Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ki is volt pontosan Sztójay Döme?

Ki is volt pontosan Sztójay Döme?

Figyelt kérdés
Horthy miért választotta meg őt? Úgy tudom Sztójay kezdte a zsidók deportálását. Utána megint Horthy került hatalomra aki leállította a deportálásokat, majd ismét lemondott és Szálasi lett a nemzetvezető. A Szálasi kormány pedig létrehozta a gettókat és ismét megkezdődött a zsidók deportálása, vagy a Duna parti mészárlások. Horthy (ha jól tudom) azért nevezte ki Szálasit és mondott le, mert a fiával fenyegették. De még ez előtt miért adta át a posztját Sztójaynak?

2021. márc. 11. 18:15
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem adta át a posztját Sztójaynak, hanem kinevezte miniszterelnökké. Horthy végig kormányzó volt Sztójay miniszterelnöksége idején és német nyomásra nevezte ki Sztójayt mivel németbarát volt majd később a kiugrási kísérlet miatt felmentette őt és nyugatbarát miniszterelnököt nevezett ki abban a reményben, hogy sikerül kiugrani a háborúból.
2021. márc. 11. 18:20
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Ciki, amikor a kérdező nem tudja, hogy Horthy nem mondott le, hanem a rádióban bemondott kiugrás miatt a németek váltották le, és helyébe tették Szálasit nemzetvezetőnek.
2021. márc. 11. 19:00
 3/6 A kérdező kommentje:
Nem tudtam, azért tettem fel a kérdést.:D
2021. márc. 11. 19:22
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

3:

Sztójay Dömét kérdezted.

Amúgy a zsidó gettók felállítását már április 7-én eldöntötték, még a németek bevonulása előtt, és Kárpátalján április 16-án meg is kezdték. Ellenben Budapesten gettó helyett 1944. június 15-től csillagos házakban kellett lakniuk, vagyis ahol keresztények is laktak, onnan ki kellett költözniük és kijelölt csillagos házakba kellett beköltözniük. Az ezekben lakó kevés keresztényeket meg az üressé vált lakásokba költöztették, vagyis ez egy erőszakosan elrendelt kötelező lakáscsere volt a zsidókra nézve.

Így nem volt ismeretlen a nyilasok előtt a gettó, hiszen a vidéki nagyvárosokban volt, de Budapesten nem, ezért a nyilasok jelölték ki a gettóhatárokat a VII. kerületben.

2021. márc. 11. 19:32
 5/6 anonim ***** válasza:
68%
Az egyik legnagyobb, legkártékonyabb hazaáruló volt.
2021. márc. 11. 20:50
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
Hú, én nem tudom, kipuskáztam, de azthiszem valami miniszterelnök, Horty Idejében.
2021. márc. 11. 20:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!