Szerintetek jól van a tervezett orvosi bértábla úgy, ahogy van? Nem túl sok?
"2023 januárjától bruttó 687 ezer forintra emelkedik a kezdő orvosok – jelenleg 255 ezer forintos – bére, 16–20 év orvosi pálya után közel másfél millió lesz a fizetés, míg több mint 41 év gyakorlati idő esetén 2,3 millió az illetmény." forrás: index.hu
Kezdő orvos még Markusovszky ösztöndíjat is kap a kezdő fizetése mellé.
Szerintem a nagy kezdőfizetés rendben van és nem sajnálom tőlük ezt a pénzt, szó nincs róla. De nem emelném ilyen radikálisan a bérüket, hogy 40 év után 2 millió felett keressenek. Persze, kérdés, hogy '23-ban 2,3 millió forint mennyit fog érni. Ez a bér mellé még a magánrendelő is hozzáadódik, ami egy jókora fizetést jelenthet.
Én ezt azért nem látom korrektnek, mert közben más területek: ápoló, tanár, rendőr, tűzoltó ennek gyakran az 1/10-ét keresi. Állami szektoron kívül meg szintúgy.
A kérdésem az, hogy szükség van ilyen elszállt béremelésre, vagy elegendő lenne egy moderáltabb emelés? Gondolok itt arra, hogy a kezdőfizetés ugyanennyi legyen, de a plafon álljon meg 1,5 milliónál. És a maradék pénz lehetne a 0. alapja a többi szektor bérének rendezéséhez...
"Te el is hiszed, hogy egy több ÉVSZÁZADOS szokást majd eltörölnek azzal, hogy kiszórnak egy kis pénzt? A paraszolvencia MINIDIG az egészségügy része volt, mindig, aki ezt nem veszi tudomásul az vagy nagyon naiv vagy tájékozatlan. A legtöbb beteg ráadásul sértésnek fogja fel, ha nem fogadják el. SEMMI nem fog változni, SEMMI! Csak ezentúl nem lesz ilyen nyílt a dolog. A "terv" jelenlegi formájában egy ostobaság."
Hát ha bűncselekménynek számít adni is és elfogadni is, akkor nyilván záros határidőn belül meg fog szűnni. Megjegyzem, a mi családunkban még soha senki nem adott, 25 éve is téma volt már otthon, hogy ha lehícjuk háziorvost, már tartja is a markát, általában kerültük ezt a helyzetet és bmeentünk rendelési időben a rendelőbe. Nem tudom,más beteg miért fogná fel sértésnek, ha ezentúl nem kéne fél milliót adnia egy műtétért vagy 300ezret egy szülésért, én biztos nem érezném sértésnek. Rengeteg évszázados hagyomány szűnt már meg napok-hónapok alatt, tavaly ilyenkor még azt se hitte volna el senki, hogy home office oktatás lesz, maszkban kell boltba járni és vonatra szállni. Nem is értem az "érvelésedet".
"Nem is szólva arról, hogy az orvosokat olyan szinten köti gúsba pl- akárhová áthelyezhetők lennének, nem dolgozhatnának magánegészségügyben stb. Amit sokan nem fognak aláírni, még ennyi pénzért sem, mert van a jobbágy meg van az orvos."
Megint mások nevében beszélsz, holott rengeteg orvosnak jelentősen meg fog nőni most a bére, nekik is van családjuk, akiket el kell tartani és lesz helye annak a plusz jövedelemnek, amihez eddig nem vagy csak nem engedélyezett úton jutottak hozzá. Az "átvezénylés" manapság már sokkal elterjedtebb, a szocializmusban mindenki egy munkahelyen dolgozott 40 évig kirobbanthatatlanul, most sokkal gyakoribbak a kirúgások, vagy hogy egy cég kivezényli az alkalamzottját egy másik leányvállalathoz , mérnököket szoktak Németországba, Ausztriába küldeni, nem szoktak panaszkodni, hogy el kell költözniük, mert a fizetésük a 3-4-szerese , 10 év után meg már senior mérnökként átszámolva milliókat keresnek. A szakmunkások - akik ugye manapság nagyon sok pénzért dolgoznak- szintén sokat utaznak, rengetegen ingáznak vidékről akár minden nap Budapestre, mert sokkal több a munka és kétszeres pénzeket kapnak érte. Régen meg voltak munkásszállók, a családfő nem is látta a családját hetekig a munka miatt.. Az átvezénylésnek okai vannak és a munkáltatónak/államnak/fenntartónak kell megteremtenie majd a feltételekez ahhoz, hogy meg is valósuljon, tehát nem ész nélkül fogják az orvosokat zsarnok módszerekkel elköltöztetni. Egyébként az átvezénylés (ami egyelőre csak egy lehetőség) ahhoz képest nem is annyira hosszútávú, hogy (minimum) 40 évig dolgozik egy orvos.Én egyáltalán nem gúzsba kötésként fogom ezt fel, egyébként még van idő tisztázni , hogy mit fog ez a gyakorlatban jelenteni. A jobbágy vs- orvos megjegyzést én pl nem is tudom értelmezni...
11-es! Annyit írnék ehhez a "mások nevében beszélsz" dologhoz, hogy IRL orvostanhallgató vagyok, jelenleg halasztok egy évet és szakdolgozó vagyok, még korábbról van egy főiskolai végzettségem, ez szerintem elég jól megmagyarázza, hogy nem "mások nevében" beszélek, nyilán nem mondom magam még orvosnak, ezért nem úgy kezdem a válaszomat, hogy " én orvos vagyok" de sokkal-sokkal többet tudok a rendszerről belülről mint ti, akik olvastak-hallottak-gondoltak valamit, és most osztjátok az észt.
"Hát ha bűncselekménynek számít adni is és elfogadni is, akkor nyilván záros határidőn belül meg fog szűnni. "
A netes kalózkodás is bűncselekmény, az autók kilométer órájának visszacsavarása is bűncselekmény, sorolhatom neked hosszan hány olyan törvényi jogállás van, ami igen bűncselekmény, és senkit sem ítélnek el miatta. Mégis, hogy akarsz valakit "elítélni" valami olyanért, amiben mindkét fél az orvos és a beteg is partner? Ha te adni akarsz egy orvosnak kétszázezret, akkor majd utána felnyomod a rendőrségen, hogy elfogadta? Vagy az orvos jelentse föl magát?
Ezeket gondoljátok már végig, mikor ilyen bugyutaságot írtok. Ahhoz, hogy valamilyen ügy bíróság előtt végezze, ahhoz az egyik félnek érdeksérelmet kell elszenvednie, hogy egyáltalán tegyen feljelentést!
"Nem tudom,más beteg miért fogná fel sértésnek, ha ezentúl nem kéne fél milliót adnia egy műtétért vagy 300ezret egy szülésért, én biztos nem érezném sértésnek."
Ha te hálás vagy valakinek, akkor bizony sértő, ha az az ajándékot, amit jó szándékkal adsz visszautasítja, a felszolgáló is, ha nem fogadja el a jattot, az sok vendégnek rosszul esik, igen, és hidd el tudom, én is kaptam már nem egyszer "zsebpénzt" a betegektől, és akitől nem akartam elfogadni az rettenetesen rosszul érezte magát miatta, és másodjára is próbálkozott, még közölte is, hogy "Ne sértsen meg ennyire, hogy nem fogadja el!"-ez így elhangzott.
Szóval SOSEM fog eltűnni a hálapénz, ez csak látszattevékenység.
A második bekezdésre annyit mondok, hogy de zsarnoki módon oldják meg, mert tudom, látom mi megy, pénteken az egyik végzett ismerősömre rácsörögtek, hogy két hét múlva hétfőn egy másik kórházban kell dolgoznia. Ennyire "nem zsarnoki" a rendszer, most ez még a járvány miatt van, amit akarnak, hogy ezt a fajta áthelyezhetőséget állandóvá tegyék, ha aláírod.
Továbbá lényegében véve lehetetlenné teszik, hogy valaki állami és magánegészségügyben is dolgozzon, ez nagyon jó terv, így még kevesebb orvos és szakdolgozó lesz, mert rengetegen dolgoznak másodállásban. Így majd az lesz, hogy sokan elmennek teljesen magán eü-be dolgozni, mert nem akarják a "jobbágysorsot", hogy oda mennek, ahová az uruk parancsolta.
Magam részéről én azon is töröm a fejem, hogy nem is folytatom az orvosit, jövő ősszel, mert így nincs sok értelme. Sőt ha szakdolgozóként is alá akarják íratni velünk ezt a jobbágypapírt akkor szerintem lehet ott hagyom az egészségügyet, vagyis a magyarországit örökre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!