Szerintetek ezek a kacifántos egészségügyi emelések,meg szabályok,milyen hatással lesznek az orvos/ápoló kivándorlásra?
Ez a nagy hálapénzezés most csak fel lett fújva. Az orvosok döntő többsége soha nem kap vagy soha nem fogad el hálapénzt. Van néhány kiemelt terület - szülészet, sebészet, ahol gyakoribb, és néhány orvos itt-ott, de nem így működik az egészségügy, hogy elmész a szemészetre és hálapénzt adsz, elmész a háziorvoshoz és hálapénzt adsz.
A fiatalabb orvosok eleve nem is akartak soha olyan rendszerben dolgozni ami a hálapénzre épül, ezt mondják már vagy 20 éve - vagyis a most 40-50 éves korosztály is már ilyen. Mindenki fel tud hozni ellenkező példát, de ha komolyan összeszámolja hogy 5 év alatt hányszor és hol volt orvosnál, akkor csak a nagyon elvakult időseknél jön ki, hogy több orvosnak adtak hálapénzt, mint akinek nem. Én is ismertem olyan nénit, aki még annak a srácnak is dugott pénzt a zsebébe, aki átemelte a kórházi ágyról a beteghordó ágyra és begurította a műtőbe, mert hát megérdemli az a fiú, olyan kedves volt.
Alapvetően egy jó kezdet, végre annyit fog keresni MINDEN orvos, amiből normálisan, meg tudnak élni, akkor is ha nem vállal mindenféle különmunkákat. Ahogy meg haladnak előre a pályán, egyre többet fognak keresni. Havi 1 milliós bruttóból igencsak jól meg tud élni egy család hidd el - nálunk ennyi jön össze, hát még ha megy feljebb is és az csak az egyik fizetése.
Ha benne hagyják a kivezénylést így, ebben a formában, akkor az eü. dolgozók legalább fele nem fogja aláírni, és így megszűnik a munkaviszonya. Illetve a másodállásokkal kapcsolatban is kellenek normális szabályozások, mert ami jelenleg a törvényben van, az egy vicc kategória (majd valami később kijelölt szervezet eldönti, hogy lehet-e másodállásod vagy nem. WTF?)
Ha ezeket kiszedik belőle, talán még jól is elsülhet. Kevés az az orvos, aki valóban nagyon sok hálapénzt rak zsebre.
Elsietett volt a hiszti - ahogy csinálni szokták. Azóta már ki is mondták kormányzati oldalról, hogy a részleteket még tárgyalni fogják az orvoskamarával és rendeletekben lesz pontosítva a törvény. A vezénylés nem a hétköznapi betöltetlen állásokra vonatkozik, hanem csakis a válsághelyzetekre, ahogyan a törvény nem is tiltja a másodállást, eleve csak azt írja elő, hogy a munkahely - vagyis a kórház engedélyé kell.
Vagyis az a kardiológus akinél tegnap voltam a magánrendelésén, az januárban is csinálhatja tovább a heti 2 délutáni magánrendelését, mert ez nem fogja zavarni abban, hogy a teljes állásában végzett tevékenységét éppen olyan jól elvégezze, mint eddig. nem teheti meg majd (most sem teszi, de persze sokan igen), hogy a magánrendelésén kezel, majd bent az állami rendelésen meg használva az állami ultrahangos berendezést, külön megvizsgál. Ott van neki a saját berendezése a saját magánrendelésén és azt használja.
Utolsó:el kellene olvasni a törvényt.
1. Nem szerepel benne veszhelyzet. Tudod "ne azt nézzek amit mondok, hanem amit csinálok". Kit érdekel, hogy szóban mit mond OV, ha a törvényben nincs benne a veszhelyzet?
2. A törvényben nem az áll, hogy a kórház engedélye kell. A törvényben az áll, hogy majd egy - az állam által később kijelölt szerv - fogja eldönteni.
Ha nem érzed a különbséget, az probléma.
Ez a hálapénzezés tényleg elég érdekes dolog...
Ahogy már le is írták, a nőgyógyászok, sebészek tényleg jót tudtak szakítani, de mondjuk egy patológus ugyan kitől kapott volna hálapénzt? Neki eddig sem volt, továbbra sem lesz.
A másik meg, hogy kettőn áll a vásár. Anyukámat nyáron bevitték éjjel a mentők hasi görcsök miatt, vakbélgyulladásra gyanakodtak. Anyu külön elküldte a párját, hogy na menjen el nagyon gyorsan levenni a kártyáról egy százezret legalább. Én meg lestem. Minek? Miközben vártunk a vizsgálatokra, azt hallgattam, hogy huh, ez a kis látogatás is sokba fog kerülni... Állami kórházban. Úgy, hogy kb még senkivel se találkoztunk, de ők már azon gondolkodnak, hogy mennyi pénzt adjanak. Itt is ment a beteghordónak a kétezer a forint, meg ment volna a nővérnek a 15 ezer forint, csak hogy az ápolónő ezt visszautasította, és utána bizony elég kellemetlen volt a szituáció...:) A betegek is generálják ezt, nem csak az orvosok. De tény, hogy meg kell szűntetni, és a béreket kell normalizálni.
Én orvostanhallgató vagyok, és a mindenkori helyzetet látva biztos voltam benne már a suli kezdete óta, hogy ebből külföld lesz, ha csak rövid időre is. Aztán beharangozták a fizetésemelést, na, gondoltam nekem ez az összeg (ami amúgy még mindig pl az osztrák fizetés alatt van jócskán!) megéri nekem azt, hogy itthon maradjak. Utána szépen jöttek ezek a csodás megkötések és “apróbetűk” :)
A hálapénzről annyit, hogy sok orvos nem kap nálunk pl: a laborban, rtgben, szemészeten, sebészeten, iskolafogászaton, gégészeten nem kapnak az orvosok. De amúgy a hálapénzben a betegek is hibásak. Mert a doki pénz nélkül is megvizsgálja, kiírja a receptet stb, azt hiszik ha adnak, akkor majd extra bánásmódot kapnak pedig nem. A betegek szoktatták hozzá az orvosokat a hálapénzhez.
Pl nálunk a rendelésen ugyan úgy megvizsgál mindenkit a doki, és írunk is ki kezelést ha szükséges ha fizet ha nem fizet. Van egy kettő az orvosok közül aki kifejezetten követeli a pénzt és megmondja mennyit kér na az ilyet még a saját munkatársai is utálják.
Amúgy én még soha egy orvosnak sem adtam pénzt és mégis elláttak, fogadtak, kezeltek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!