Hogy lesz helyre pofozva a gazdaság ilyen támogatások (és kiesések) mellett?
Nem szeretném, ha pártpolitikai irányba menne el a kérdés, a gazdasági háttér miatt tettem fel a kérdést.
Jelenleg elég sok támogatás van: 4 gyermekes anyák SZJA mentessége, CSOK, CSOK hitel, falusi CSOK, falusi CSOK hitel, babaváró, nemsokára jön a 25 év alattiak SZJA mentessége, de itt van az első házasok adókedvezménye (jó persze, havi 5000 forint nem sok pénz egy családnak, de sok kicsi sokra megy elven kiesés az államnak), a családi adókedvezmény és a 13. havi nyugdíj is.
Ehhez jön a Covid okozta válság, ami ha jól tudom, nagyobb visszaesést okoz, mint a 2008-as világválság. Hogy fogják rendezni a helyzetet? Meg fogják szüntetni a támogatások egy részét? Van már elképzelés arról, hogy a visszaesés + sok kiadás problémáját hogyan fogják kezelni?
Kérdező: Nem szeretném, ha pártpolitikai irányba menne el a kérdés,....
Ehhez képest, burkoltan csinálod itt a hazug propagandát a harácspártodnak!
Nyilván vágni kell valahol, de lehet trükkösen megoldani, hogy ne legyen feltűnő. Ahogy pl. a rezsicsökkentéssel csinálták, hogy amikor olcsó az olaj, akkor is ugyanannyi fizetünk, ami nem tűnik fel sok embernek, hogy ilyenkor plusz adót fizetnek lényegében.
Vagy pl. útfelújításból vesznek el. A nép örül, hogy milyen szép támogatást kapott, és nem kapcsolja össze ez azzal, hogy miért van annyi kátyú az úton, stb.
1# Nem vagyok fideszes. Független vagyok. Elismerem MINDEN kormány érdemeit és kritizálom, amit nem jól csinál. Tudod a politika nem fekete-fehér, minden kormánynak vannak jó ötletei, gondolatai. Ez a Fideszre is igaz.
Aki ezt nem ismeri el az vagy vak vagy elvakult. De mindegyiknek vannak negatív vonatkozásai is, pl a CSOK sokkal többet ártott az ingatlan piacnak, mint amennyit segített a családosoknak. Vagy a babaváró + CSOK kombináció családok százait fogja tönkretenni, eladósítani, ha elválnak vagy ha nem sikerül időre a bevállalt gyerek szám. És akkor a kényszer házasságokról nem is beszéltünk, mikor az adósság és a papír miatt maradnak együtt, illetve a támogatás miatt házasodnak össze az emberek.
Nem szeretem a Fideszt, de ezek létező, igénybe vehető támogatások, amik egyes embereknek segítenek, a gazdaságnak viszont képesek ártani. Én speciel egyik támogatást se tudom igénybevenni, nőtlen 25 év feletti dolgozó férfiként. Sőt, hogy tisztázzuk, az én életem van a legjobban megnehezítve, mert se autóm, se lakásom, se kilátásom az egészből amíg nem lesz egy olyan párkapcsolatom, akivel le tudom élni az életem. Én is beleestem az albérlet csapdába, pedig osztozok a lakáson egy ismerősömmel. Nekem is arra elég a bérem, hogy megéljek, de arra már nem, hogy jól éljek. Pontosan tisztában vagyok a támogatások árnyoldalával. Mégsem tartom "hazug propagandának" amit mondtam.
A CSOK-ok, családtámogatási dolgok az államháztartáson belül szerintem eltörpülnek a többi "extra" kiadások mellett. Csomó vállalkozás támogatási, munkahelyvédelmi kiadás (főleg azok, amik külföldi nagyvállalatoknak járnak), orvosbérrendezés, meg a honvédségi beszerzések is jól megdobják a hiányt.
A rendezés szerintem úgy fog menni, hogy majd eldöntjük ha ahhoz a "hídhoz érünk", tehát erre nincs igazán tervük még. De pl. szerintem az már látszik, hogy az egyik módszer az lesz, hogy elkezdik inflálni a forintot, ahogy az MNB már államkötvény vásárlásba is kezdett. Az önkormányzatok kárára is biztos sok forrást fognak továbbra is visszatartani. Felsőoktatásban úgyszintén biztos lesz forráselvonás és leépítés ott, ahol elmarad a modellváltás, tehát képzőhelyek fognak megszűnni vagy összeolvadni és szűkíti a képzésfinanszírozást az állam.
A többi talány, de szerintem a CSOK-os dolgokhoz meg amiket felsoroltál nem fognak nyúlni, hiszen ezek nem annyira jelentős tételek, másrészt a "politikai identitás" részei.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!