Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Örülnétek ha Magyarországon...

Örülnétek ha Magyarországon visszaállítanák a királyságot?

Figyelt kérdés
Valamelyik nagy európai dinasztiából (Habsburg-család, Savoyai-ház stb.) választanánk egy királyt. Szerinted jobb lenne Magyarországnak?

2020. aug. 24. 11:09
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
66%
I. Dr. Orbán Viktor Mihály Őfelsége. Nekem tetszik. Szíjjártó lehetne az udvari bolondja.
2020. aug. 24. 15:07
 12/20 A kérdező kommentje:

8-as

Áder azért ír alá minden törvényt mert Fideszes. A király pedig nem lenne egyik pártnak se a tagja.

2020. aug. 24. 15:12
 13/20 anonim ***** válasza:
8%
Akkor nemmel szavaznék. Nekem csak magyar király jöhetne szóba. Kéne a fenének svánbbogár,hogy aztán megint a ronda német legyen a hivatalos nyelv.
2020. aug. 24. 15:17
 14/20 anonim ***** válasza:
44%
Szerintem koronázzák meg Doktor Orbán Viktor Szilárdot királlyá. Ezentúl csak az ő ivadékai uralkodhassanak, senki más. Jó lenne!
2020. aug. 24. 16:55
 15/20 anonim ***** válasza:
100%

,,IV.Károly királyságának, egyben magának a királyságnak is, az első világháború lezártával véget ért. " Ez duplán nem igaz. Egyrészt a magyar királyság 46-ig állt fenn hivatalosan, akkor is egy megszálló hatalom által a nyakunkra ültetett kormány szüntette meg. Azzal pedig azért érdemes tisztában lenni hogy egy megszállás alatt álló országnak, közjogi értelemben nincs államisága. Ergo minden törvény, egyezmény, szerződés, minimum ami a szovjet megszállás óta létrejött, természetjogi értelemben semmis. Másrészt IV. Károly valóban lemondott az osztrák trónról, azonban a magyar trónról nem, csupán ideiglenesen, az uralkodói jogok gyakorlásától.

,,Mivel a Habsburgokat trón fosztották az I. világháború után, jogilag egy Habsburgot illetne a korona " Ezzel a trónfosztással csak az a baj hogy habár egy legitim törvényhozás mondta ki, azonban ehhez egyszerűen nem volt jogköre, mivel alapvetően a királytól kapta a legitimitását. Ezt fontos megérteni, egy monarchiában a hatalom felülről megy lefelé. Nem kell ezzel egyetérteni, de akkor csináljanak Köztársaságot, mert a király nélküli királyság egy oximoron. Horthyt is IV Károly nevezte ki altengernaggyá, ergo tőle kapta a legitimitását. Az hogy egy királyságban a királyt trónfosztja a parlament, az de iure nonszensz.

2020. aug. 25. 09:49
 16/20 anonim ***** válasza:
100%
Kövezettek meg nyugodtan, de én ezek után, és Magyarország jelenlegi helyzetét elnézve még talán jobb/jó is lenne...
2020. szept. 16. 17:33
 17/20 anonim ***** válasza:
50%
8,11: Király csak római katolikus, és királyi vérből való ember lehet Mo-n. Pl. a Habsburg nNádori (ún. magyar) ágból valaki...
2020. okt. 6. 03:24
 18/20 Balasa Bence ***** válasza:
Örülnék, de csak akkor, ha TISZTA MAGYAR király ül a trónra
2020. nov. 1. 14:24
 19/20 anonim ***** válasza:
47%

Személy szerint örülnék neki, ha lenne újra királyság Mo.-on, viszont én nem a Habsburg vagy Savoyai-házból választanék új királyt (annak ellenére, hogy mondjuk tisztelem Habsburg Ottót). Lehetne mondani itt érveket, hogy olyan családból, amelyik keresztény, magyar, és amelyik vissza tudja magát vezetni vmelyik magyar királyi vagy arisztokrata/főnemesi családhoz, stb., amik lehetnek talán mind fontos kérdések (vagy nem :D). Úgy hiszem ugyanakkor, hogy talán fontosabb kérdés lenne az, hogy rátermett, szelíd, feddhetetlen, pártatlan, okos, elkötelezett, bölcs és jó uralkodó-e; hogy emberarcú-e, olyan aki látja magát az embert, átérzi annak gondjait, nehézségeit, ugyanakkor nem basáskodik fölötte, nem nyomja el, hanem hagyja, hogy éljen. Képviseli az egységet. Hisz talán maga a Szent Koronában is ezt szimbolizálja: görög és latin korona - különböznek, de mégis egységet képeznek. Olyan, aki nem a pártoskodást, a széthúzást vagy ármánykodást képviseli, hanem törekszik az egységre, a szolidaritásra. És akárhogyan is, de képviseli Istent is itt a Földön. Hiszen ha felkenik királlyá (vagy királynővé), annak szakrális jelentősége is van.

Mondjuk amit elképzeltem királyságot inkább szimbolikus, mintsem nagy politikai súllyal rendelkező jellegű lenne (Mint mondjuk az Egyesült Királyságban).

Kicsit hosszú kifejtés lett, tudom, srry :D Üdv!

2021. ápr. 22. 00:46
 20/20 Balasa Bence ***** válasza:
helyes, mr Holmes
2021. ápr. 22. 09:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!