhoz, 2019 végéhez képest több a foglalkoztatott. 2020 január-márciusi időszakban a foglalkoztatás 4,466 millió fő volt, ha ténylegesen az egy évvel ezelőtti állapothoz nézzük. Mindez nem azt jelenti hogy ne lenne sok munkanélküli vagy ne vesztették volna el a munkájukat sokan, hanem hogy találtak is maguknak helyette másikat - még ha nem is olyan jót.

[link]

[link]

[link]

2021. máj. 3. 18:29
 6/10 A kérdező kommentje:

Ezt én vágom, általában én is ezzel érvelek, amikor azzal jönnek, hogy a valójában ugyanakkor a munkanélküliségi ráta, mint korábban, csak trükközéssel elérték, hogy 3 hónapig számolják bele a munkanélkülieket.

Most én nem akarom idekeverni a foglalkoztatottsági rátát. Engem csak annak a valóságtartalma érdekel, hogy TÉNYLEG csak 3 hónapig számít-e az ember munkanélkülinek. Én ennek alátámasztására semmi bizonyítékot nem találtam, pedig elég sokan mondják ezt. Talán csak egy szájról szájra terjedő hoaxról van szó.

2021. máj. 3. 18:41
 7/10 anonim ***** válasza:
74%

#6 A KSH adatgyűjtésekor "Munkanélküli az, aki a vonatkozási héten nem dolgozott, és nincs is olyan munkája, amelytől csak átmenetileg, vagy – gyermekgondozási ellátás igénybe vétele esetén – tartósan volt távol, a kikérdezést megelőző négy hét folyamán aktívan keresett munkát, és két héten belül munkába tudna állni, ha találna megfelelő állást. Az a foglalkoztatottnak nem minősülő személy, aki már talált munkát, amelyben 90 napon belül dolgozni kezd, csak abban az esetben számít munkanélkülinek, ha – adott esetben – két héten belül munkába tudna állni."

[link]

Az újabb módszertan szerint pedig "Munkanélküli, aki az adott héten nem dolgozott, és nincs is olyan munkája, amelytől csak átmenetileg volt távol, a kikérdezést megelőző négy hét folyamán aktívan keresett munkát, a kikérdezés időpontjában rendelkezésre állt, azaz két héten belül munkába tudna állni, ha megfelelő állás kínálkozna számára, illetve már talált munkát, ahol 90 napon belül dolgozni kezd."

[link]

Tehát nem csak azok tartoznak bele a munkanélküli számba akik éppen munkanélküli ellátást kapnak, hanem mindenki aki munkát keres és dolgozni akar. Hogy pontosan hogyan veszik fel az adatokat, honnan vannak a számaik, azt nem tudom, de ebben a megfogalmazásban nem szerepel olyan kitétel, hogy az illetőnek éppen munkanélküli ellátásban kellene részesülnie.

2021. máj. 3. 19:17
 8/10 A kérdező kommentje:

Amiket leírtál, azokat megtaláltam ugyanilyen formában leírva 2010 előtt tartalmakban is. Az új módszertan szerinti leírást is.

Miben változott tehát a módszertan a Fidesz érában, amire az ellenzékiek hivatkoznak, hogy trükközik a Fidesz?

"Tehát nem csak azok tartoznak bele a munkanélküli számba akik éppen munkanélküli ellátást kapnak, hanem mindenki aki munkát keres és dolgozni akar."

Igen, ez egyértelmű, hisz nem egyezik a munkanélküliek számával a segélyben részesülők száma.

2021. máj. 3. 20:59
 9/10 anonim ***** válasza:
44%

Statisztika ide vagy oda 2010 előtt a munkaltatottol folyton azt kaptuk: "ha nem tetszik 10 en allnak a kapuba helyetted"

Most meg kevesen vagyunk es nem talalnak szakembert pedig sokkal jobban keresunk mint akkor.

Szoval lehe realis alapja hogy magasabb a foglalkoztatottsag mert sok helyen tapasztalni a munkaero hianyt

2021. máj. 3. 22:12
 10/10 anonim ***** válasza:
47%

#8 "Miben változott tehát a módszertan a Fidesz érában, amire az ellenzékiek hivatkoznak, hogy trükközik a Fidesz?"

Semmiben. Pont emiatt raktam be mindkettőt.

Csak az emberek nem tudják mi volt korábban - azt sem mi az új helyzet, hanem elhiszik a kedvenceiknek amit mondnak ahelyett hogy utána néznének.

Ugyanez volt az alkotmánynál is. Volt maikor olyan részek miatt panaszkodtak, hogy "a fideszátírtadiktatúraaa" amik benne voltak a régi alkotmányban is és semmit nem változtattak meg rajta.

2021. máj. 3. 22:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!