Sokan mondják, hogy a magyarok túlságosan ragaszkodnak az "állambácsihoz" és liberalizálni kéne. De akkor mi az oka, hogy a liberális EU-s országokban mégis jóval magasabb az állami szerepvállalás mértéke és erősebb a szociális háló?
#7 "A Fidesz pont hogy szétcsesz minden állami dolgot. Nincs már állami egészségügy, kevés a nyugdíj, egyre szarabb a közoktatás. Nincs semmi szociális háló
Pont az szavaz a Fideszre aki nem akar szociális hálót"
Ha a szociológia tanárodtól hallottad ezeket a baromságokat, akkor jó tanítvány vagy és biztos jó jegyet fogsz kapni. De ettől ez még baromság marad.
Jó lenne ha megismerkednél a valósággal, mert az teljesen más. A ballibek a Bokros csomaggal elvettek mindent amit lehetett az emberektől, családtámogatásoktól az egészségügyi ellátásig. Bevezették a minden egyetemistának kötelező tandíj fizetését, és még az ingyenes fogászati ellátást is megszüntették. Maradtak a minimális segélyek. Akkor hozták létre a kötelező magán nyugdíjpénztári rendszert.
Az első Orbán kormány vezette be a diákhitelezést, a családtámogatásokat, újra ingyenes lett a fogászati ellátás stb. stb.
A ballib kormányok 2002 után azonnal elvették a családtámogatásokat ismét, elkezdték privatizálni az egészségügyet is. 2010-re szinte mindent elvettek amit lehetett. nem volt semmiféle fejlesztés az egészségügyben, csökkentették a költségeket és a kötelező volumenkorlát miatt akkor sem lehetett ellátni a betegeket, ha volt orvos is, idő is és eszköz is hozzá, mert nem kapta meg a TB-től a fedezetet a TVK-n felül ellátott betegek után az intézmény. Konkrétan magánosítottak állami kórházat és terítéken volt a több biztosítós egészségügyi rendszer, vagyis hogy a kötelező magány nyugdíjpénztárokhoz hasonlóan az egészségügyi ellátást is átterelik a magán szférába.
Ezzel szemben 2012 óta folyamatosan fejlesztik az egészségügyet, kórházakat építettek, újítottak fel, bővítettek mindenhol az országban. mentőállomásokat, rendelőket hoztak rendbe, rengeteg berendezést vásároltak és ezzel párhuzamosan megindult a bérek emelése is nem kis mértékben az egészségügyben.
Ha nem csak a ballibes mantrát akarod visszanyomni a dolgozatodban, akkor nézd meg ezt, itt olvashatod miket zártak be a ballibverális kormányzat idejében:
Ezzel szemben meg ott van a másik lista ebben a cikkben, amiket az Orbán kormány csinált, vagyis amiket felépítettek, felújítottak még csak 2018-ig, de azóta is rengeteg fejlesztés történt már meg:
Én baloldali vagyok, de sem az MSZP-t. sem a DK-t, sem a Momentumot nem tekintem baloldalinak. Lényegtelen mit csinált az MSZP, mert az MSZP neoliberális
Na ezzel teljesen tévedsz, attól, hogy nem jó az állami egészségügy még nem lehet választást nyerni azzal, hogy tegyük fizetőssé, ugyanez igaz az oktatásra. Senki sem nyerne azzal választást, hogy jobb lesz, csak többet kell érte fizetni. Tegyék jobbá, de más ne változzon. Államosítás, fix rezsi ugyanennek a példája. Sőt inkább pont, hogy alapjövedelem vonzana sokakat.
Egy jó felívelő gazdasági időszakba nem véletlen az ilyen állítás, hogy "inkább tartják a munkanélkülieket felelősnek saját helyzetükért"
3 pont amiben csökkent, a többiben nőtt.
A nyugati országokban a lehetőségekhez képest alacsonyabbak a szociális segélyek mint Magyarországon. A cik elég jól leírja.
#12 "Bevezették a minden egyetemistának kötelező tandíj fizetését,"
Ehhez képest nem vezették be, mert a népszavazás nyomására visszavonták, viszont a Fidesz kormányra kerülésük során mégiscsak bevezette annak ellenére, hogy korábban ők kezdeményeztek népszavazást az ügyben, és a többség az ő óhajuk szerint ellenezte is. Igaz, később nem tandíjnak, hanem hallgatói hozzájárulásnak hívták. HAHÓÓÓ!
#16 Miért hazudsz?
Bevezette az mszp-szdsz kormány, minden egyetemistának - én fizettem is. Igen az alkotmánybíróság eltörölte. De ez nem változtat a tényen, hogy az a ballib kormány bevezette és meg is tartotta volna ha rajta múlik.
A fidesz kormányok alatt pedig nem vezettek be minden egyetemistára kötelező tandíjat. Mivel magam is jártam az elmúlt években egyetemre, a párom is, a gyerekem is, így igencsak jól tudom.
Érdekes lenne, hogy a Tandíjat az alkotmánybíróság szüntette be. Volt ilyen, tényleg, de az egészen máskor, nem a 2002-2010 közötti MSZP kormányzás alatt. (Történetesen: 711/B/1995)
Talán ha te is elküldenéd annak a konkrét alkotmánybírósági határozatnak a számát, még meg is győzhetnél arról, hogy nem egy hazudós kis senki vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!