Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért keres egy szakács...

Miért keres egy szakács többet, mint egy orvos?

Figyelt kérdés

Az érdekelne, hogy milyen racionális érv akadályozza meg azt, hogy megemeljék a kezdőorvosok fizetését? Tényleg kérdezem.

Megnéztem a statisztikákat, és egy szakács nettó 257 ezret, egy hegesztő 315 ezret, egy klíma és hőszivattyú kezelő pedig 359 ezret.

Egy kezdőorvos, vagy rezidens fizetése nettó 190 ezer.

Most vagyok egyetemista, egy egy szobás albérletért (kb. 30nm) fizetek havi 130+rezsit, tehát ilyen 150 ezret. Ezt tekintve, egy orvosnak maradna 40 ezer megélhetésre. Ne felejtsük el, hogy életeket ment és az egyik legnehezebb szakot tanulta, de nem érdemli meg, hogy elmenjen moziba, mert arra már nem jut.

2020. szept. 17. 00:46
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:

Kérdező

Az orvosok (egészségügyben dolgozók) fizetése sajnos mindig is alacsony volt, mint a tanároké is. Valóban kevés ez a rezidens bér és ők is meg az orvosok is megérdemelnék ha ennek a tízszeresét keresnék meg minimum. A bérüket azonban a költségvetésből kell kifizetni és az véges.

Bármennyire is alacsony még az amit keresnek az orvosok, azt el kell ismerni, hogy ebben az utóbbi pár évben hatalmas előrelépés volt a korábbi bérezésükhöz képest.

2009.06.26. -es cikk, vagyi javában a balliberális kormányzat intézkedéséről szól még: "Csakhogy egy orvosjelölt tizenegy év tanulás után is jó, ha százezer forintot keres, a szakvizsga után pedig öt-tízezerrel emelkedik a fizetése. "

[link]

2010.08.26-án a felvi.hu-n is még azzal népszerűsítették a szakokat, hogy a diplomsok mennyivel jobban keresnek majd. Az "orvos- és egészségtudományi" csoport önbevalláson alapuló nettó jövedelme kezdőként 122000Ft volt.

[link]

Nem sok az a nettó 190 ezer, sőt, kifejezetten kevés ilyen munkáért. De sokkal több, mint korábban volt. Ehhez itt a másik oldal, a minisztérium válasza:

"2010-hez képest az egészségügyi béremelésre fordított források összege közel a duplájára nőtt, az orvosok átlagos bére több esetben is két-háromszorosára növekedett. Egy 4–6 éves jogviszonnyal rendelkező szakorvos átlagkeresete 2010-ben 251.000 Ft volt, ami 2019-re 715.308 Ft-ra emelkedett (+ 184%). Egy 7–9 éves jogviszonnyal rendelkező szakorvos átlagkeresete 2010-ben 280.796 forint volt, 2019-ben ez már 760.909 forint (+170%). , Egy 19–21 éves jogviszonnyal rendelkező szakorvos átlagkeresete 2010-ben megközelítette a 364.744 Ft-ot, ez az összeg 2019-re 865.833 Ft-ra nőtt (+137%)."

[link]

Ha rajtunk múlna, betegeken, az összes orvos kezdőtől a "mesterig" sok milliós fizetéseket vinne haza. De ehhez idő kell. Ha hagyjátok hoyg folytatódjon az az erős béremelés ami az elmúlt pár évben történt, miközben sikerült a költségvetésből hitelfelvétel nélkül, az infláció megugrása nélkül megtenni, akkor lesz is eredmény.

2020. szept. 17. 07:32
 12/29 anonim ***** válasza:
76%

Kedves Kérdező, tudom, hogy sokat tanulsz, és nehéz az orvos szak.

De a falnak tudnék menni, amikor értelmiségi pályán mozgók a szakmunkások, meg a boltosok bérével jönnek.

Én is diplomás vagyok, én se keresem agyon magam, de én választottam ezt, és igen, nem megyek úgy tönkre fizikailag, mint egy hegesztő, kőműves vagy boltos.

El lehet menni fizikai munkát végezni, ha kevés a fizetés, a kolléganőimnek is ezt mondom, ne ácsingózzon a Lidl fizetés után, menjen oda, ha annyira vágyik a több pénzre.

Nyilván nem megy, mert nagyon melós.

Nekünk ez jutott, a 3 műszakos gyárak mindenkit szeretettel várnak, aki elégedetlen a fizetésével.

Én nem vagyok elégedetlen, de aki az, az menjen. Neked se tart senki pisztolyt a fejedhez, hogy orvos legyél.

2020. szept. 17. 07:57
 13/29 anonim ***** válasza:
100%
Hát őszintén? Némelyik orvos nem is érdemelne többet. Ha elmész valami komolyabb betegséggel, semmit sem mondanak csak egyik küld a másikhoz, aztán viszont.
2020. szept. 17. 08:29
 14/29 anonim ***** válasza:
91%

Csatlakozom az előttem szólóhoz én is. Mérnök vagyok és ebből váltam tanárrá már 40 éves korom után jóval. Sokkal kevesebbet keresek, ellenben sokkal jobban érzem magam közben. Én vállaltam, tudva hogy milyen keresetre számíthatok - de megérte. Én is szeretnék sokkal többet keresni ennél - ezzel a munkával ami sem nem könnyű, sem nem kevés, de ahogy az előző is írja, nem ugyanolyan megterhelés mint a testvéremé, aki tényleg az egyik boltban dolgozik műszakban.

Bár ő most jobban keres nálam, azt a fizikai munkát én nem szeretném végezni, ahogy nem szerettem volna sohasem olyan vagy hasonlóan megterhelő fizikai munkát végezni - ezért tanultam annyit. Én nem sajnálom a testvéremtől, hogy most jobban keres, ahogy ő sem sajnálja tőlem a pályámmal járó hosszabb nyári szünetet.

2020. szept. 17. 08:30
 15/29 anonim ***** válasza:
77%
6/14 "-szakácsot manapság (a becsődölt turizmus miatt) nettó 1100 huf órabérért is találnak, azaz ahhoz hogy valaki 257 ezret keressen, havi 234 órát kell dolgoznia, nem túl egészséges.." Ehhez csak annyit, közepes város, barátom napi 20 ezret fizet szakácsnak,. ha talál szakácsot, aki tud, akar dolgozni, de nincs, csak szélhámosok vannak.
2020. szept. 17. 08:37
 16/29 anonim ***** válasza:
100%
Mert a fizetésbe a hálapénz is beleszámít, amit legombolsz.
2020. szept. 17. 10:34
 17/29 anonim ***** válasza:
43%
Nem biztos, hogy bírnád a munkát kérdező.
2020. szept. 17. 10:35
 18/29 anonim ***** válasza:
100%

Egy szakács nettó bére jelenleg 228.000 a fizetesek.hu szerint, ami nem a pályakezdők bére és ebben benne van az, hogy ők sem heti 40 órát dolgoznak. Ezzel szemben a pályakezdő rezidensek nettó bérében az alap munkaóra van benne, nyilván nekik sincs kifizetve a túlóra, de az ügyeleti pénz ezen felül van, ami bőven 50-100k egy hónapban. Továbbá mindenkinek jár az ösztöndíj, aki vállalja, hogy nem fogad el hálapénzt a kezdés utáni évtől, csak az a kérdés, hogy 100 vagy 150k.

Teljesen értelmetlen úgy beállítani a dolgot, hogy nem kapnak semmi pénzt az orvosok. Rohadt sok probléma van azzal, ahogy az orvosokat kezelik, pont a fizetés az, ami azért nem a legrosszabb ha az első 4-5 hónapot kibírja az ember. Az meg, hogy csak májusban kapod meg visszamenőleg az ösztöndíjat, ez legyen a legnagyobb gondod. Jóval rosszabb a határozott időre szóló munkaszerződés, tehát nincsen hitel, hogy a fizetésed jó része ösztöndíj, tehát nem számítható be normálisan hitelfelvételnél. Hogy nincsenek megbecsülve, mérgezőek a munkakörülmények és feltételek és nincsenek ellátva megfelelő eszközökkel.

Pont az ilyen vélemények a károsak és rossz irányba viszik el a változást ha lenne változás. Sok diplomás jóval rosszabbul keres, mint a kezdő orvosok, gyakorlatilag minden más egészségügyi szakma, az összes tanár, az összes kutató, gyakorlatilag majdnem minden közalkalmazott és köztisztviselő rosszabbul keres, és nem is csak a pályakezdők.

2020. szept. 17. 10:43
 19/29 anonim ***** válasza:
Már csak a hálapénz eltakarítása miatt is béremelésre szorulna az eü szektor. Ilyen szempontból nincs mitől tartanod kérdező, rengeteg pénzt le fogsz te is húzni az emberekről a fizetéseden felül, arról nem is beszélve hogy szinte a legtöbb orvos párhuzamosan csinálja a magánrendelését az államival, és a két ellátás színvonala ég és föld . A kormánynak egyáltalán nem érdeke az állami eü színvonalának a felemelése, meg lehet nézni mit műveltek vele 10 év alatt, így nem is lesz több a fizetés. Ez a helyzet mindenkinek megfelel , csak a pórnép szârja össze magát, mire ellátják , az meg kit érdekel ugye :D
2020. szept. 17. 11:01
 20/29 anonim ***** válasza:
63%

Magyarországon a fizikai erőnek és nem a tudásnak van kultusza. Ezért tűnnek el külföldre a tanult, dolgozni tudó és akaró emberek. Ez nem új. Az atombomba megalkotásának az elméleti részét túlnyomó részt a Fasori Evangélikus Gimnáziumban végzettek alapozták meg.

Nem tudom. Pillanatnyilag (igaz indulatból) túlfizetettnek érzem az orvosokat. Rendszeresen fáj a fejem (Nem kicsit. Nagyon). A háziorvos adott pár beutalót. Mindenhol megállapították, hogy az adott területen van valami, ami okozhatja és adtak 2-3 beutalót. Pár kör után volt egy táska papírom. (Volt, hogy amikor a beutalót akarta a doki írni már a leletet adtam oda, mert más már elvégeztette a vizsgálatot). Hatalmas utánajárás után ott tartok, hogy ha elkezd fájni marokszámra szedem a fájdalom csillapítókat, mert rengeteg orvos együttes erővel nem tudott egy diagnózist felállítani.

2020. szept. 17. 11:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!