A magyar jogállamisággal kapcsolatban egész pontosan milyen igazolt, jogos aggályok merültek fel?
Ellenzeki szavazóként ugyan, de próbálom pártatlanul és objektíven megközelíteni ezt a kérdést. Egész pontosan mi az, ami Magyarország esetében a jogállamisági elvárásokat tekintve elfogadhatatlan? Ha elolvas az ember egy-egy cikket, akkor valóban az az érzése támad, hogy itt minden rosszul működik és nagyon nagy bajok vannak. Viszont próbáltam picit jobban elmélyülni a témában, néhány pontot egyesével venni, de őszintén szólva nem láttam jogosnak ezeket a felvetéseket. Mindennek megvolt a megfelelő jogi kerete, kiskapuk nélkül, világosan, amelyek minden felvetésre választ adnak illetve megcáfolják azokat. Nekem úgy tűnik, hogy a sajtóban sok esetben felületesek ezek a vádak és nincs kellőképpen megvizsgálva, illetve bizonyítva a valóságtartalmuk. Kicsit olyan, mintha félig felkészületlenül, benyomások alapján jelentenének ki dolgokat. Van ennek értelme? Jól látom?
Mindkét oldal veleményére kíváncsi lennék.
Jogállamiság meghatározása nagyon szubjektív.
Lehet, ha mondjuk Ausztráliát az EU-hoz csatolnák, azt mondaná rá Brüsszelben,hogy nem jogállam.
Inkább csak kötekedés.
Minden EU tagnál van dolog, amibe bele lehetne kötni, csak a nagyokat és gazdagokat senki sem baszogatja.
Olvasd el a kifogásokat, és mindent megértesz - ha akarsz!
Azt ugye nem gondolod, hogy az egész Európában mindenki hülye, egyedül csak a mi Orbánunk a jogkövető?!
Ha valóban jogállam lenne, akkor nem tiltakozna előre Magyarország az európai normák kontrollja ellen!
Ez az illiberalizmus egy veszélyes kórság, és nehezen gyógyítható - és nem Eu kompatibilis!
#2: Elolvastam, azért tettem fel a kérdést. Nyilván nem tudtam az összes felvetést és az összes kifogást elolvasni, de igyekeztem.
"Azt ugye nem gondolod, hogy az egész Európában mindenki hülye, egyedül csak a mi Orbánunk a jogkövető?!"
Nem gondolom, épp ezért lennék kíváncsi a részletekre. A kérdést kifejezetten konkrétumok miatt tettem fel, nem csak általánosságokra lennék kíváncsi.
Ne etessétek a trollt.
Mindenbe bele fog kötni. Levisz a szintjére és megver a rutinjával.
Úgy ellenzéki ő mint ahogy én királylány.
Persze, "ellenzéki" vagy, de nem találtad jogosnak az aggályokat :D
Pedig itt elég konkrét példák vannak pl..:
Ez a "jogállamiság" egy nagyon pontatlan megfogalmazás, mivel igazából mást értenek alatta, mint amit valójában jelent. Magyarországon törvények vannak, amelyek szabályozzák a jogokat és kötelességeket, korlátozzák az állam hatalmát és stb., tehát az ország jogállam, nem uralkodik káosz, általában véve nem kell attól félned, hogy valaki elveszi az életed vagy a vagyonod passzióból jogi és törvényi szabályozás híján, hogy utána a képedbe röhöghessen.
Viszont a törvényeket adott esetben szándékosan úgy fogalmazzák vagy alkotják meg, hogy bizonyos személyeknek, csoportoknak lejtsen a pálya (adott esetben az épp aktuális hatalomnak), nehezen észrevehető kiskapuk maradjanak, amiket mindig ki lehet magyarázni. Jogi bikkfanyelven fogalmaznak, hogy az emberek legnagyobb részének a kedve is elmenjen a szövegek értelmezésétől. Így aztán az ember igazságérzetét sértő döntéseket és történéseket mindig meg tudják magyarázni, adott esetben alternatív szövegértelmezéssel, "unortodox (vagy manapság már illiberális meg keresztény szabadság)" szóhasználattal hivatkozhatnak a törvényekre.
Az viszont már tényleg a jogállamiság kérdését érinti, ha konkrét törvényeket hág át maga az állam vagy a kormány, és ennek semmilyen következménye sincsen.
Mivel pontatlan maga a "jogállamiság hiánya" kifejezés is (pontosabban az nem egyértelmű, hogy ki mit ért alatta, mert ugye az Unió azt, hogy az állam nem korlátozza elégséges mértékben a saját hatalmát, a bíróság függetlenségét felszámolja, a hatalmi ágakat nem választja szét és stb., addig pártunk és vezérünk azt mondja, hogy törvényeink vannak, amik szabályoznak mindent, tehát jogállam vagyunk), ezért lehet kötözködni innen is és onnan is. És sajnos lehet azt mondani, hogy akkor majd megbüntetik az országot, csak az a baj, hogy igazából nem az országgal van probléma, hanem a kormánnyal, aki az országgal zsarolja az Uniót (koncként pedig a "népnek" odaveti, hogy a magyarokat ekézi Brüsszel - pedig egy nagy frászt).
"Ez a "jogállamiság" egy nagyon pontatlan megfogalmazás"
Ezt a dumát a Habony média találta ki, és ismétegeti hogy az emberek el is higgyék. Mindenki pontosan tisztában van a jogállamiság jelentésével a fidesznél és brüsszelben is. Igaz a kormány helyében én sem érteném mit akarnak.
#6: Igen nagyjából egyetértek veled.
Arra esetleg tudsz példát mondani, amikor a kormány vagy az állam konkrét törvényeket hágott át és nem tartotta be a saját törvényeit? Az megint más kérdés, hogy mennyire igazítják magukhoz a törvényeket, ebben is szerintem sok igazság van. De most konkrétan arra lennék kíváncsi, hogy a saját törvényeinket milyen esetekben nem tartották be?
#4: Nem fogok mindenbe belekötni. Nem azért tettem fel a kérdést, mert mindenre megvan a válaszom és nem fogadok el más véleményt, vagy nem nézek utána ha írtok valamit.
Ellenzéki pedig szerintem nem attól lesz valaki, hogy gondolkodás nélkül savazza a kormányt. Szeretnék kellőképpen utánajárni és nem feltétel nélkül elfogadni az egyik oldal érveit, ez minden.
"Igaz a kormány helyében én sem érteném mit akarnak."
Oké, nálad a pont, én csak valahogy körülírtam, amit te egy frappáns mondatban elintéztél :-D
A teljesség igénye nélkül:
1) A legalapabb demokráciai ismérv a hatalmi ágak szétválasztása. Ez volna ugye a Törvényhozói, a a Végrehajtói és a Bírói hatalom.
Azt ugye tudjuk, hogy a törvényhozó hatalom jeleneg a 2/3-os fidesz. Senkinek semmiféle beleszóla nincs a fidesz által hozott bármilyen törvénybe. Ez adott.
A végrehajtó hatalom teljes egészében politikai parancsra cselekszik, semmiképpen sem független. Ez sok országban így van amúgy súlyosabban vagy kevésbé súlyosan. Erre még azt mondanám, hogy ez a kevésbé súlyos eset MO-n.
A nagyobb baj, hogy a bírói hatalom viszont egy az egyben a fidesz kezében van. Lásd a Köztársasági Elnököt, aka. "mindent IS aláírok Jani", aki ugye Fidesz tag, illetve a legfőbb ügyész "nincsittsemmilátnivaló Peti"aki szerint egy vezető politikus yachtozásának anyagi háttere magánügy és még véletlenül sem enged egy vizsgálatot sem a NER tagok ellen.
A fentiekhez képest már apróság lenne felsorolni olyan bagatel dolgokat, mint a sajtó teljes eltiprása az elmúlt 2 ciklusban, a teljes gőzzel állami pénzen tolt propaganda valamit a mértéktelen korrupció, amiben asszisztál a kormány.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!