Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Igaz volt, hogy ha kötelező...

Igaz volt, hogy ha kötelező sorkatonai szolgálatra nem vonultál be, akkor a karhatalom előállíthatott?

Figyelt kérdés
Szerintem hülyeség, volt jobb dolguk is a rendőröknek.
2021. ápr. 8. 11:41
1 2 3 4
 1/40 anonim ***** válasza:
100%
Persze hogy igaz. Mit gondoltál, kívánságműsor?
2021. ápr. 8. 11:43
 2/40 anonim ***** válasza:
100%

EZ volt a rendőrök dolga!

Amúgy nem a rendőrök állítottak elő, ez a katonai bíróságra tartozó ügy volt és nagyon komolyan vették, ez dezertálásnak számított. Már akkor nagyon súlyos büntetés járt ha nem ment vissza a kiskatona időben a laktanyába az eltávozás után.

Hány éves vagy?

Még a jelenlegi törvények szerint is büntetendő ha egy hadköteles személy nem tesz eleget a kötelezettségének. Ráadásul akkor még szigorúbb volt a rendszer pont amiatt mert nem feltételesen volt hadkötelezettség, hogy majd esetleg ha baj van akkor mi lesz - hanem konkrétan minden fiatal férfinak be kellett vonulnia és emiatt a tömegesen szerettek volna kibújni ez alól a kötelezettség alól.

Az én párom azzal kerülte el hogy egyetemre ment 1989-ben, az egyetemistáknak az egyetem után kellett bevonulnia - és addigra eltörölték a sorkötelezettséget. de neki is meg kellett jelennie 18 évesen a sorozáson, megkapta a katonai kiskönyvét is, és bizony előállították volna ha nem megy oda magától.

"Btk. 425. § (1) Az a hadköteles, aki katonai bevonulási kötelezettségének nem tesz eleget, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Aki a bűncselekményt gondatlanságból követi el, vétség miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

[link]

2021. ápr. 8. 11:49
 3/40 anonim ***** válasza:
100%
Sőt, börtönbüntetést szabtak ki, és közvetlen utána letöltették a 24 v. 27 hónapot, persze külön kiemelt figyelem mellett.
2021. ápr. 8. 11:50
 4/40 anonim ***** válasza:
27%
Pár évet biztos ült utána a paraszt. Hadiállapotban meg ott lőtték tarkón ahol megfogták. Nem volt ilyen, hogy tartsunk már tárgyalást a nyomorult pávának. Ott helyben elítélte a tiszt oszt áldás békesség.
2021. ápr. 8. 11:51
 5/40 A kérdező kommentje:

Azt tudom, hogy előállíthatták, de a gyakorlatban is végezték? Tehát sokakkal szemben kellett tényleg intézkedni emiatt?

Elhiszem, hogy így volt, de attól ez még baromság, mint ahogy a sorkatonai szolgálat egyébként is értelmetlen volt.

2021. ápr. 8. 11:52
 6/40 anonim ***** válasza:
100%
Igen, apám elakarta sumakolni, és elszökött hazulról. Nem hiába küldte a haverjat utána a családja, hogy az haza rancigalja.
2021. ápr. 8. 11:55
 7/40 anonim ***** válasza:
100%

"Azt tudom, hogy előállíthatták, de a gyakorlatban is végezték?"

Csak a gyakorlatban végezték. Elméleti előállítás nem volt divat. Ment érte a járőrkocsi és a föld alól is előszedték. Az oroszok meg még a nyolcvanas években is tehát békeidőben is kivégezték a dezertőreiket. Volt hogy dezertált egy halasról és egy szennyvízaknában bújt el de a kutyák megtalálták. Csak beeresztettek egy PPSH sorozatot aztán kihúzták elhantolni.

2021. ápr. 8. 12:04
 8/40 anonim ***** válasza:
100%

Igen minden további nélkül végezték. Ha a behívóra nem jelentél meg, 24 órán belül megjelenta rendőr járőr, hogy ugyanmá? Miért nem jelentél me?

Én az átkosban voltam katona. Volt olyan katonatársam aki két nappal később vonult be a laktanyába (bilincsbe). Utána volt hadbírósága.

2021. ápr. 8. 12:06
 9/40 anonim ***** válasza:
90%

#5 Azért törölték el mert értelmetlen volt.

De addig az volt a törvény, az pedig nem az egyén döntése hogy van-e kedve betartani vagy nincsen.

Most is mondhatod hogy értelmetlen dolog ha valakit megbüntetnek mert túl hangosan hallgatta a zenét és feljelentette miatta a szomszédja - de attól ez még birtokháborításnak számít és a törvény bünteti. Először meg kell változtatni a törvényt és majd utána nem kell vele foglalkozni hogy milyen hangosan hallgatod a zenét.

A törvény azért törvény mert azt kell betartani. Tök mindegy hogy értelmetlen vagy sem.

2021. ápr. 8. 12:08
 10/40 A kérdező kommentje:

Bakker, mennyire komolyan vették ezt a baromságot...

Törvény, igen. Most az az előírás, hogy maszkot kell hordani közterületen mindenkinek. A rendőr többnyire mégsem büntet érte. A be nem vonulásért meg büntettek.

Legjobb, hogy megszűnt.

2021. ápr. 8. 12:15
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!