Ha Mészáros Lőrincné vinné a vagyon felét, mit szólnának a valódi tulajdonosok?
Honnan tudod, hogy nem ez a terv? :D
Lölő tudja, hogy semmi se az övé igazából...
Megdumálták, hogy válnak és az asszony viszi a felét, így már nem Viktoré lesz. :D Aztán köszöni szépen. Bebiztosítja magát. Lehet mégsem olyan hülye? De lehet, hogy az asszony döntött helyette.
„Hát te, akasztófáravaló, hogy kerülsz ide?” Nekem,természetesen, tiltotta a fiúi tisztelet, hogy hasonló kérdést intézzek az én életem okozójához.Mondám neki, hogy elvettem tízmillió reist egy Timár nevű uraság pénzéből. „Hát az hol lopta ezt a sok pénzt?”, volt rá az öregem megjegyzése. Mondám neki, hogy az nem lopja a pénzét,mert az igen derék, nagy birtokú uraság, kereskedő, földesúr, hajótulajdonos. Az öregem nézete e tárgyban javíthatatlan maradt. „Az mindegy! Akinek pénze van, az azt mind lopta.Akinek sok van, sokat lopott, akinek kevés van, keveset lopott; aki nem maga lopta, annak azapja, a nagyapja lopott. Éppen százharminchárom neme van a lopásnak, s azok közül csak huszonhárom olyan, amiért az ember a gályára kerül.” Látva, hogy az öregemet nem bírom jobb nézetekre vezérelni, nem vitatkoztam vele e tárgy fölött tovább.
----------
Nagyon ismertem. Tolvaj volt az is, mint minden ember,természetesen, akinek sok pénze van. Százhuszonkettedik és százhuszonharmadik tolvaj volt.Ezen sorszám alatt jönnek a kormányzók és kincstárőrök. Rá voltak bízva egy másik tolvajnak a kincsei. Ez a Nro százharminchárom, a szultán. Egyszer én megtudtam, hogy a háromszázharminckettedik tolvaj: a nagyvezér, ki akarja tekerni a nyakát a khazniárnak, hogy amit az innen-onnan összelopott, ő visszalopja magának. Én is a török titkosrendőrségnél voltam.Csak olyan Nro tíz, bukott, szökött kalmár. Valami jó gondolatom támadt. Ha én egyszerre a Nro ötvenig fel tudnék avandzsírozni! Odamentem a basához, fölfedeztem neki a titkot, hogy ő is benne van már a lajstromban, ami egy csoport gazdag embert foglalt magában, akiket a miniszterek mint összeesküvőket meg fognak zsinegeltetni, s aztán a pénzeiket beseprik szépen; hanem hát mit adsz, ha megmentelek kincseiddel együtt? Ali Csorbadzsi azt mondta,hogy minden kincseinek odaadja egy negyedrészét, ha egyszer biztos helyen leszünk. „Hja,mondtam neki, én szeretném tudni, hogy mi az a »minden«, mert én bekötött szemmel nem alkuszom. Én családapa vagyok, nekem fiam van, annak a sorsát akarom biztosítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!