Ha Fidesz olyan rosszul kormányozna, mint ahogy itt sokan állítják, hogy nyert volna ilyen támogatottsággal zsinórban 3- szor, és még most is komoly támogatottsága van?
Azt azért ugye senki sem gondolja komolyan, hogy nulla kormányozással ezt hosszú ideig még lehetne csinálni. Ennyi "vak " ember nem lehet.
Emlékezzünk csak vissza 2010-re. Gyurcsányék történelmi vereséget szenvedtek, mert az emberek jogosan megbüntették őket a megelőző 8 év miatt.
Harmadszorra a bal oldal vesztett. Nem a Fidesz nyert.
Ott az utolsó pár hónapban rendezett balhé a baloldali összefogásos témában annyira káosz volt, hogy olyan káosznál már a tiszta diktatúra is stabilabb és ezáltal kívánatosabb.
Baloldaliak megint elkövetik azt a hibát, hogy egymással harcolnak, akár a vikingek és magukat nyírják ki.
"hogy nyert volna ilyen támogatottsággal zsinórban 3- szor, és még most is komoly támogatottsága van?"
Nem volt az akkora nagy támogatás, ezért kellett nekik csalni a választásokon.
Most meg már alig van és az ellenzéken múlik, hogy tudnak e lopósék csalni megint.
Először is, a jó kormányzást nem lehet egyetlen skálán mérni. Ha a Fidesz 2010-20-as időszakát nézzük, akkor például tény, hogy rengeteget nőtt az életszínvonal (ami jó), és az is tény, hogy rengeteget csökkentek a szabadságjogok (ami rossz). [Még mielőtt valaki nekem esne, hogy ugyan mennyivel vagyunk kevésbé szabadok: utóbbi alatt nem az egyéni szabadságjogokat értem, azok kb. ugyanúgy rendben vannak, mint voltak tíz vagy tizenöt éve, hanem a közösségi szabadságjogokat (civil szféra működőképessége, nagy ellátórendszerek átláthatósága, nem kormánypárti pártpolitizálás lehetősége, média szabadsága), ezek sokat estek vissza az elmúlt évtizedben.]
Másodszor a kormánnyal való elégedettséget minden társadalomban elsősorban az életszínvonal alakítja (egyszerűen így vagyunk bekötve). És mint az előbb írtam, az nőtt. Sokat. Ez nem azt jelenti, hogy minden egyes ember jobban él, mint 2010-ben, de a többség igen, mégpedig lényegesen (nekem a legtöbbet panaszkodó, a kormányt legtöbbet szidó rokonaim is látványosan jobban élnek, mint 10 éve). Nagyon meglódult a szekere a középosztálynak, különösen is a felső középosztálynak. Azon már lehet vitatkozni, hogy ez mennyire a Fidesz érdeme, hiszen az egész világgazdaság is nagyon pörgött a járványig, a környező országok és egész Európa is rengeteget haladt előre. Én elsősorban ennek az egyetlen tényezőnek tudom be, hogy a Fidesz még mindig egy rendkívül népszerű, nagy támogatottságú párt: jólét van.
Most ebbe a jólétbe rúgott bele a covid és a gazdasági visszaesés, ami jön mögötte, mellette. Az életszínvonal most éppen zuhan, és még jó darabig zuhanni is fog. Nemcsak nálunk, az egész térségben, sőt, az egész világon. A valódi kihívás a Fidesz előtt az, hogy ilyen körülmények között is meg tudja-e tartani a támogatottságát.
Milyen hatalmas támogatottsággal?
A 10 millió emberből kb. 2 millió szavazott rá, köztük a határon túli magyarok meg a lefizetett kisebbségiek is..
Egy ország 20-25%-át nem mondanám azért hatása támogatottságnak.
Ne a teljes országot nézd, hanem a szavazókat :)
Akikből ugye kevesebben vannak magyarok, mint a teljes szavazó tábor :)
Továbbá nagyon érdekes a nem-szavazók arányának változása is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!