Dobrev Klára vagy Jakab Péter emelné jobban az ország nívóját miniszterelnökként?
Dobrev Klára
Tanulmányai: Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Jogi Kara
Négy nyelvből perfekt (angol, bolgár, német, orosz)
Közgazdasági egyetemi évei alatt az AIESEC tagjaként tevékenykedett, a szervezet 1992-es világkongresszusa szervezőbizottságának sajtókapcsolatokért felelős elnökhelyettese volt. Szakmai gyakorlatát a MODI Xerox cégnél marketingasszisztensként az indiai Bengaluru-ban töltötte.
Eddigi munkái: Baráth Etele főpolgármester-jelölt személyi titkára, a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkárságán Draskovics Tibor titkárságvezetője, ALTUS Befektetési és Vagyonkezelő Rt. jogtanácsosa, Fittelina Kft. ügyvezetője, főosztályvezető-helyettes a Pénzügyminisztérium Vállalkozási és Szabályozási Főosztályán, Medgyessy Péter kabinetfőnöke, Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatalának elnökhelyettese, ELTE ÁJK Pénzügyi Jogi Tanszékén adjunktus, számviteli jog kutató, Alapítvány az Egészséges Településekért kuratóriumi elnöke, Altus Zrt. vezérigazgatója
Jakab Péter
Tanulmányok: Miskolci Egyetem (középiskolai tanár, történelem szak)
Eddigi munkái: Budai Középiskolában történelem tanár, nevelőtanár a miskolci Eötvös József Szakközépiskolában, történelmet tanított a miskolci Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Szakközép- és Szakiskolában (az iskola vezetője szakmai munkájával és személyiségével elégedett volt)
Jakab Péter 40 éves, Dobrev Klára 49 (közben szült 3 gyereket is)
#19-es!
Állítólag Karácsony sem mestere az idennyelveknek.
Egyébként Dobrev dörzsölt politikus, de Pálinkás vagy Márki-Zay jobb lenne.
#21!
Nekem semmi bajom azzal, ha valaki nem beszél idegen nyelveket. Ez is csak egy dolog, lehet még sok egyéb más képessége, tudása valakinek.
Azzal van bajom, amikor azt híresztelik valakiről, hogy több nyelven perfekt, aztán fáj a fülem, amikor meghallom beszélni.
Ilyen van.
Az a baj mikor anyanyelvén hallom megszólalni,erotikus hangon.
És "Csak úgy bassza az ember fülét"!
#22-es!
21-es vagyok és én pedig a helyesíráshoz nem értek. Lehet, hogy mostanában előny, ha valaki nem tud semmilyen nyelven, mert állítólag Tarlós sem beszélt a magyaron kívül semmit, szerintem jó lenne, ha a már valaki ilyen magas pozícióba akar kerülni, akkor karattyolna valamilyen nyelven.
#24!
Túlértékelt a nyelvtudás. Egy műszaki embernek, egy művészenek nem lényeges, hogy folyékonyan beszéljen idegen nyelvet. Egy polgármesternek pláne nem.
Nagyon sok állásnál elvárják, hogy folyékonyan beszéljek angolul. Megértetem magam, ezzel semmi gond, de nekem kell Mo-on egy itteni cégnél folyékonyan beszélnem beosztottként? Középvezetőként ez teljesen reális elvárás. Ahogy elvárom azt is, hogy egy itteni cégben a középvezető magyarul és angolul is beszéljen folyékonyan. De egy olyan munkahelyen és beosztásban, ahol valójában meg sem kell szólalnom...
Politikusoknál pedig csak fényezés. Hány angol politikus beszél idegen nyelvetket?
#26-os!"Túlértékelt a nyelvtudás. Egy műszaki embernek, egy művészenek nem lényeges, hogy folyékonyan beszéljen idegen nyelvet. Egy polgármesternek pláne nem."
Remélem ezt csak viccnek szántad, egy nagyobb város polgármesterének sokmindenkivel kell tárgyalni, adott esetben külföldi cégek vezetőivel, illetve EU-s szervekkel, de a műszaki ember is, ha egy multinál dolgozik, annak is van, hogy a külföldi kollégákkal meg kell beszélnie valamit, vagy őt küldik ki valahová. Egy művésznek sem árt, ha tud kommunikálni a külföldi szakmabeliekkel, vagy el tudja adni magát és a termékét.
"Hány angol politikus beszél idegen nyelveket?"
Ez van, ha az angol az anyanyelved, akkor nem olyan nagy hátrány ha nem beszélsz máshogy, de a kisebb nemzetek tagjai ezt nem mondhatják el magukról.
#27!
Amatőr hiba valakivel az anyanyelvén tárgyalni, főleg politikai közegben.
A tolmácsok az a saját anyanyelvükre fordítanak.
Én is megértem az angolt, meg is értetem magam. Sőt, még valószínűleg a kiejtésem is jobb az átlagnál. De nagyon jól tudom, hogy az én szakterületemen nincs szükség folyékon nyelvtudásra. Sok-sok év alatt egyszer kellett egy ügyfélhez mennem és egyszer kellett pár szót váltanom az amerikai kiadó emberével. Két mondatos jópofizás volt.
A szakmámban 2 dolgot jelent, hogy magas szintű nyevtudást várnak el:
1. A multi vezetője nem képes megtanulni alapszinten sem magyarul.
2. Nem jó szakemberek, mert nem tudnak röviden, tömören fogalmazni.
Érdekes módon évek óta tudok otthonról dolgozni úgy, hogy megkapom a kártyámat egy képpel és egy rövid szöveggel és az esetek 90%-ban vissza sem kell kérdeznem.
1000-1300 szóval már bőven lehet kommunikálni. De ez még nagyon messze van az anyanyelvi szinttől.
Anyanyelvi szintről én sem beszéltem, valóban nem is kell, de azért mikor a NAV vezetőjének tolmács kellett az amerikai ügyvivőhöz.
Te, mint írtad beosztott vagy, de azért a főpolgármester, az adóhivatal vezetője, a miniszterelök igenis beszéljen jól angolul.
#29!
Szerintem az vállalhatatlan, hogy valaki külföldre megy dolgozni és nem is próbája megtanulni azt a nyelvet. (Ezért elfogadhatatlan számomta, hogy Mo-on nyelvtudást várnak el.) Nem társalkodónő vagyok, hanem szakember.
Irreális elvárás, hogy valaki +1 szakmában a csúcson legyen. (Amúgy valójában a legtöbb helyen nem is érdekli őket, nincs is szükség olyan nyelvtudásra, amit elvárnak. Csak egyrészt ez trendi, másrészt ezzel a kritériummal fel tudnak venni haverokat, akik kicsit ugatja a nyelvet. Hiszen úgysincs rá szükség.)
Mondjuk úgy, hogy voltam beosztott. De voltam középvezető is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!